Χ. Πάλλης: Για την τοξικότητα του κλίματος ευθύνεται ξεκάθαρα η αντιπολίτευση

Για την τοξικότητα του κλίματος πριν από τις βουλευτικές εκλογές ευθύνεται ξεκάθαρα η αντιπολίτευση που συνεχώς υπονομεύει τόσο το έργο της Κυβέρνησης όσο και το Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει ο Χρίστος Πάλλης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα πως εφόσον εκλεγεί θα καταθέσει σχετικές προτάσεις οι οποίες θα τιμωρούν παραδειγματικά κάθε προσπάθεια κατάχρησης εξουσίας. 

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, o υποψήφιος του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Λευκωσίας, επισημαίνει πως κατέρχεται στις εκλογές με την προσδοκία για ένα δυνατό και ξεκάθαρο προβάδισμα του ΔΗΣΥ και στόχο μια νέα λειτουργική Βουλή η οποία θα μπορεί να νομοθετεί αποτελεσματικά.

Ο κ. Πάλλης υποδεικνύει την ίδια ώρα πως είναι πολύ εύκολο να κρίνεις καταστάσεις όταν είσαι απ΄ έξω και απλά λες συνθήματα και λαϊκίζεις. «Τη διαφορά όμως», προσθέτει, «την κάνουν πάντα στα δύσκολα οι πράξεις και εμείς στο ΔΗΣΥ αυτό κάνουμε από τη στιγμή δημιουργίας του κόμματος». Σε σχέση με τους στόχους του ΔΗΣΥ, ο κ. Πάλλης σημειώνει πως δεν είναι άλλος από το να παραμείνει πρώτη δύναμη με αύξηση ποσοστών και εδρών.

Όσο αφορά το ζήτημα της απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής ο Χρίστος Πάλλης καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν αυτούς που τους εκφράζουν περισσότερο και έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα τους με ήθος και αξιοπρέπεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρίστου Πάλλη στον REPORTER

-Με ποιες προσδοκίες κατεβαίνετέ στις βουλευτικές εκλογές. Πέραν από την εκλογή σας, τι θα θέλατε να αποκομίσετε από αυτή τη διαδικασία;

Συμμετέχω στις βουλευτικές εκλογές και προσδοκώ σε ένα δυνατό και ξεκάθαρο προβάδισμα/ αποτέλεσμα για το ΔΗΣΥ για το καλό του κάθε Κύπριου πολίτη. Αισιοδοξώ επίσης στην εκλογή μου, και στη συμμετοχή μου σε μια νέα λειτουργική Κυπριακή Βουλή η οποία θα μπορεί να νομοθετήσει αποτελεσματικά αξιοποιώντας πλήρως την τεχνολογία, με περιβαλλοντική συνείδηση και με γνώμονα το καλό ολόκληρου του Κυπριακού λαού και την ανάπτυξη της Κύπρου μας.

Πέραν από την εκλογή μου, από αυτή τη διαδικασία θέλω να αποκομίσω μια ωραία εμπειρία, με πολιτικό πολιτισμό,  ανάμεσα στους Κύπριους Πολίτες και αυτούς που γνωρίζω όλα αυτά τα χρόνια προσωπικά και αυτούς που δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά. Επιθυμία μου είναι με ενεργό ακρόαση και ενσυναίσθηση, να βρεθώ ακόμη πιο κοντά τους έτσι ώστε να το νιώσουν, να το βιώσουν και να το εκτιμήσουν στην πράξη. Επιτυχία και εκλογή μου στη νέα Κυπριακή Βουλή θα είναι επιτυχία κάθε απλού πολίτη καθώς του δίνει το δικαίωμα να έχει άποψη και συμμετοχή στα θέματα που τον αφορούν.

-Θεωρείτε ότι κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο;

Κατά την άποψη μου κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα όμως κατά την άποψη μου τα πιο σοβαρά συζητούνται αρκετά και σε ικανοποιητικό βαθμό.

Προσωπικά με απασχολεί και είμαι εστιασμένος στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των απλών πολίτων, αυτών που καθημερινά παλεύουν με καθαρό ιδρώτα για το μεροκάματο, που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους και της πατρίδας τους, τους πρόσφυγες, τους συνταξιούχους που αναμένουν ποιότητα και σεβασμό για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στον τόπο, τους πολυτέκνους, τους μονογονιούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες  και όλων όσων με αξιοπρέπεια και εντιμότητα βιώνουν τις καθημερινές δυσκολίες.

Όλα τα πιο πάνω με απασχολούν σε συνδυασμό με την απαξίωση μερίδας πολιτών για την πολιτική ζωή του τόπου. Η διαφθορά, η πανδημία και οι καθημερινές δυσκολίες στη ζωή των πολιτών αποτελούν για μένα προτεραιότητα.

-Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς.

Συμφωνώ ό,τι το κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφοράς ήταν και παραμένει τοξικό. Για την τοξικότητα στο θέμα ευθύνεται ξεκάθαρα η αντιπολίτευση η οποία συνεχώς υπονομεύει τόσο το έργο που επιτέλεσε η Κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Άποψη μου είναι ό,τι ο θέμα της διαφθοράς ξεκινά από την παιδεία, το σπίτι, την οικογένεια, με στήριγμα την εκκλησία. Μόνο έτσι θα γίνει πρόληψη, καταστολή και πάταξη της διαφθοράς. Η εντιμότητα, το μεράκι και το φιλότιμο δεν ‘εμβολιάζονται’. Είναι βιώματα ζωής με καθημερινά παραδείγματα γονιών, δασκάλων, εκκλησίας, πολιτών και  πολιτείας σε όλα τα νεαρά βλαστάρια μας. Τα δικά μας έντιμα παραδείγματα θα είναι πάντα φάρος για τα παιδιά μας και σε στιγμές τυχόν αδυναμίας θα τα ανακαλούν με ευκολία και θα πράττουν έντιμα και ορθά για το δημόσιο καλό.

Επιπρόσθετα, στη νέα Κυπριακή Βουλή, με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, εφόσον εκλεγώ, θα καταθέσω σχετικές προτάσεις οι οποίες  θα αποτρέπουν και θα τιμωρούν παραδειγματικά κάθε προσπάθεια κατάχρησης εξουσίας.

-Γίνεται προσπάθεια ώστε το όλο ζήτημα της διαφθοράς να παρουσιαστεί ως απότοκο των πολιτικών της παρούσας Κυβέρνησης. Συμφωνείτε όμως ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή όλων όσων απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά;

Εκφράζω έντονη διαφωνία με την πιο πάνω προκλητική προσπάθεια ώστε να πληγεί η παρούσα Κυβέρνηση. Χιλιοειπωμένη άποψη μου είναι ό,τι η διαφθορά και το ρουσφέτι αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή μερικών και συγκεκριμένων ατόμων που απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα, σίγουρα όμως όχι όλων. Υπενθυμίζω ό,τι επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη αξιωματούχοι του κράτους οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και τιμωρήθηκαν για θέματα διαφθοράς ενώ αντίθετα σε άλλες διακυβερνήσεις κρύφτηκαν κάτω από το χαλί για να μην διαταραχθεί η κοινή ησυχία.

-H άτυπη πενταμερής της Γενεύης ανήκει στο παρελθόν. Αναμφίβολα η κατάληξη της δεν μπορεί να ικανοποιεί τη δική μας πλευρά. Πώς αξιολογείται την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση που κράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ;

Η παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης μας ικανοποιεί. Αυτό που δεν ικανοποεί τη δική μας πλευρά είναι η γνωστή σκληρή και αδιάλλακτη στάση των Τούρκων κατακτητών. Η Τουρκία με τη δύναμη των όπλων εξακολουθεί να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και τους εμποδίζει από την επιστροφή τους στις πατρογωνικές τους εστίες.

 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δικαιώθηκε για άλλη μια φορά για τα όσα διακήρυττε τόσα χρόνια και για όσα άδικα του καταλόγιζε η αντιπολίτευση περί δύο κρατών. Η στάση που κράτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ δικαιώνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη περίτρανα και δίνει τέλος σε άδικες και ψευδείς συκοφαντίες.

-Πόσο ψηλά μπορούμε να θέσουμε τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της επόμενης πενταμερούς που εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Πιστεύετε πως υπάρχουν ελπίδες για αλλαγή στάση της Τουρκίας ή συμμερίζεστε την άποψη που λέει πως πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη με τον κ. Γκουτέρες να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών;

Με την Τουρκία κανείς δεν μπορεί να έχει ψηλές προσδοκίες ενόψει της επόμενης πενταμερούς. Για να αλλάξει στάση η Τουρκία θα πρέπει με τη διπλωματία μας, να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους παράγοντες στο εξωτερικό να ασκήσουν σε αυτήν τέτοιες πιέσεις ώστε να στριμωχτεί στη γωνία.

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του γιού Νετανιάχου, ο οποίος ορθά και με θάρρος έστειλε το μήνυμα του στην Τουρκία και στον Ερτογάν:

«Θα του θυμίσω τη γενοκτονία που έγινε κατά Ελλήνων, Κούρδων και Αρμενίων. Έκαναν εθνοκάθαρση διώχνοντας ολόκληρο το χριστιανικό πληθυσμό από τη Μικρά Ασία.

Και να του υπενθυμίσω ότι η “Ιστανμπούλ” στην πραγματικότητα είναι μια πόλη με το όνομα Κωνσταντινούπολη.

Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού για περισσότερα από χίλια χρόνια πριν από την τουρκική κατοχή», έγραψε ο Γιάρ Νετανιάχου κάτω από σχόλιο του πατέρα του.

Αν όλοι οι δυνατοί της γης βροντοφώναζαν το ίδιο μήνυμα, και απομόνωναν και στρίμωχναν  την Τουρκία στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, τότε τα πράγματα στο Κυπριακό σίγουρα θα ήταν σαφώς καλύτερα. Και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς  και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και ταυτόχρονα να εξοπλίζουμε και να αναβαθμίζουμε την άμυνα μας και την ΕΦ, έτσι ώστε να είμαστε ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

Στην επόμενη πενταμερή θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θωρακιστεί με ενότητα έτσι ώστε, να μπορεί να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα με τις οποιεσδήποτε δυσκολίες τυχόν θα συναντήσει.

-Ως υποψήφιος ήρθατε αντιμέτωπος με την απαξίωση από τους πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική; Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;

Η αλήθεια είναι ό,τι ως υποψήφιος εισπράττω καθημερινά πάντα αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό από τον κόσμο. Με βλέπουν με θετικότητα και αισιοδοξία γιατί είμαι νέος υποψήφιος και ξέρουν ό,τι όλα αυτά τα χρόνια ήμουν και θα είμαι πάντα δίπλα στους πολίτες. Με λίγα λόγια δεν είμαι αλεξιπτωτιστής, ήμουν πάντα ανάμεσα τους στις χαρές και στις λύπες τους και ένας από αυτούς.

Για όσους συνάντησα και απαξιώνουν την πολιτική στέλνω ένα δυνατό μήνυμα.  Να προσέλθουν στις κάλπες στις 30 Μαΐου 2021 και να επιλέξουν αυτούς που τους εκφράζουν περισσότερο και που τους έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ό,τι είναι δίπλα τους με ήθος και αξιοπρέπεια.

Επιλογές έχουν πολλές οι πολίτες και θεωρώ ό,τι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με τη δυνατή και ξεκάθαρη φωνή του Κυπριακού λαού. Η πολιτική ζωή του τόπου θα ανανεωθεί με καθαρό οξυγόνο και νότα αισιοδοξίας μόνο όταν το θελήσουν και το πράξουν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΎΜΕ!

-Πώς τάσσεστε πάνω στο ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Δεν πιστεύετε ότι ωρίμασε ο καιρός ώστε να ληφθούν κάποιες γενναίες αποφάσεις από τη Βουλή;

Είμαι θετικότατος όσον αφορά το ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ο καιρός ωρίμασε και οι πολίτες το ζητούν εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει και να τους ακούσουμε και να τους σεβαστούμε και να τους ικανοποιήσουμε.

Ο ΔΗΣΥ ψήφισε θετικά σε σχετική πρόταση νόμου. Η αντιπολίτευση στέρησε από τους πολίτες να επιλέξουν οριζόντια τους καλύτερους.

-Είστε ένα κομματικό στέλεχος με δεκαετίες προσφοράς στην πλάτη σας. Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που το κόμμα πορεύεται προς τις εκλογές; Συμφωνείτε ότι ο μεγάλος στόχος του ΔΗΣΥ είναι η συγκράτηση των ποσοστών και των εδρών του;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο που πορεύεται ο ΔΗΣΥ προς τις εκλογές. Η προεκλογική μας εκστρατεία γίνεται με ξεκάθαρά μηνύματα προς τους πολίτες καθώς και με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις, και σε όλα τα δύσκολα ο ΔΗΣΥ είναι πάντα μπροστά και δίνει λύσεις οι οποίες βγάζουν τον τόπο από αδιέξοδα και κρίσεις. Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις καταστάσεις όταν είσαι στην απέξω και να λες συνθήματα και να λαϊκίζεις. Τη διαφορά όμως την κάνουν πάντα στα δύσκολα οι πράξεις. Και εμείς στο ΔΗΣΥ αυτό κάνουμε από τη στιγμή δημιουργίας του κόμματος μας, από τον αείμνηστο πατέρα και καθοδηγητή μας Γλαύκο Κληρίδη.

Στόχος του ΔΗΣΥ είναι να παραμείνει πρώτη και ισχυρή δύναμη του τόπου καθώς και η αύξηση των ποσοστών και των εδρών του.

-Ένα από τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής, ειδικά των νέων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό, αλλά αποτελεί ένας από τους λόγους μη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας;

Είναι πραγματικότητα τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις εκλογικές διαδικασίες και ειδικά των νέων. Όμως αυτή τη φορά, παρατηρήσαμε μεγάλο αριθμό εγγραφής νέων ψηφοφόρων σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2016 και αυτό είναι αισιόδοξο. Δείχνει ότι τα συνεχή μηνύματα μας προς τους πολίτες έχουν απήχηση και ότι σε αυτές τις Βουλευτικές εκλογές αναμένονται πολλές και διάφορες εκπλήξεις. 

Το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο Κυπριακό δεν μας δίνει παρηγοριά γιατί εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Τούρκο κατακτητή και θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να έχουμε στη Βουλή τους καλύτερους και τους ικανότερους. Η ανανέωση του πολιτική σκηνικού της χώρας μας είναι στα χέρια των Κυπρίων ψηφοφόρων και πουθενά αλλού. Επαναλαμβάνω, νέες επιλογές υποψηφίων είναι στη διάθεση των ψηφοφόρων και ας τις επιλέξουν.

-Διανύουμε τον 15ο  μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Που βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πως αξιολογείται την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Θεωρείτε πως μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση;

Η διαχείριση της πανδημίας ήταν και είναι ένα θέμα παγκόσμιο. Η μικρή μας Κύπρος κατά την άποψη μου διαχειρίστηκε το θέμα αρκετά καλά. Σίγουρα εκ των υστέρων διαπιστώσεις ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα ήταν και είναι αναμενόμενες. Σε καμία περίπτωση όμως όλη αυτή η συλλογική προσπάθεια για τη διαχείριση της πανδημίας δεν θα πρέπει και δεν πρέπει να μηδενιστεί.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν συμβάλει στην επιτυχή διαχείριση της και ειδικά στους γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής καθώς και στα σώματα ασφαλείας. Αντιλαμβάνομαι ό,τι ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, μακριά από κάθε άλλη δράση, μας έχει κουράσει και έχει φέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία μας, όμως ήταν αναγκαίο κακό και πάνω από όλα τέθηκε η ανθρώπινη ζωή. Λάθη και παραλείψεις έγιναν. Σημασία όμως έχει ότι βγήκαμε από την πανδημία νικητές! Η μικρή Κύπρος μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρείς πρώτες χώρες της ΕΕ με γοργούς ρυθμούς εμβολιασμών και αυτό από μόνο του αξίζει συγχαρητήρια!