Το ΔΗΚΟ του αυτογκόλ, το γάντι που σήκωσε ο ΠτΔ και το παρόμοιο σενάριο του 2013

Στην τελική ευθεία με τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, εισέρχονται στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου τα κόμματα, με στόχο όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση που θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν. Η προεκλογική συνεχίζει σε υψηλούς τόνους και τα κόμματα ετοιμάζονται να ρίξουν τους άσσους που κρύβουν στο μανίκι προς επίρρωση των προσδοκιών που τέθηκαν από τις ηγεσίες τους.

Την τελευταία εβδομάδα το ΔΗΚΟ κατάφερε με έναν μοναδικό τρόπο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην προεκλογική που έχει να κάνει με το ρουσφέτι και τα τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους προς τα πολιτικά πρόσωπα. Το βίντεο με πρωταγωνιστή ένα φανταστικό χαρακτήρα, τον Μάκη, έδωσε έμπνευση στα κομματικά τρολ να αναλάβουν δράση και να δώσουν ακόμα μια μάχη εντυπώσεων. 

Μέσα από αυτή την εξέλιξη, ενδεχομένως απρόσμενη και για τους δημιουργούς του βίντεο που δεν είναι άλλοι από τους επικοινωνιολόγους του ΔΗΚΟ, όλοι διερωτήθηκαν αν τελικά αυτές οι τακτικές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αν δηλαδή ο Μάκης και ο κάθε Μάκης συνεχίζουν να καλούν τους πολιτικούς και να αλλάζουν κόμμα αναλόγως με το ποιος θα ικανοποιήσει το ρουσφέτι που επιθυμούν, σε ένα κράτος που ταλαιπωρήθηκε όσο λίγα από τον ιό του ρουσφετιού και που κλήθηκε να πληρώσει τη νύφη με Τρόικες και μνημόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Γλέντι στα social media με τον Μάκη του Νικόλα-Άλλαξε κόμμα και... εξαφανίστηκε

Μπορεί στο ΔΗΚΟ η βασική τους επιδίωξη, όπως δήλωσε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, να ήταν οι αναφορές στα σκάνδαλα της Κυβέρνησης και τον προβληματικό, σύμφωνα πάντα με το ΔΗΚΟ, τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν, ωστόσο η τελευταία εντύπωση που μένει σε όλους όσους είδαν το βίντεο, ήταν ότι τελικά ένας πολίτης που ήθελε ντε και καλά να επικοινωνήσει προσωπικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και που σύμφωνα με τη λογική του θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμος, άλλαξε κόμμα και βρήκε νέα πολιτική στέγη που θα ικανοποιήσει τα αιτήματά του.

Το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης του βίντεο με τον Μάκη, έχει να κάνει με το πώς στο ΔΗΚΟ κατάφεραν να βάλουν ένα τέτοιο αυτογκόλ, δώδεκα ημέρες πριν τις βουλευτικές και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τελικά το κόμμα, παρά την αποχώρηση των πρωτοκλασάτων στελεχών του και την παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές, διατηρεί τα ποσοστά του και ενδεχομένως να βγει και ενισχυμένο.

Το βίντεο που ανέβασε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος στο twitter, αποτελεί και μια επιβεβαίωση της μονοδιάστατης προεκλογικής που επιλέχθηκε από το κόμμα, επικεντρωμένης μόνο στο θέμα της διαφθοράς και της αντιπολιτευτικής κριτικής κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνώντος κόμματος. Μένει να διαφανεί αν αυτή η επιλογή, θα δικαιώσει τους εμπνευστές της. Για κάποιους ωστόσο, η συγκεκριμένη τακτική που επιλέχθηκε ενδεχομένως να είναι και μια απόδειξη της ευρύτερης προβληματικής παρουσίας του κόμματος με την απουσία θέσεων και προτάσεων για άλλα κρίσιμα ζητήματα. Αφενός η αμηχανία που συνοδεύει τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος για το Κυπριακό, οι θέσεις στην οικονομία που όπως αποδεικνύει και το παρελθόν είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές της Κυβέρνησης, αλλά και το περιορισμένο πεδίο που αφήνει το ζήτημα της πανδημίας για άσκηση κριτικής, ανάγκασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επικεντρωθεί στο θέμα της διαφθοράς.

Παρόμοια θέση εξέφρασε για το ζήτημα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το βίντεο με τον Μάκη. Ο Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι και απάντησε, καλώντας το ΔΗΚΟ να κάνει προτάσεις, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Μάλιστα χαρακτήρισε την ηγεσία του ΔΗΚΟ «θετούς γονείς του Μάκη», που αναγκάστηκαν λόγω των αντιδράσεων από την κοινωνία να το αποσύρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε στους… θετούς γονείς του Μάκη ο Πρόεδρος-«Αρνητές της πραγματικότητας»

Πάντως στο ΔΗΚΟ επιχειρείται τις τελευταίες ώρες μια διαχείριση του όλου ζητήματος με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει λόγο για τεχνικό πρόβλημα στην ηχογράφηση του βίντεο που τους ανάγκασε να το κατεβάσουν. Μάλιστα υπέδειξε πως το διαφημιστικό σποτ πέτυχε τον σκοπό του αφού ο Μάκης έχει καταφέρει να κάνει όλη την Κύπρο να μιλά για τα σκάνδαλα της διαπλοκής και διαφθοράς της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Ωστόσο παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος για τα views που έκανε το βίντεο, επεσήμανε πως αφού το έχει δει όλη η Κύπρος δεν χρειάζεται να το ανεβάσουν ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλυσε τη σιωπή του ο Νικόλας για τον… Μάκη-Γιατί τον «εξαφάνισε» και πώς απαντά στο τρολάρισμα

Παρόμοιο σενάριο, διαφορετική κατάληξη
Πάντως δεν ήταν λίγοι αυτοί που βλέποντας το βίντεο με τον Μάκη, θυμήθηκαν ένα παρόμοιο βίντεο που εμφανίστηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013. Τότε πρωταγωνιστής ήταν και πάλι κάποιος που έπαιρνε τηλέφωνο στο Προεδρικό ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Βέβαια στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν ο Μάκης αλλά κάποιος ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ήθελε να κάνει μια πρόταση για συμφωνία-πακέτο που περιελάβανε το μνημόνιο, τη λύση του Κυπριακού και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ.

Το βίντεο τελείωνε με το ερώτημα «Ποιον εμπιστεύεσαι να απαντήσει αυτό το τηλεφώνημα;» Πίσω από το συγκεκριμένο βίντεο βρισκόταν η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών που στις Προεδρικές του 2013 στήριζε την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Και το συγκεκριμένο διαφημιστικό σποτ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ έγινε και παρέμβαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης η οποία απαγόρευσε την προβολή του από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκαλώντας την έντονη κριτική από τον Γιώργο Λιλλήκα και το επιτελείο του.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα