Ο ψηλός πήχης της ΔΗΠΑ, η ζαριά της Θεοχάρους και το άγνωστο της Αλλαγής Γενιάς

Ένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα που θα απαντηθεί το βράδυ της Κυριακής είναι πόσα θα είναι τελικά τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή. Η τάση αύξησης που καταγράφηκε το 2016 με την είσοδο οκτώ κομμάτων, φαίνεται ότι διατηρείται, αφού σύμφωνα με τους δημοσκόπους ο αριθμός των κομμάτων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα εννέα.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα οκτώ κόμματα που μπήκαν στη Βουλή το 2016, ισοφαρίστηκε το ρεκόρ του 2001. Στις ενδιάμεσες εκλογικές αναμετρήσεις ο μεγαλύτερος αριθμός κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή ήταν έξι. Στις εκλογές της Κυριακής, για την είσοδο τους στη Βουλή θα παλέψουν ουσιαστικά τρία κόμματα, με τη ΔΗΠΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να ξεκινά από θέση ισχύος, παρά το γεγονός ότι κατέρχεται για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα η Δημοκρατική Παράταξη η οποία συνεργάζεται με τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, δεν αποκλείεται να εκλέξει πέραν των δύο βουλευτών, αφού στις πλείστες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 5%, με την τάση να είναι ανοδική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απόλυτη ισορροπία των μεγάλων, η κατανομή εδρών και ποιοι προηγούνται σε κάθε επαρχία

Σε ότι αφορά τη ΔΗΠΑ, έχει διαφανεί ήδη από τις Ευρωεκλογές του 2019, πως διαθέτει και σκληρή αλλά και κρυφή ψήφο. Η φυγή από το ΔΗΚΟ και το διπλό ταμπλό που κάποιοι ενδεχομένως να το παίζουν ώστε το βράδυ της Κυριακής να είναι σίγουρα με τους νικητές, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ακριβούς καταγραφής της τάσης ανάμεσα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ που θα ψηφίσουν το κόμμα του Μάριου Καρογιάν.

Πάντως δεδομένων των αξιόλογων υποψηφιοτήτων και των καλών οργανωτικών δυνατοτήτων τόσο του πυρήνα υποστηρικτών εκάστου υποψηφίου αλλά και σε κομματικό επίπεδο, η ΔΗΠΑ έχει προοπτικές ώστε να είναι η μεγάλη έκπληξη το βράδυ των εκλογών. Εξάλλου αυτό το μήνυμα στέλνει και ο Μάριος Καρογιάν, που έχει θέσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, αφού θεωρεί ως εφικτό στόχο το 7,2% και την είσοδο στην τρίτη κατανομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΔΗΚΟ του αυτογκόλ, το γάντι που σήκωσε ο ΠτΔ και το παρόμοιο σενάριο του 2013

Καλές πιθανότητες για να μπει στη Βουλή συγκεντρώνει και η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου, που μετά από το σήριαλ με την ονομασία και την συνεργασία με το Κίνημα των Κυνηγών που ναυάγησε, φιλοδοξεί ότι τελικά θα καταφέρει να ολοκληρώσει την ανατροπή που ξεκίνησε. Τέλος λιγότερες, αλλά υπαρκτές πιθανότητες για να μπει στη Βουλή έχει και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Από τα τρία κόμματα που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, ΔΗΠΑ και Αλληλεγγύη κατέρχονται με πλήρη ψηφοδέλτια, ενώ η Αλλαγή Γενιάς εκπροσωπείται σε όλες τις επαρχίες, αλλά με λιγότερους υποψηφίους. Πάντως με βάση τα ψηφοδέλτια, ειδικά σε αυτό της ΔΗΠΑ, συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα με αξιοπρόσεκτη πορεία, τόσο εντός όσο και εκτός της πολιτικής. Ως ένα βαθμό αυτό συμβαίνει και με το ψηφοδέλτιο της Αλλαγής Γενιάς, όπου είναι ξεκάθαρο το στίγμα της ανανέωσης και των νέων προσώπων. Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης, σε αυτό περιλαμβάνονται υποψήφιοι που για πρώτη φορά εμπλέκονται με την πολιτική. Ένα δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης, έχει να κάνει με τη συγκέντρωση δυνάμεων στην Επαρχία Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι… μεταλλάξεις των εκλογών-Σύσταση για υπαίθρια ψηφοφορία και covid κάλπες

Ειδικότερα, τόσο η πρόεδρος του κινήματος, όσο και ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας, εγκατέλειψαν τις επαρχίες που ήταν υποψήφιοι το 2016, Λεμεσό και Αμμόχωστο αντίστοιχα και κατέρχονται υποψήφιοι στην πρωτεύουσα. Αυτό, αν και δεν επιβεβαιώνεται έχει να κάνει με τον εκλογικό Νόμο, που θα επιτρέψει στην Αλληλεγγύη να εκλέξει βουλευτή, εάν ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο στην Επαρχία Λευκωσίας, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει Παγκύπρια. Στην Αλληλεγγύη θεωρούν πως αυτό το παραθυράκι με την παρουσία των δυνατών χαρτιών του Κινήματος στη Λευκωσία, θα τους επιστρέψει την Κυριακή να βρίσκονται στη Βουλή.

Στην αντίπερα όχθη η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου, εστιαζόμενη στη ρήξη με τον παλαιοκομματισμό, επενδύει αφενός στη νέα γενιά και αφετέρου στη ψήφο διαμαρτυρίας από ψηφοφόρους των παραδοσιακών κομμάτων. Έχοντας ξεκάθαρο το στίγμα της ρήξης με το σύστημα, η Άννα Θεολόγου φιλοδοξεί ότι θα είναι στους κερδισμένους των εκλογών. Αν και δημοσκοπικά η δυναμική που διαφάνηκε τον Απρίλιο, όταν ήταν ακόμη σε ισχύ η συμφωνία με το ΚΕΚΚ, ως ένα βαθμό ατόνησε, η πρόεδρος της Αλλαγής Γενιάς και οι συνεργάτες της θεωρούν πως το νέο κόμμα τους μπορεί να βρίσκεται με εκπροσώπηση από πέραν των δύο βουλευτών στη νέα βουλή. Υπενθυμίζεται ότι μετά το διαζύγιο με τους Κυνηγούς, το ΚΕΚΚ κατέρχεται  με δικό του ψηφοδέλτιο και φαίνεται να απορροφά σημαντικό ποσοστό από την Αλλαγή Γενιάς, ειδικά σε επαρχίες όπως η Αμμόχωστος και η Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μάχες σε τρία επίπεδα, τα ποσοστά των κομμάτων και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για εκλογή

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά την Αλλαγή Γενιάς, έχει να κάνει με την επιλογή της Άννας Θεολόγου να μην τεθεί ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου και να ρίχνεται μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους της Επαρχίας Λευκωσίας στη μάχη του σταυρού.

Πιο κάτω και εκτός της ακτίνας του 3,6% που εξασφαλίζει είσοδο στη Βουλή βρίσκονται άλλοι τουλάχιστον τρεις κομματικοί σχηματισμοί, που αναμένεται όμως να καταγράψουν σημαντικά ποσοστά, πάνω στα οποία μπορούν να κτίσουν, αφού αυτή τους η προσπάθεια για είσοδο στη Βουλή θα είναι η παρθενική. Πρόκειται για τους Ενεργούς Πολίτες-ΚΕΚΚ, την Αμμόχωστο για την Κύπρο και το Κίνημα Αφύπνιση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καταγράφουν ποσοστά μεταξύ 1,5% και 3%. Η είσοδος κάποιου εξ αυτών των τριών σχηματισμών στη Βουλή θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη και ανατροπή το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη της εκτύπωσης ψηφοδελτίων-Το «σεντόνι» της Λευκωσίας και η… μινιατούρα

Πάντως αν στο άθροισμα των ποσοστών αυτών των τριών νέων σχηματισμών, προστεθούν και τα ποσοστά της ΔΗΠΑ ή της Αλληλεγγύης ή της Αλλαγής Γενιάς, αν δεν πετύχουν είσοδο στη Βουλή, τότε θα μένει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό εκτός βουλής που θα ευνοήσει ουσιαστικά τα κόμματα που θα περάσουν στην τρίτη κατανομή. Συνεπώς η μάχη που θα δώσουν τα κόμματα του Μάριου Καρογιάν, της Ελένης Θεοχάρους και της Άννας Θεολόγου, δεν θα περάσει απαρατήρητη στα τρία μεγάλα κόμματα, που θέλουν να δουν όσο το δυνατό λιγότερα κόμματα εντός του κοινοβουλίου, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα και περισσότερες διαθέσιμες έδρες για τα ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας