E. Ξάνθου: Υπερδιπλασιασμός βουλευτών και εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια

Τους άξονες πάνω στους οποίους θα εργαστεί σε περίπτωση που οι πολίτες την τιμήσουν με τη ψήφος τους, αλλά και τους ποσοτικούς στόχους του κόμματος ενόψει των εκλογών της Κυριακής, αναλύει η αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου.   

Η κ. Ξάνθου, ξεκαθαρίζει πως προσδοκία του Κινήματος είναι ο υπερδιπλασιασμός των εδρών καθώς και η παρουσία βουλευτών του Κινήματος σε όλη την επικράτεια. «Με περισσότερους βουλευτές και βουλεύτριες», σημειώνει, «θα έχουμε ακόμη περισσότερη απόδοση στο κοινοβουλευτικό μας έργο και πρακτικά οφέλη σε τοπικό και παγκύπριο επίπεδο».

Η αντιπρόεδρος των Οικολόγων και υποψήφια στην Επαρχία Λευκωσίας, απαντά σε όσους κατηγορούν τους Οικολόγους για γκρίζες θέσεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και για το άνοιγμα στην κοινωνία και την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσωπικοτήτων που προκάλεσαν σχόλια με τις τοποθετήσεις τους.  Την ίδια ώρα κατηγορεί την Κυβέρνηση για τα ζητήματα διαφθοράς και επισημαίνει επιγραμματικά τα σημαντικότερα προβλήματα του Κύπριου πολίτη που επιζητούν λύση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Έφης Ξάνθου στον REPORTER 

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποια είναι τα κύρια θέματα και άμεση προτεραιότητά σας που θα θέλατε να προωθήσετε στην Βουλή;

Θα ήθελα να δουλέψω πάνω σε 5 άξονες: Πρώτον: βελτίωση του νομικου πλαισίου ελέγχου. Εκκρεμεί η τροποποίηση του πλαισίου ποθεν έσχες, η λογοδότηση κρατικών αξιωματούχων σε κώδικες συμπεριφοράς, έχουμε προτάσεις νόμου για την βελτιωση του πλαισίου άσκησης ελέγχου από ανεξάρτητες υπηρεσίες. Δεύτερον: συνολική μεταρρύθμιση του περιβαλλοντικού πλαισίου με την εισαγωγή υφυπουργείου περιβάλλοντος και την δημιουργία ανεξάρτητου φορέα περιβάλλοντος. Το υφυπουργείο να συγκεντρώσει τις κατατετμημένες περιβαλλοντικές αρμοδιότητες σε άλλα υπουργεία και ο ανεξάρτητος φορέας να ασκεί έλεγχο για την τήρηση του περιβαλλοντικού νομικου πλαισίου τόσο από τις κρατικές αρχές όσο και από ιδιώτες. Τρίτο: μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοικησης. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των επαρχιακών συμπλεγμάτων, να εξασφαλίζεται η πολυφωνία στα εκλελεγμένα σώματα, να υπάρχει επαρκές πλαίσιο ελέγχου και λογοδότησης των νέων σωμάτων. Τέταρτο: μεταρρύθμιση δικαστικής εξουσίας. Είναι βουνό οι αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν και έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πέμπτος: μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η διαφθορά και διαπλοκή αν δεν αλλάξει ο τρόπος που εργάζεται η κρατική μηχανή. Πρέπει να εξοθολογιστούν διαδικασίες, να εισαχθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, να υπάρχει διαφάνεια στην σειρά προτεραιότητας και σε όλη την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις ότι υπάρχει μια τάση προς τα πιο μικρότερα κόμματα και ιδιαίτερα προς τους Οικολόγους. Ποιες είναι οι προσδοκίες του κινήματος;

Προσδοκούμε σε υπερδιπλασιασμό των εδρών μας στην νέα Βουλή και στην αύξηση της δραστηριοποίησης μας σε όλη την επικράτεια του νησιού. Με περισσότερους βουλευτές και βουλεύτριες θα έχουμε ακόμη περισσότερη απόδοση στο κοινοβουλευτικό μας έργο και πρακτικά οφέλη σε τοπικό και παγκύπριο επίπεδο.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, σε ότι αφορά στο εθνικό μας πρόβλημα λόγω της άτυπης πενταμερούς. Βλέπετε να οδηγούμαστε σε ακόμη ένα αδιέξοδο;

Ενόσω η Τουρκία θα εμμένει στην προσπάθεια ελέγχου του νησιού και στην προώθηση διχοτομικών λύσεων, δεν θα μπορέσει να υπάρξει επίλυση του κυπριακού. Οι όποιες προσπάθειες επίλυσης αυτή την περίοδο είναι αμφίβολο ότι θα επιφέρουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Μάλλον το αντίθετο, οφείλουμε να αυξήσουμε τις προσπάθειες μας για να κινητοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα για να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για να επιφέρει αλλαγή στάσης της. Στο ενδιάμεσο, πρέπει να επενδύσουμε στην σύσφιξη σχέσεων με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και να υπερπηδηθούν τα τεράστια εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να συνεργαστούμε καλύτερα για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του κυπριακού.

Πολλοί κατηγορούν το Κίνημα Οικολόγων για ετερογένεια και μη καθαρές θέσεις ιδιαίτερα στο Κυπριακό… Πώς απαντάτε σε αυτές τις επικρίσεις;

Τα πολιτικά κόμματα είναι κύτταρα της Δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε Δημοκρατία και στις εσωτερικές μας διαδικασίες. Πως θα υπάρξει αλλαγή και πρόοδος αν όλοι έχουμε ακριβώς τις ίδιες απόψει; Αλλά η επίσημη τοποθέτηση αποφασίζεται από την πλειοψηφία των μελών μας με δημοκρατικές διαδικασίες. Οι θέσεις μας στο Κυπριακό είναι σταθερές και βασίζονται σε παναθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο. Οι θέσεις εμπλουτίζονται και ωριμάζουν αλλά δεν αλλάζουν άρδην από την μια μέρα στην άλλη.

Πολλοί σχολίασαν ιδιαίτερα αρνητικά την αντίδραση του κινήματος στις ύβρεις που εκτόξευσε κατά της υπουργού Δικαιοσύνης, ο υποψήφιος Μιχάλης Παρασκευά; Γιατί χρειάστηκαν τόσες μέρες για να αποφασίσει το κίνημα;

Γιατί από την μια η συμπεριφορά του κ. Παρασκευά ξένισε αλλά από την άλλη θεωρουσαμε υπέρμετρη την αντίδραση και ανθρωποφαγία που είχε προκληθεί. Μπήκαμε σε βαθύ διάλογο, χρειάστηκε χρόνος να ξεκαθαρίσουν κάποιοι τη θέση τους και καταλήξαμε στην απόφαση να αποβάλουμε τον κ. Παρασκευά με αναστολή της επιβολής της τιμωρίας. Αν προκύψει παρόμοιο περιστατικό και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας μας θα αποβληθεί από το ψηφοδέλτιο χωρίς δεύτερη διαδικασία.

Με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαφθορά, πολλοί είναι αυτοί που γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς. Σας προβληματίζει αυτή η τάση απαξίωσης και πώς διαφοροποιείται η δική σας υποψηφιότητα;

Μας προβληματίζει αφάνταστα. Το αυξημένο ποσοστό αποχής και λευκής ψήφου δείχνει μεν την απαξίωση του κόσμου αλλά μεταφράζεται σε αυξημένη εκπροσώπηση των μεγάλων (και διεφθαρμένων) πολιτικών κομμάτων του τόπου. Δεν πρόκειται να μείνουν κενές θέσεις στο κοινοβούλιο. Θα πληρωθούν και οι 56 θέσεις. Άρα θα πριμοδοτηθούν τα μεγάλα κόμματα με επιπλέον ποσοστό στην πλάτη της διαμαρτυρίας μεγάλου ποσοστού των πολιτών. Μας προβληματίζει που δεν γίνεται αντιληπτό αυτό από μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εργάζεται ακατάπαυστα τα τελευταία 25 χρόνια για να βελτιώσει τον τόπο μας και το έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό! Ακόμη και αν δεν ικανοποιούμε 100%, πως γίνεται να επιλέγει κανείς να μην συμμετάσχει καθόλου στην εκλογική διαδικασία και έμμεσα να δώσει επιπλέον βουλευτές στο ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ; Πάντως, παραμένουμε αφοσιωμένοι στο έργο μας και δεν θα σταμτήσουμε να βελτιωνόμαστε και να αλλάζουμε προς το καλύτερο, αφού οι ψηφοφόροι μας είναι πολύ απαιτητικοί και αναμένουν πόλλά από εμάς. Είναι καθήκον μας να μην απογοητεύσουμε!

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Κύπριου πολίτη που επιζητούν λύση;

Πρέπει άμεσα να διορθωθεί η αποδοτικότητα και εξυπηρέτηση που προσφέρει ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας. Το απαιτούν και αυτοί οι ίδιοι οι δημόσιο υπαλλήλοι! Θέλουμε αξιοκρατία, λογοδότηση, εργαλεία για μέγιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, ψηφιακή διακυβέρνηση, διαφάνεια. Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων της καθημερινότητας όλων μας προκύπτει από αυτή την τεράστια ανεπάρκεια του κράτους μας. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η διαφθορά και διαπλοκή που φαίνεται να διακατέχει κάθε έκφανση της ζωής μας, επηρεάζοντας και τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί να τους εμπαίζουν. Θέλουν διαφάνεια, κάθαρση, λογοδότηση, τιμωρία. Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να παλεύει για αυτές τις αξίες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν όλους καλύτερους.

Δειτε Επισης

Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους