Η μάχη κομμάτων και υποψηφίων στη Λευκωσία-Διακύβευμα η κατανομή των εδρών

Στην τελική ευθεία εισέρχονται αυτή την εβδομάδα τα κόμματα με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων την ερχόμενη Τετάρτη και πλέον οι κομματικοί μηχανισμοί μπαίνουν σε φουλ ρυθμούς με στόχο αφενός τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων και αφετέρου, να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, κάθε άλλο παρά αμελητέα ομάδα είναι.

Στην Επαρχία Λευκωσίας η οποία εκπροσωπείται στη Βουλή από 20 βουλευτές διεξάγεται μια πραγματική μάχη μεταξύ των υποψηφίων των κομματικών συνδυασμών για το ποιοι θα είναι τελικά αυτοί που θα μπουν στη νέα Βουλή, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται εκπλήξεις.

Το πρώτο ερώτημα που θα απαντήσει η κάλπη στις 30 Μαΐου είναι με πόσες έδρες θα μπει στη Βουλή το κάθε κόμμα, σε ποιο βαθμό θα υπάρξει ανακατανομή εδρών και αν τελικά και η νέα Βουλή, όπως και η προηγούμενη θα είναι οκτακομματική, με τη Λευκωσία να είναι και η μόνη Επαρχία που εκπροσωπεί βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εξάλλου όλοι οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων, δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων κατέρχονται ως υποψήφιοι στην πρωτεύουσα πλην του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου και του προέδρου της ΔΗΠΑ, Μάριου Καρογιάν που επέλεξαν να κατέλθουν υποψήφιοι στη Λεμεσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 20 βουλευτές της Επαρχίας Λευκωσίας που πέτυχαν εκλογή το 2016, οι έξι δεν επαναδιεκδικούν. Πρόκειται για τους Σολων Κασίνη που παραιτήθηκε στα μέσα της κοινοβουλευτικής του θητείας λόγω προβλημάτων υγείας, την Στέλλα Κυριακίδου που διορίστηκε στη θέση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, του Νίκου Νουρή που υπουργοποιήθηκε, του Δημήτρη Συλλούρη που παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera και των Γιώργου Λιλλήκα και του Γιώργου Περδίκη που έκλεισαν τον κύκλο της κοινοβουλευτικής τους σταδιοδρομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον το 30% των εκπροσώπων της Επαρχίας θα πρόκειται για πρόσωπα που για πρώτη φορά μπαίνουν στη Βουλή με προοπτική να ολοκληρώσουν μια πενταετή θητεία. Επιπλέον με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δεν αποκλείεται οι ορφανές έδρες από τους βουλευτές που αποχωρούν, να καλυφθούν από νέους κομματικούς σχηματισμούς, όπως η Δημοκρατική Παράταξη και η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου, η οποία το 2016 εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών στην Αμμόχωστο, ωστόσο τώρα διεκδικεί την εκλογή της στην πρωτεύουσα.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό το μεγάλο στοίχημα είναι να συγκρατήσει ποσοστά και έδρες, αφού με βάση τις δημοσκοπήσεις καταγράφονται απώλειες. Ο ΔΗΣΥ εκπροσωπείται στη Λευκωσία από έξι βουλευτές, οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως επαναδιεκδικούν με αξιώσεις. Το διακύβευμα για τον ΔΗΣΥ στην πρωτεύουσα είναι να μην χάσει κάποια από τις έξι έδρες. Το ΑΚΕΛ εκπροσωπείται από πέντε βουλευτές στην πρωτεύουσα και στην Εζεκία Παπαϊωάννου, έχουν ως μίνιμουμ στόχο την διατήρηση του συγκεκριμένου αριθμού, αλλά και να κλείσουν τη ψαλίδα με τον ΔΗΣΥ, και γιατί όχι να προσπεράσουν το κυβερνών κόμμα.

Στο ΔΗΚΟ το κόμμα εξέλεξε το 2016 τρεις βουλευτές, με τον Μαρίνο Μουσιούττα ωστόσο να αποχωρεί μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές, τον Γιώργο Προκοπίου και τον Άγγελο Βότση και άλλα πρώην στελέχη δημιουργώντας τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων που συνεργάζεται με τη Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν. Στόχος του κόμματος δεν είναι άλλος από την «επιστροφή στην κανονικότητα» με την εκλογή τριών βουλευτών στην Επαρχία Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Τέσσερα κόμματα για την τέταρτη θέση
Παραδοσιακά η Λευκωσία είναι η επαρχία που εκπροσωπούνται και όλα τα μικρότερα κόμματα, αφού με βάση το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, τα μονοεδρικά κόμματα, ως επί το πλείστον εξέλεγαν βουλευτή στην πρωτεύουσα. Μετά την αλλαγή του εκλογικού Νόμου, πλέον τα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή με τουλάχιστον δύο βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως την απελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο, πέραν των τριών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το ΕΛΑΜ, η Αλληλεγγύη εκπροσωπούνταν από ένα βουλευτή, ενώ το Κίνημα Οικολόγων από δύο. 

Αυτός είναι και ο λόγο εξάλλου που παρατηρείται μια συγκέντρωση υποψηφίων που σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ήταν υποψήφιοι σε άλλες Επαρχίες και τώρα επέλεξαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι του κόμματος τους στη Λευκωσία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Άννα Θεολόγου που ήταν βουλευτής Αμμοχώστου και τώρα κατέρχεται στη Λευκωσία, η Ελένη Θεοχάρους που ήταν υποψήφια στη Λεμεσό το 2016 και τώρα κατέρχεται στη Λευκωσία, καθώς επίσης και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος το 2016 είχε εκλεχθεί στην Αμμόχωστο και τώρα κατέρχεται ως υποψήφιος στην πρωτεύουσα. 

Το μεγάλο στοίχημα για τους Οικολόγους είναι να διατηρήσουν και τη δεύτερη έδρα στην Επαρχία Λευκωσίας. Θέλοντας να αξιοποιήσουν πλήρως το μομέντουμ που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ τους, στο Κίνημα Οικολόγων θέλουν αφενός να διατηρήσουν τις δύο έδρες στη Λευκωσία, και αφετέρου να διεκδικήσουν έδρα ή έδρες και στις υπόλοιπες επαρχίες, ενδεχομένως τη Λεμεσό ή την Αμμόχωστο. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Κινήματος ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παρά το γεγονός ότι είναι πρόεδρος του κόμματος, αποφάσισε όπως μπει στη μάχη του σταυρού, αρνούμενος να εκλεγεί ως αρχηγός κόμματος.

Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, ο Κωστής Ευσταθίου επαναδιεκδικεί την έδρα στη Λευκωσία. Στους σοσιαλιστές φιλοδοξούν πως η συσπείρωση των τελευταίων εβδομάδων που παρατηρείται παραδοσιακά, θα επιτρέψει στο κόμμα να δει αύξηση των ποσοστών του σε Παγκύπρια βάση. Κάτω από προϋποθέσεις, ακόμα κι αν το κόμμα δεν εξασφαλίσει το πολυπόθητο 7,2% Παγκύπρια, τότε η ΕΔΕΚ θα δει και τον αριθμό των βουλευτών της να αυξάνονται από τρεις σε τέσσερις.

Με σχεδόν τους ίδιους στόχους ρίχνεται στη μάχη και το ΕΛΑΜ, το οποίο στη Λευκωσία εκπροσωπείται από τον αρχηγό του Χρίστο Χρίστου. Οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα μηνύματα που λαμβάνονται από το κόμμα, είναι αισιόδοξα με τον στόχο των τριών εδρών να θεωρείται δεδομένος και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην άντληση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, ώστε το κόμμα να καταφέρει να αυξήσει τη παρουσία του εντός της Βουλής.

Με αισιοδοξία και δυναμικό ψηφοδέλτιο κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές και η Δημοκρατική Παράταξη η οποία συνεργάζεται με την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Στόχος του κόμματος, δεν είναι άλλος από την είσοδο στη Βουλή, με ενισχυμένα ποσοστά που θα επιτρέψει την εκλογή πέραν των δύο βουλευτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την Τετάρτη 12 Μαΐου οι υποψηφιότητες για Βουλευτικές Εκλογές

Δειτε Επισης

Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...