Καταθέτουν υποψηφιότητες και μπαίνουν στην τελική ευθεία τα κόμματα

Στην τελική ευθεία εισέρχονται σήμερα κόμματα και υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου και που όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι εκλογές με ρεκόρ υποψηφιοτήτων αφού πέραν των παραδοσιακών κομμάτων που διεκδικούν ξανά είσοδο στη Βουλή, νέοι σχηματισμοί, φιλοδοξούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Κι αν συχνά ακούμε από αρκετούς πολίτες, ειδικά τους νέους πως «όλοι είναι οι ίδιοι», ή «δεν με εκφράζει κανένας», σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, αφού είναι αδύνατο οι 15 κομματικοί σχηματισμοί και οι σχεδόν 650 υποψήφιοι που θα θέσουν σήμερα τις υποψηφιότητές τους, να είναι όλοι ίδιοι. 

Μια διαδικτυακή βόλτα στις ιστοσελίδες και της σελίδες των υποψηφίων στα social media, μπορεί να πείσει και τον πιο άπιστο πως ειδικά σε αυτές της εκλογές υπάρχουν υποψήφιοι για όλα τα... γούστα. Από τις θέσεις στο Κυπριακό, μέχρι τα θέματα περιβάλλοντος, την προστασία των ζώων, το άθλημα του κυνηγιού και την πάταξη της διαφθοράς, κάθε ένας από τους εκατοντάδες υποψηφίους, εκπροσωπεί και έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες που καθρεφτίζουν και τις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Μετά την κατάθεση των σημερινών υποψηφιοτήτων αναμένεται να κλειδώσει και ο τελικός αριθμός των υποψηφίων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι υποψήφιοι κομμάτων και συνασπισμών αναμένεται να φτάσει τους 649, ενώ θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες ανεξάρτητων υποψηφίων, τρεις στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, μόλις οκτώ κόμματα θα καταφέρουν να καταθέσουν πλήρη ψηφοδέλτια. Πρόκειται για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, το ΕΛΑΜ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Σε ότι αφορά το κόμμα της Άννας Θεολόγου, «Αλλαγή Γενιάς», μετά το διαζύγιο με τους Κίνημα των Κυνηγών, αναμένεται να κατέλθει στις εκλογές με 40 υποψηφίους. Από την άλλη πλευρά οι Κυνηγοί θα κατέλθουν αυτόνομα στις εκλογές με 36 υποψηφίους σε όλες τις Επαρχίες. Η Αφύπνιση 2020 σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα κατέλθει με 35 υποψήφιους, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» με 19 υποψήφιους, το Κόμμα για τα ζώα με 21 υποψήφιους, ενώ ο Πατριωτικός Συνασπισμός του Χρίστου Ρότσα με 21 υποψήφιους. Τέλος η Πνοή Λαού θα κατέλθει και σε αυτές τις εκλογές με 29 υποψήφιους.

Σε ότι αφορά τους ανεξάρτητους υποψήφιους μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες του Χρύσανθου Μαρδαπίττα, Σπύρου Χρυσάνθου και Αντρέα Χρίστου στη Λευκωσία και των Ευάγγελου Πουργουρίδη και Χριστόδουλου Χριστοδούλου στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη κομμάτων και υποψηφίων στη Λευκωσία-Διακύβευμα η κατανομή των εδρών

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την Επαρχία Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια», από τις εννέα το πρωί μέχρι τις 12 και 30. Στον χώρο θα λειτουργήσουν τρία διαφορετικά κλιμάκια για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στη Λεμεσό η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο στάθμευσης οχημάτων της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσου, από τις εννέα το πρωί μέχρι τις 12 και 15 το μεσημέρι. Στην Επαρχία Λάρνακας η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην Αμμόχωστο η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στον Έφορο Εκλογής Περιφέρειας Αμμοχώστου στο Δημαρχείο Σωτήρας από τις εννέα το πρωί μέχρι τις 11 και 45. Στην Επαρχία Πάφου η διαδικασία θα υποβολής υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Επάρχου Πάφου. Για την Επαρχία Κερύνειας η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τις εννέα το πρωί μέχρι τις 12 και 30.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές είναι συνολικά 557,589 πολίτες εκ των οποίων οι 196194 ψηφίζουν στη Λευκωσία, οι 115002 στη Λεμεσό, οι 114194 στην Αμμόχωστο, οι 58333 στη Λάρνακα, οι 45050 στην Πάφο και οι 28816 στην Επαρχία Κερύνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο