Ν. Συλικιώτης: Ενισχυμένο ΑΚΕΛ σημαίνει ισχυρός πόλος για αλλαγή το 2023

Παραμένω μάχιμος, στέλεχος πρώτης γραμμής στο ΑΚΕΛ που ως άνθρωπος δεν μπόρεσα ποτέ να μείνω απών και από κάθε μετερίζι, αγώνα που δίνει το ΑΚΕΛ και η αριστερά δηλώνω παρών και συνεχίζω να αγωνίζομαι δηλώνει ο Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στη Βουλή στην Επαρχία Λεμεσού.  

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER, o κ. Συλικιώτης, σχολιάζει την επόμενη ημέρα του Κυπριακού μετά την κατάληξη που είχε η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη, σημειώνοντας πως οφείλει η πλευρά μας να αξιοποιήσει το διάστημα μέχρι την επόμενη διάσκεψη με πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και  διεθνώς με στόχο  να απομακρυνθούν η Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ από τις απαράδεκτες θέσεις τους.

Σε ότι αφορά το θέμα της διαφθοράς ο Νεοκλής Συλικιώτης, χαρακτηρίζει τη διαφθορά στην Κύπρο ζήτημα θεσμικής διαπλοκής επισημαίνοντας πως σε αυτό εμπλέκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, ενώ σε ότι αφορά τη εμπλοκή του πρώην βουλευτή του κόμματος με την παρουσία του στο βίντεο του Al Jazeera, σημειώνει πως το ΑΚΕΛ λειτούργησε γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό πράττει όταν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα στις γραμμές του.

Σε σχέση με τη φημολογία που αναπτύσσεται για μια επικείμενη εκλογική συνεργασία με το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές του 2023, υπέδειξε πως ο στόχος της προοδευτικής αλλαγής το 2023 είναι δεδομένος, όπως δεδομένη είναι και η επιμονή του ΑΚΕΛ σε συνεργασίες που θα στηρίζονται σε θέσεις αρχών τόσο στο Κυπριακό όσο και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη στόχος κάθε συνεργασίας θα είναι, «να απαλλαγούμε από τη δεξιά διακυβέρνηση και για εκλογή ενός προοδευτικού Προέδρου η οποία συνεργασία θα στηρίζεται σε κοινές αντιλήψεις και πραγματικές συγκλίσεις στο Κυπριακό».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νεοκλή Συλικιώτη στον REPORTER

-Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τον τρόπο που αυτή κατέληξε. Πώς αξιολογείτε αυτή τη κατάσταση και που βλέπετε να καταλήγει η νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, με βάση τις εκφρασθείσες θέσεις των Τούρκων, τόσο ενώπιον του Γενικού Γραμματέα όσο και δημόσια. 

Δυστυχώς η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης δεν πέτυχε το βασικό στόχο που είχε τεθεί για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος δεδομένων των αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών που δεν αφήνουν περιθώρια για θετική εξέλιξη. Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και η διεθνής κοινότητα απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών. Οφείλει η πλευρά μας να αξιοποιήσει το διάστημα μέχρι την επόμενη διάσκεψη με πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και  διεθνώς με στόχο  να απομακρυνθούν η Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ από τις απαράδεκτες θέσεις τους. Στόχος είναι να διατηρηθεί η βάση λύσης των συνομιλιών και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα. 

-Πέραν της κριτικής που ασκείται από το κόμμα σας για τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη από το 2017 μέχρι την εκλογή του Ερσίν Τατάρ, θεωρείτε πως με βάση τα δεδομένα της άτυπης πενταμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο την παρούσα κατάσταση; 

Οι παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα και εντεύθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία της πλευράς και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία ειδικότερα μετά την εκλογή του εκλεκτού της, Ερσίν Τατάρ, να προβάλλει πλέον απροκάλυπτα τις διχοτομικές της επιδιώξεις. Πέραν αυτού η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις διευκόλυνε την Τουρκία να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ, τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, αλλά και οι ενέργειες που διενεργεί σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως για παράδειγμα η επιβολή της διδασκαλίας του κορανίου στα σχολεία. Είναι τεράστιας σημασίας να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας και να προβάλουμε πειστικά τη βούληση μας για επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

-Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για το θέμα της διαφθοράς με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα τοξικό. Συμμερίζεστε αυτό τον χαρακτηρισμό. Κι αν ναι ποιος έχει ευθύνη για αυτό; 

Το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια τοποθετείται για τα ζητήματα διαφθοράς που εκτοξεύθηκαν στη θητεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και διανύει την Κύπρο διεθνώς. Δεν θυμηθήκαμε πρόσκαιρα ούτε για προεκλογικούς σκοπούς να τοποθετηθούμε για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ποιος έχει την ευθύνη όταν η κυβέρνηση παραχωρεί διαβατήρια σε διεθνείς απατεώνες με παράνομες και παράτυπες διαδικασίες; Ποιος έχει την ευθύνη όταν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας καταχωρεί αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας και τις εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο; Ποιος έχει την ευθύνη που η ίδια η ΕΕ υποχρεώθηκε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η διαφθορά στην Κύπρο είναι πλέον θεσμική ακόμα και αν ο κ. Αναστασιάδης δεν καταλαβαίνει, ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, τι σημαίνει διαφθορά και διαπλοκή.

-Γίνεται προσπάθεια ώστε το όλο ζήτημα της διαφθοράς να παρουσιαστεί ως απότοκο των πολιτικών της παρούσας Κυβέρνησης. Συμφωνείτε όμως ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή όλων όσων απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά; 

Η διαφθορά αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. Είναι φυσικά πρόβλημα για την κοινωνία αλλά αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος. Σε ένα σύστημα που θεοποιεί το κέρδος, το οποίο ανάγεται σε αυτοσκοπό της οικονομικής δραστηριότητας, η διαφθορά αποτελεί στην ουσία ακόμα μία μέθοδο εξασφάλισης κέρδους. Τα τελευταία χρόνια η διαφθορά έχει μετατραπεί σε θεσμική με εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και κυβερνητικών αξιωματούχων ενώ η Κύπρος έχει κατρακυλήσει στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά. Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων στο μακρύ κατάλογο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εκροές καταθέσεων πριν το κούρεμα, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού και πολλά άλλα.

-Δύο από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ για να απαντήσει στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ, είναι πρώτον, ότι το πρόγραμμα λειτουργούσε και επί της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, και το δεύτερο πως στο βίντεο του Al Jazeera εμφανιζόταν ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος και βουλευτής του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τζιοβάνης παραιτήθηκε και από τη Βουλή και από το κόμμα, δεν θεωρείτε πως το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς χάθηκε; 

Το Κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2007 στη βάση αυστηρών κριτηρίων για πρόσκληση επενδυτών. Οι επενδυτές οφείλουν να έχουν μόνιμη παραμονή στην Κύπρο και να επενδύσουν σε τομείς της οικονομίας. Οι εταιρείες που ιδρύθηκαν στη βάση του προγράμματος δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσφορών μέχρι σήμερα εκατομμύρια στο δημόσιο και την οικονομία.

Μέχρι το 2013 καμμιά σύσταση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλο ευρωπαϊκό ή διεθνή οργανισμό δεν δεχτήκαμε, ούτε υπήρξε κάποιο δημοσίευμα πως να διασύρει την Κύπρο διεθνώς.

Μετά το 2013 η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη ξεχείλωσε τα κριτήρια με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαβατήρια να δοθούν σε διεθνείς απατεώνες με παράνομες και παράτυπες διαδικασίες. 

Για τα χρυσά διαβατήρια η Κύπρος έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα Ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Διασύρεται διεθνώς από μεγάλα διεθνή και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να ξεκινήσει διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η διαφθορά στην Κύπρο είναι ζήτημα θεσμικής διαπλοκής , καθώς στα σκάνδαλα εμπλέκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Σ’ ότι αφορά το βίντεο του Al Jazeera το ΑΚΕΛ λειτούργησε γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό πράττει όταν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα στις γραμμές του. 

-Έχετε υπηρετήσει στην Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια σε μια περίοδο που το ΚΕΠ ήταν ενεργό και δόθηκαν κάποια, πολύ λίγα σε σχέση με την περίοδο μετά το 2013, διαβατήρια σε ξένους επενδυτές. Τόσο στο ενδιάμεσο πόρισμα όσο και στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγράφονται ελλείψεις ως προς το κομμάτι του ελέγχου από την έναρξη του προγράμματος. Εσείς είχατε εντοπίσει αυτές τις ελλείψεις;

Θεωρώ ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τόσο στο ενδιάμεσο πόρισμα, όσο και στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταγράφονται οι παρανομίες και παρατυπίες την Κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη. Κυρίως καταγράφεται η εμπλοκή του Προέδρου και των Υπουργών του σ’ αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Το ότι δεν υπήρξε καμμιά κριτική και καμμιά σύσταση από κυπριακά, ευρωπαϊκά ή διεθνή όργανα για την πολιτογράφηση μέχρι το 2013 καταδεικνύει ότι  το  πρόγραμμα λειτούργησε απρόσκοπτα και βεβαίως ήταν γεγονός ότι εξετάζονται 2 – 3 αιτήσεις το μήνα  σε αντίθεση μετά το 2013 που εξετάζονται εκατοντάδες αιτήσεις κάθε μήνα. Γι’ αυτό καμμιά αίτηση δεν εγκρίθηκε παράνομα ή παράτυπα. Το να κρίνει κάποιος εκ των υστέρων ότι υπήρξαν ελλείψεις  στους ελέγχους γιατί κάποιος απ’ τους κατόχους έχει εμπλακεί σε παράνομη ενέργεια μετά την απόκτηση του διαβατηρίου, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε έλεγχος. Αδυναμίες και κενά πάντοτε θα υπάρχουν, το ζήτημα είναι να τα περιορίζεις με τις αποφάσεις σου, όχι να τα εκμεταλλεύεσαι για ιδίο όφελος όπως έγινε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη.   

-Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια, από τη θέση του βουλευτή, του υπουργού του Ευρωβουλευτή. Γιατί ο Νεοκλής Συλικιώτης θέλει να ξαναμπεί στον στίβο της Βουλής; 

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η πανδημία οξύνει την οικονομική κρίση. Η διαφθορά οδήγησε στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ο άνθρωπος παλεύει πλέον για τα αυτονόητα. Για το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για επιβίωση. Με πόθο πάντοτε να αρθεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας. 

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για όλα αυτά. Και είναι σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό ΑΚΕΛ. 

Παραμένω μάχιμος, στέλεχος πρώτης γραμμής στο ΑΚΕΛ ως άνθρωπος δεν μπόρεσα ποτέ να μείνω απών. 

Από κάθε μετερίζι, αγώνα που δίνει το ΑΚΕΛ και η αριστερά δηλώνω παρών και συνεχίζω να αγωνίζομαι.

Ήμουν στη θέση του Υπουργού για μια θητεία (5 χρόνια) και 11 μήνες και μια θητεία (5 χρόνια) εκλέγηκα ευρωβουλευτής. Η πείρα και γνώσεις που μου έδωσαν οι θητείες μου σε θέσεις ευθύνης, πιστεύω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της δουλειάς που έχουμε να κάνουμε στη νέα βουλή.  

-Θεωρείτε ότι κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο; 

Δυστυχώς λόγω και της πανδημίας οι συζητήσεις μέχρι σήμερα επικεντρώνονται φυσιολογικά στα θέματα αυτά όπως βέβαια και στο κυπριακό. Θεωρώ ότι απουσιάζουν από την προεκλογική συζήτηση τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίοι φορτώνονται τα βάρη και από τις συνέπειες  της πανδημίας λόγο και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη. 

Επίσης απουσιάζουν τα θέματα του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης και της οικολογίας, που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

-Ακούμε συχνά σε αυτή την προεκλογική περίοδο από υποψηφίους άλλων επαρχιών ότι π.χ. η Λάρνακα, ή η Πάφος είναι ο φτωχός συγγενής, σε σχέση με τη ραγδαία ανάπτυξη της Λεμεσού την τελευταία 20αετία. Εσείς που ζείτε πλέον στη Λεμεσό, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης και ποιο το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια;

Η ευρύτερη επαρχία της Λεμεσού ευτύχησε τα προηγούμενα χρόνια να έχει δημάρχους με όραμα, ιδιαίτερα στο Δήμο Λεμεσού και αυτό συνέβαλε τα μέγιστα να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές. 

Όμως υπήρχαν ακόμα αρκετά να γίνουν κυρίως ότι αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Ανάμεσα στους στόχους μας είναι να ενσκήψουμε στα καθημερινά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ιδιαίτερα στη διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση και την έμπρακτη υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων της ρύπανσης της θάλασσας και των πλημμυρών. 

-Ποιον στόχο  θα οριοθετούσατε στις προσεχείς βουλευτικές όσον αφορά την εκλογική δύναμη του κόμματος; 

Η ενίσχυση των ποσοστών του ΑΚΕΛ θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Κοινότητα. Στις 30 Μαΐου η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου πρέπει να μεταφερθεί στην κάλπη. Να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση Αναστασιάση – ΔΗΣΥ για τη διαφθορά, τον αυταρχισμό και τα δραματικά αδιέξοδα στο κυπριακό και στα κοινωνικοοικονομικά, στα οποία οδήγησε τον τόπο. 

Ένα ενισχυμένο ΑΚΕΛ θα είναι ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, θα προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μέσα στη βουλή αλλά θα αποτελέσει και τον ισχυρό πόλο μιας ευρύτερης συνεργασίας για μια προοδευτική αλλαγή το 2023.  

-Αναντίρρητα το κύρος της Βουλής καταβαραθρώθηκε με μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την 56η έδρα, τη λίστα Γιωρκάτζη και όσα είδαμε από το Al Jazeera. Είναι αναστρέψιμη η εικόνα της πλήρους απαξίωσης που εκπέμπει μεγάλο μέρος των πολιτών. Γιατί ένας πολίτης οργισμένος και κουρασμένος με τα όσα ακούει να πάει να ψηφίσει στις 30 Μαΐου. 

Η απαξίωση των πολιτών πηγάζει κυρίως από την πολιτική και πρακτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ιδιαίτερα στα μεγάλα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων, της διάλυσης του Συνεργατισμού, στη μεγάλη διαφθορά που εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης. 

Εν μέρει όμως προκαλείται και από πρακτικές και συμπεριφορές κομμάτων των θεσμών και εν γένει του πολιτικού συστήματος. Επίσης η απαξίωση τροφοδοτείται και αναπαράγεται από λαϊκιστές, ΜΜΕ και άλλες καταστάσεις οι οποίες εκμεταλλευόμενες τα προβλήματα προσδοκούν διαμέσου της απαξίωσης να καταλάβουν ζωτικό χώρο στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. 

Η απαξίωση προωθείται από το κατεστημένο το οποίο βολεύεται με την απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική και την ενεργό δράση. 

Το «όλοι φταίνε» και «τίποτα δεν αλλάζει» είναι δημοφιλής προσέγγιση που οδηγεί όμως στην στασιμότητα και την διαιώνιση των κατεστημένων. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται με την ενεργή συμμετοχή και όχι την αποχή. 

-Σίγουρα θα ακούσατε τις φήμες που όσο περνά ο καιρός πυκνώνουν για ενδεχόμενη συνεργασία του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο με μια απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων των δύο κομμάτων σε σχέση με το Κυπριακό, καταλαβαίνει κανείς το χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα. Πιστεύετε πως υπάρχουν πιθανότητες μιας τέτοιας συνεργασίας; 

Τα ΑΚΕΛ ανέκαθεν στήριζε την πολιτική των συνεργασιών στη βάση αρχών και όχι στηριζόμενο σε ευκαριακές σχέσεις ή αλισβερίσι. Το ενδεχόμενο οποιονδήποτε συνεργασιών θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω. Τώρα προέχουν οι βουλευτικές εκλογές που είναι κρίσιμες για το τόπο και το αποτέλεσμά τους θα είναι καθοριστικό για τις όποιες μελλοντικές συνεργασίες. Ένα ενισχυμένο ΑΚΕΛ θα είναι ο ισχυρός πόλος μιας συνεργασίας για προοδευτική αλλαγή το 2023.

-Να θέσω την ίδια ερώτηση και διαφορετικά. Οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι αμετακίνητες ή κρίνεται ως πιο σημαντικό τα δύο κόμματα να βάλουν νερό στο κρασί τους σε ότι αφορά τις θέσεις τους για το Κυπριακό, ώστε να απομακρυνθεί ο ΔΗΣΥ από την εξουσία; 

Όπως ανάφερα ο στόχος της προοδευτικής αλλαγής το 2023 είναι δεδομένος. Δεδομένη είναι και η επιμονή του ΑΚΕΛ σε συνεργασίες που θα στηρίζονται σε θέσεις αρχών τόσο στο Κυπριακό όσο και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Το Κυπριακό ασφαλώς και είναι το πρώτο θέμα. Πρώτο θέμα θα είναι στη συζήτηση και η προσπάθεια συνομολόγησης συνεργασιών στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές για τις οποίες στόχος μας είναι να απαλλαγούμε από τη δεξιά διακυβέρνηση και για εκλογή ενός προοδευτικού Προέδρου η οποία συνεργασία θα στηρίζεται σε κοινές αντιλήψεις και πραγματικές συγκλίσεις στο Κυπριακό. Εμείς ποτέ δεν αποκρύψαμε τις θέσεις μας στο κυπριακό.  

-Διανύουμε τον 15ο  μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Που βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πως αξιολογείται την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Εκ των υστέρων έχουν ειπωθεί πολλά. Τελικά, μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση; 

Ζούμε μια πρωτόγνωρή κατάσταση η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο. Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές των συστημάτων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί επαρκώς τα ζητήματα που προέκυψαν. Η μη ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η αρχική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι αντιφάσεις των μέτρων αλλά και η συνεχής αλλαγή των μέτρων μέσα σε λίγες μέρες γονάτισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιούργησε η ανεπαρκής διαχείριση. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Οι αντιφατικές αποφάσεις με τα Lockdown, το άνοιξε κλείσε χωρίς ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό οδήγησε στην απόγνωση τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.

Οι εμβολιασμοί είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί οριστικά η πανδημία και να τερματιστούν μια για πάντα τα περιοριστικά μέτρα που εξαντλούν την υπομονή της κοινωνίας. Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους που η ίδια εξήγγειλε για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. 

Η κυβέρνηση απαιτεί από τους πολίτες να εμβολιαστούν για να δικαιούνται να κυκλοφορούν, αλλά την ίδια ώρα δεν τους δίνουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν. Οι πολίτες πληρώνουν την ανικανότητα των κυβερνώντων, οι οποίοι ούτε μια διαδικτυακή πύλη δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι κυβερνώντες αντί να δίνουν μάχη με την πανδημία, γονατίζουν την κοινωνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία