Γ. Ευσταθίου: Η αποχή δεν είναι πολιτική πράξη αλλά πολιτική αδράνεια

Στόχος μου σε αυτές τις εκλογές είναι να δώσω ένα τίμιο αγώνα μακριά από λαϊκισμό και πισώπλατες μαχαιριές, αναφέρει στον REPORTER o Γιώργος Ευσταθίου, υποψήφιος της ΕΔΕΚ στην επαρχία Λεμεσού, τονίζοντας πως παράλληλα, βασική του επιδίωξη είναι να φανερώσει στους πολίτες τις προθέσεις και το όραμά του για την κοινωνία.

Σε συνέντευξη του στον REPORTER o κ. Ευσταθίου αναφέρεται στα ζητήματα της διαφθοράς, της πανδημίας και της απαξίωσης της πολιτικής από μεγάλη μερίδα της νεολαίας. Εκφράζει τη θέση πως είναι λάθος οι πολιτικές συζητήσεις να αναλώνονται για το ποιο κόμμα είναι το πιο διεφθαρμένο.

Σε ότι αφορά το θέμα της απαξίωσης των πολιτικών και της αποχής, ο κ. Ευσταθίου σημειώνει πως το να μην πάει κάποιος να ψηφίσει, σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, δεν αποτελεί πολιτική πράξη, αλλά πολιτική αδράνεια και αδιαφορία. «Η αποχή επιτρέπει σε συγκεκριμένη μερίδα του εκλογικού σώματος να αποφασίζει για τους υπόλοιπους», υποδεικνύει ενώ κάνει έκκληση στους νέους να πάνε να ψηφίσουν, αν επιθυμούν την αλλαγή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Ευσταθίου στον REPORTER

*Με ποιες προσδοκίες κατεβαίνετε στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου; Πέραν από την εκλογή σας, τι θα θέλατε να αποκομίσετε από αυτή τη διαδικασία;  

Όντας η πρώτη μου εκλογική αναμέτρηση, πάνω απ’ όλα θα ήθελα να συστηθώ στους πολίτες. Να γνωρίσουν ποιος είναι ο Γιώργος Ευσταθίου, από πού προέρχεται και τι πρεσβεύει. Θα ήθελα να φανερώσω στους πολίτες τις προθέσεις μου και το όραμά μου για την κοινωνία μας. Να δώσω ένα τίμιο και αξιοπρεπή αγώνα μακριά από λαϊκισμούς και πισώπλατες μαχαιριές. Εξ’ άλλου ο αγώνας θα έπρεπε να ήταν κοινός. Τώρα, αυτό που ήδη αποκομίζω από αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι το κτίσιμο μιας ειλικρινούς σχέσης με τους πολίτες. Ακούω καθημερινά τα προβλήματά τους, αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους και προσπαθώ να δώσω λύσεις με οποιοδήποτε μέσο διαθέτω. 

*Θεωρείτε ότι κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο;  

Αδιαμφισβήτητα, η ατζέντα της συγκεκριμένης προεκλογικής περιόδου έχει διαμορφωθεί κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Το 80% των συζητήσεων περί πολιτικής, αναλώνεται σε αυτές τις δύο θεματολογίες. Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο η επαναδιαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, αλλά και η συζήτηση των ζητημάτων στη σωστή τους βάση και ουσία. Αισθάνομαι, ότι κάποια ζητήματα τυγχάνουν πολιτικής εκμετάλλευσης και συζητούνται επιδερμικά, όπως για παράδειγμα, το χρόνιο θέμα της διαφθοράς. Δεν θα έπρεπε να αναλώνονται οι πολιτικές συζητήσεις στο ποιο κόμμα είναι το πιο διεφθαρμένο, αλλά στο πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την γάγγραινα της διαφθοράς, η οποία κατατρώει την κυπριακή κοινωνία. Άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν εξέχουσα θέση στις συζητήσεις είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας και η γραφειοκρατία σε συνάρτηση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Επιπλέον, το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής το οποίο θα επηρεάσει πολύ τις επόμενες γενιές. Φυσικά το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν έχει κυπρογενείς ρίζες, αλλά ως χώρα και ως παγκόσμιοι πολίτες οφείλουμε να δράσουμε.

*Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς, με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς; 

Συμφωνώ και επαυξάνω με την συγκεκριμένη θέση. Όπως σας έχω ήδη αναφέρει τα θέματα της διαφοράς δικαιολογημένα μονοπωλούν τις πολιτικές συζητήσεις τους τελευταίους μήνες. Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Αυτός που μένει σε γυάλινο σπίτι μπορεί να ρίχνει πέτρες; Η διαφθορά δεν έχει πολιτική ιδεολογία ούτε χρώμα. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες. Πρέπει οι νέοι βουλευτές να υποβάλουν προτάσεις νόμου  όπου θα περιορίσουν την διαφθορά στη χώρα μας.

*Γίνεται προσπάθεια ώστε το όλο ζήτημα της διαφθοράς να παρουσιαστεί ως απότοκο των πολιτικών της παρούσας Κυβέρνησης. Συμφωνείτε όμως ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή όσων απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά;  

Απόλυτα! Η διαφθορά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά τον τόπο μας. Για να καταφέρουμε να απαλλαχτούμε από αυτό τον βραχνά θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Από τη στιγμή που υπάρχει ατιμωρησία θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κρούσματα διαφθοράς. Από την άλλη, είναι και θέμα χαρακτήρα, είναι ζήτημα κοινωνικής συνείδησης, ευθιξίας, ζήτημα πατριωτισμού, και πολλά άλλα. Ωστόσο, διαφωνώ όμως με το σκεπτικό ότι όλοι όσοι απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα εμπλέκονται με σκάνδαλα διαφθοράς. Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Δεν γίνεται να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

*Ως υποψήφιος ήρθατε αντιμέτωπος με την απαξίωση από τους πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική; Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;  

Είναι γεγονός ότι υπάρχει γενική απαξίωση για την πολιτική και τους πολιτικούς, ειδικά από τους νέους. Απόλυτα δικαιολογημένα αν με ρωτάτε. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αλλάξει αυτή η αρνητική εικόνα. Πράξεις και όχι λόγια. Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει από λόγια και λαϊκισμό. Ζητούν πράξεις οι οποίες θα έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητά τους. Επίσης, κάτι το οποίο υποστηρίζω σθεναρά είναι ότι ο πολιτικός δεν πρέπει να απευθύνεται στον πολίτη μόνο όταν θα επιθυμεί την ψήφο του. Η σχέση τους δεν πρέπει κατ' ουδένα λόγο να είναι πελατειακή. Θα πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα του, να αφουγκράζεται τις ανησυχίες του και να ακούει τα προβλήματά του. Κυρίως όμως να είναι εκεί για να του δίνει λύσεις.

*Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας; Δεν πιστεύετε ότι ωρίμασε ο καιρός ώστε να ληφθούν κάποιες γενναίες αποφάσεις από τη Βουλή; 

Ναι, θεωρώ πως έφτασε η ώρα να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Πάντοτε υποστήριζα την οριζόντια ψηφοφορία. Είναι ένα μέτρο, που αν εφαρμοστεί, θα ενισχύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο πολίτης θα μπορεί να ψηφίζει άτομα από διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς και έτσι η διαδικασία θα είναι πιο αντιπροσωπευτική. Εξάλλου, οι βουλευτικές εκλογές είναι εκλογές προσώπων και όχι κομμάτων. Αυτό, για παράδειγμα, είναι ένα μέτρο το οποίο θα έφερνε πιο κοντά τους πολίτες με την πολιτική.

Δυστυχώς, η οριζόντια ψηφοφορία είναι ένα ζήτημα το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που έχουμε βουλευτικές εκλογές και ξεχνιέται την επομένη.

*Ένα από τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής, ειδικά των νέων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό, αλλά αποτελεί ένας από τους λόγους μη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας; 

Είθισται πλέον να λέγεται ότι «η αποχή είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές». Θα ήθελα όμως εδώ να σημειώσω ότι το να μην πάει κάποιος να ψηφίσει, σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, δεν αποτελεί πολιτική πράξη αλλά πολιτική αδράνεια και αδιαφορία. Η αποχή επιτρέπει σε συγκεκριμένη μερίδα του εκλογικού σώματος να αποφασίζει για τους υπόλοιπους. Ως νέος κάνω έκκληση στους νέους να πάνε να ψηφίσουν, αν επιθυμούν την αλλαγή. Πιστεύω πως έχουν κρίση και θα κάνουν την καλύτερη επιλογή. Ναι, υπάρχουν υποψήφιοι με νέα μυαλά, μακριά από κατεστημένα και νοοτροπίες άλλων εποχών και με ξεκάθαρες θέσεις και όραμα για την κοινωνία. Για να αλλάξει κάτι πρέπει να κάνεις κάτι και αυτό το κάτι είναι να πας να ψηφίσεις.

*Διανύουμε τον 13ο μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Που βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πως αξιολογείτε την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Θεωρείτε πως μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση;  

Δεν ισχυρίζομαι με οποιονδήποτε τρόπο ότι είμαι ειδικός σε θέματα λοιμωξολογίας και φυσικά δεν είμαι επιδημιολόγος. Τα πράγματα όντως είναι δύσκολα αφού ως ανθρωπότητα αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο. Θεωρώ όμως, με μία μικρή ανάλυση των γεγονότων, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά σε επίπεδο προετοιμασίας. Και να σας εξηγήσω τι εννοώ. Τα πρώτα κρούσματα παγκόσμια ανακοινώθηκαν στην Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Συνεπώς το ζήτημα δεν ήταν αν θα επηρεαζόταν η Κύπρος, αλλά πότε θα επηρεαζόταν. Το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020 και η κυβέρνηση ακόμα προσπαθούσε να βρει και να ετοιμάσει το νοσοκομείο αναφοράς. Θεωρώ υπήρχε αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προεργασίες και να μας βρει η πανδημία πιο προετοιμασμένους. Τώρα, όσον αφορά τα μέτρα πιστεύω πως κάποια ήταν αντιφατικά και πάρθηκαν περισσότερο με πολιτικό κριτήριο. Μια άλλη σημαντικότατη πτυχή της πανδημίας είναι η οικονομική. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία, είτε είναι επιχειρηματίες είτε είναι εργαζόμενοι. Πρέπει να δώσει ώθηση στην οικονομία μας με ολοκληρωμένα μέτρα και όχι ημίμετρα. Εύχομαι να ξεπεράσουμε το συντομότερο την πανδημία και να επιστρέψουμε στη φυσιολογική μας ζωή.

Δειτε Επισης

Fool House: FOULLOΚΡΑΤΙΑ: Φύγε συ, έλα (ΔΗ)συ
Fool House: ΚΟΥΪΖ: Ποιο κόμμα παίζει στις βουλευτικές τα «Τετράγωνα των Αστέρων»;
Fool House: Γαργάλατα, γαργάλατα… Μαρίνο μου
Fool House: Έρωτα ανίκατε μάχαν, που έκανες τον Μουσταφά κι αγκομάχαν…
Fool House: Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις
Fool House: Τι εσώρουχα φοράει ο Γιωρκάτζης;
Fool House: …και FOOL και CHAOS
Fool House: «Το βασικό γνώρισμα του μεγάλου ηθοποιού, είναι ότι του αρέσει πολύ ο εαυτός του όταν παίζει ένα ρόλο»
Fool House: «Σταυρώστε με, Σταυρώστε με»
Fool House: Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και Χρυσοδόντα αντί χρυσοδόντος