Π. Μυλωνάς: Το αλάνθαστο δεν το διεκδικούμε. Διεκδικούμε τη δικαιοσύνη

Όσο πιο ισχυρή είναι η εκπροσώπηση του ΔΗΚΟ στην βουλή τόσο πιο ικανοποιητικά θα είναι τα αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζει ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σημειώνει πως το στοίχημα για το ΔΗΚΟ είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία καθώς επίσης και η ανάγκη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου καθημερινά και όχι μόνο προεκλογικά.  

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, o βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στη Γενεύη απροετοίμαστος, ενώ κάνει λόγο για ακρωτηριασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν τελικά μιλάμε για τετραγωνισμό του κύκλου, μεταξύ της ΔΔΟ και των δύο κρατών.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της διαφθοράς, ο Παύλος Μυλωνάς, υποδεικνύει πως σε άλλες χώρες που σέβονται την έννοια της δημοκρατίας, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση θα είχαν παραιτηθεί εδώ και καιρό, την ίδια ώρα που εξαπολύει πυρά ότι επιχειρούν αποπροσανατολισμό, γενικεύοντας αόριστα, προφανώς, όπως σημειώνει, επειδή δεν θέλουν τον έλεγχο και την κάθαρση. Σε ότι αφορά την κρίση θεσμών που ακολούθησε των αποκαλύψεων, ο κ. Μυλωνάς εκφράζει την πεποίθηση πως ο μόνος τρόπος αναγέννησης των θεσμών, είναι μέσα από το τρίπτυχο της αλλαγής συμπεριφορών, της κάθαρσης και του παραδείγματος. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, σχολιάζει και τις φήμες που θέλουν την ηγεσία του κόμματος μαζί με το ΑΚΕΛ να προετοιμάζουν το έδαφος για ενδεχόμενη συνεργασία στις Προεδρικές του 2023. «Οι Προεδρικές», σημειώνει ο Παύλος Μυλωνάς, «δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συνδιαλλαγής και εκπτώσεων σε θέματα αρχών», χαρακτηρίζοντας την μάλιστα, άκαιρη.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Παύλου Μυλωνά στον REPORTER

-Βρισκόμαστε σχεδόν μια εβδομάδα μετά την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη με τον τρόπο που αυτή κατέληξε. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ρητό «το μη χείρον βέλτιστον»; 

Όχι. Γιατί η προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα όσα τα ανθρωπινά δικαιώματα ορίζουν, για μένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει καλή θέληση και από τα δύο μέρη. Δυστυχώς  όμως η τακτική αλλά και ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας περιλαμβάνει  την λύση που θα καθιστά την Κύπρο  προτεκτοράτο της  και  νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής .Επιπρόσθετα, όλα αυτά τα χρόνια στις συνομιλίες κατάφερε με αυτή την τακτική και εκμεταλλευόμενη τον πόθο όλων μας για λύση να κερδίζει στο τραπέζι των συνομιλιών υποχωρήσεις από την δική μας πλευρά. Που καταφέραμε να βρισκόμαστε τώρα με αυτή την τακτική; Μεταξύ του σημείου που καταλήξαμε στο Κρανς Μοντανά και στα δύο κράτη που έθεσε στην Γενεύη η τουρκική πλευρά.

-Ακούσαμε τη διατυπωθείσα θέση του ΔΗΚΟ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η μη αποδοχή της πρόσκλησης του ΓΓ δεν θα μας έβαζε στη θέση του κατηγορούμενου; 

Προσέξτε, η τουρκική πλευρά εδώ και καιρό διατυμπάνιζε την απόφαση της να προσέλθει στην πενταμερή, διεκδικώντας λύση δύο κρατών . Υπάρχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των Η.Ε  για την επιδιωκόμενη λύση. Η κ. Λουτ πηγαινοερχόταν μεταξύ των χωρών και γνώριζε ο Ν. Αναστασιάδης και τα κόμματα που στήριξαν την διαδικασία τις τουρκικές θέσεις. Έπρεπε να μην πάει απροετοίμαστος.  Έπρεπε να είχε  ζητήσει από την κυρία Λουτ και τον Γ.Γ να ξεκαθαρίσει την βάση της συζήτησης,  από τα 5 μόνιμα μέρη του Σ.Α να τοποθετηθούν ξεκάθαρα , να ζητήσει ξεκάθαρη θέση από την Ε.Ε. Όλα αυτά πριν από την Πενταμερή για να ενισχύσει την θέση μας. Αντ’ αυτού αφήσαν  τους Βρετανούς να κάνουν κουμάντο στο παρασκήνιο, να μας μιλούν για μέση λύση μεταξύ της ΔΔΟ και των Δύο Κρατών και τελικά να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Πολιτικά αυτό σημαίνει ακρωτηριασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος αποτελεί το ζήτημα της διαφθοράς. Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο δίνονταν τα διαβατήρια. Ωστόσο το ΔΗΚΟ είχε αμφισβητήσει την Επιτροπή, λέγοντας πως ο μόνος που μπορεί να διερευνήσει το θέμα είναι ο Γενικός Ελεγκτής και μάλιστα για αυτό το λόγο καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Μετά το ενδιάμεσο πόρισμα αναθεωρήσατε αυτή σας τη στάση; 

Δεν είναι προβληματικός ο τρόπος, είναι σκανδαλώδης. Η θέση του ΔΗΚΟ ήταν και είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία μας για την διαδικασία διορισμού της ερευνητικής επιτροπής.  Ο Γενικός Εισαγγελέας που τους διόρισε να ερευνήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα των διαβατήριων, ήταν και ο ίδιος ελεγχόμενος  ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Η σύγκρουση συμφέροντος είναι οφθαλμοφανής. Το σκάνδαλο των διαβατηρίων έχει ξεπεράσει ακόμα και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Θυμάται άραγε κανείς  το πόρισμα Νικήτα; Όλα τα πορίσματα πρέπει να αξιοποιηθούν και να διωχθούν οι παράνομοι. Θέση μας ήταν και είναι αυτή που προτάθηκε από το τέως Γ. Εισαγγελέα . Παράδοση των φακέλων  και στην ελεγκτική υπηρεσία. Κάτι που απέρριψε και απορρίπτει δυστυχώς η κυβερνητική πλευρά. Σε άλλες χώρες που σέβονται την έννοια της δημοκρατίας ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα είχαν παραιτηθεί εδώ και καιρό. Και για να σας προλάβω οι παραιτήσεις και οι διώξεις πρέπει να περιλαμβάνουν όλους όσους ενέχονται στο σκάνδαλο.

-Πάντως δικαιολογημένα πολλοί πολίτες σημειώνουν πως το θέμα της διαφθοράς δεν είναι σημερινό και πως κατά καιρούς όλα τα παραδοσιακά κόμματα, «βούτηξαν τα χέρια τους στην πίτα με το μέλι». Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Γιατί το ΔΗΚΟ υιοθετεί σήμερα αυτή την επιθετική τακτική; 

 Όλοι προφανώς από όλα τα κόμματα και με διάφορους τρόπους που μάθαμε ή δεν μάθαμε, ενδεχομένως να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαπλοκής. Εμείς ακριβώς γι αυτό τον λόγο ζητούμε την διερεύνηση όλων των υποθέσεων από όποια χρονική στιγμή επιτρέπεται να ξεκινήσουν οι έρευνες και οι ανακρίσεις.  Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Ενώπιον μας σήμερα έχουμε μια απίστευτη αποκάλυψη ενώπιον του λαού με το γνωστό βίντεο του Αλ Τζαζίρα. Από το 2015 ο τέως Γ. Εισαγγελέας παρέδωσε γνωμάτευση στο Πρόεδρο υποδεικνύοντας του τις παρανομίες. Εμείς μάθαμε γι αυτή την γνωμάτευση το 2020. Η ντροπή από το βίντεο ήταν συνθλιπτική. Η πολιτική εμπλοκή άμεση και καταλυτική. Η σχέση του προέδρου και του υπουργικού συμβουλίου με την παραχώρηση διαβατηρίων δεν ήταν υποθετική, ήταν  απόλυτη. Μόνο αυτοί είχαν την δυνατότητα παραχώρησης των διαβατηρίων. Οπόταν όταν κάποιοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν γενικεύοντας αόριστα  προφανώς δεν θέλουν το έλεγχο και την κάθαρση.

-Αναντίρρητα το κύρος της Βουλής καταβαραθρώθηκε με μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την 56η έδρα, τη λίστα Γιωρκάτζη και όσα είδαμε από το Al Jazeera με τον πρώην πρόεδρο του σώματος και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ. Πιστεύετε πως αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει και πώς; 

Άποψη μου είναι ότι ο μόνος τρόπος αναγέννησης των θεσμών και της Δημοκρατίας μας που επίσης έχουν πληγεί , είναι  μέσα από το τρίπτυχο της αλλαγής συμπεριφορών, της κάθαρσης και του παραδείγματος.  Ο καθένας από εμάς, όσοι κατέχουμε δημόσιο αξίωμα, έχουμε υποχρέωση να λογοδοτούμε με διαφάνεια σε ανεξάρτητους θεσμούς  και το κυριότερο να κρινόμαστε αυστηρά για αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε. Για παράδειγμα οι βουλευτές για το έργο που επιτέλεσαν στο κοινοβούλιο, την παρουσία τους στις επιτροπές και του τρόπου ζωής τους κοντά στον άνθρωπο και τον πολίτη. Εδώ και τρία χρόνια έχω καταθέσει πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες. Για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν προωθήθηκε. Η λίστα Γιωρκάτζη, η Λίστα του Ελεγκτή κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι ήδη στα χέρια του Γ. Εισαγγελέα και ειδικοί ανακριτές να ελέγξουν τα στοιχεία. Όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να αλλάξουν. Το πρόβλημα  ακουμπά και την παιδεία και τον Πολιτισμό μας. Η νοοτροπία του πελάτη πρέπει να διορθωθεί  και να αποκτήσει περιεχόμενο η έννοια του πολίτη με υποχρεώσεις και δικαιώματα.

-Συνήθως στην Κύπρο έχουμε μια τάση να γενικεύουμε τις καταστάσεις. Νιώσατε πως τα όσα αποκαλύφθηκαν για την εμπλοκή των δύο μελών της Βουλής στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, άγγιξε και όλα τα υπόλοιπα μέλη του σώματος; Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής έχετε έρθει αντιμέτωπος με την απαξίωση από μερίδα των πολιτών; 

Εννοείται ότι η γενίκευση είναι λανθασμένη. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν σάπια μήλα. Εκείνο που αναζητείται είναι η βούληση να πεταχτούν.  Εκεί είναι το θέμα. Φυσικά και βρέθηκα αντιμέτωπος με πολίτες που δεν εμπιστεύονται πλέον την πολιτική και τους πολιτικούς. Επαναλαμβάνω όμως πως μόνο το παράδειγμα και ο τρόπος ζωής και δράσης μας θα φέρει αποτελέσματα. Πρέπει να δώσουμε όραμα στον κόσμο και ελπίδα.

-Σίγουρα θα ακούσατε τις φήμες που όσο περνά ο καιρός πυκνώνουν για ενδεχόμενη συνεργασία του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Πώς ηχεί στα αυτιά σας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από τη στιγμή μάλιστα που στο παρελθόν είχατε εκφράσει αρκετές επιφυλάξεις, ιδίως σε ότι αφορά τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. 

Οι θέσεις μας στο Κυπριακό είναι παρακαταθήκες της ιστορίας. Η Δημοκρατία , η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία δεν μπορούν να είναι διαπραγματεύσιμα. Διαφωνίες έχουμε και με το ΑΚΕΛ και με το ΔΗΣΥ στο Κυπριακό . Τα δύο κόμματα που συμφωνούν και συμπορεύονται. Εμείς πιστεύουμε ότι οι προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συνδιαλλαγής και εκπτώσεων σε θέματα αρχών. Παράλληλα, είναι άκαιρη η συζήτηση αυτού του θέματος γιατί  αποπροσανατολίζει. Πριν από λίγο με ρωτήσατε για την αξιοπιστία των πολιτικών. Φαινόμενα διαπλοκής και διεκδίκησης της εξουσίας ως του υπέρτατου στόχου απογοητεύουν τον λαό. Αυτά θα συζητηθούν όταν πρέπει και με τα δεδομένα της κατάλληλης στιγμής. Έγνοια μας είναι να φέρουμε την αλλαγή στον τόπο και να υπερασπιστούμε την ΚΔ και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι τα λάφυρα της εξουσίας.

-Πορεύεστε στις βουλευτικές έχοντας ως δεδομένο πιθανές απώλειες από την αποχώρηση τριών μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτων στελεχών σας, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Παράταξης που στελεχώνεται με ως επί το πλείστον με πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ. Πόσο σας ανησυχεί αυτό το γεγονός και σε ποιο βαθμό θεωρείτε πως θα επηρεάσει τα ποσοστά του κόμματός σας;

Το Δημοκρατικό Κόμμα πορεύεται με ένα στόχο. Την ισχυρή και δυναμική παρουσία του στη βουλή. Οι θέσεις του στο κυπριακό δικαιώνονται. Οι δεκάδες προτάσεις νόμου στην απελθούσα βουλή είχαν  στόχο την στήριξη των μικρομεσαίων,  των μη προνομιούχων και την διόρθωση στρεβλώσεων. Το αλάνθαστο δεν το διεκδικούμε. Διεκδικούμε ωστόσο την δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές πικρίες και μικροπολιτικές συμπεριφορές. Ο κόσμος θα μας κρίνει από το πολιτικό μας έργο και την σταθερότητα σε θέματα αρχών. Για να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ. Και όταν λέμε να αλλάξεις εννοώ να πάμε μπροστά, να συναντήσουμε τους ανθρώπους και τους πολίτες και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

 -Ποιον στόχο  θα οριοθετούσατε στις προσεχείς βουλευτικές όσον αφορά την εκλογική δύναμη του κόμματος; 

Όσο πιο ισχυρή είναι η εκπροσώπηση του ΔΗΚΟ στην βουλή τόσο πιο ικανοποιητικά θα είναι τα αποτέλεσμα των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν πολύ σημαντικά ποσοστά . Το στοίχημα μας θα είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου. Καθημερινά και όχι μόνο προεκλογικά.

-Πάνε πέντε χρόνια από τότε που αφήσατε το δημοσιογραφικό λειτούργημα και πολιτευτήκατε. Θα ήθελα ένα σύντομο προσωπικό απολογισμό της πενταετίας. Πετύχατε όσα είχατε στο μυαλό σας όταν εξαγγέλλατε την υποψηφιότητα σας το 2016;

Μπήκα στην δημοσιογραφία γιατί πίστευα ότι η αδικίες στη ζωή και η κατοχή της πατρίδας μας πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βίωσα την προσφυγιά, την αδικία και την φτώχια, δεν τα άκουσα, τα έζησα,  μέσα από τον μόχθο και τον πόνο των γονιών μου, τις δικές μου εμπειρίες και δεν χρειαζόταν να μου εξηγήσει κανένας, όπως  βεβαίως και χιλιάδες συμπολίτες μας. Έτσι λειτούργησα 25 χρόνια ως δημοσιογράφος. Ακριβώς έτσι και ίσως σκληρότερα και δυσκολότερα εργάστηκα στο κοινοβούλιο.  Δεν μπορεί να περιγράφει η ικανοποίηση μου για τις μικρές  νίκες  όπως πρόσφατα ο νόμος που ψηφίστηκε για τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ατόμων με μη αναστρέψιμες αναπηρίες και ασθένειες , η δημιουργία περιφερειακού γηροκομείου στο Φοινί, η αναγέννηση του Νοσοκομείου Τροόδους, η νομοθεσία για αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η νομοθεσία για την στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων και των ορεινών περιοχών και πολλά άλλα θέματα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που ανέδειξα. Ήταν μια γεμάτη πενταετία, σε κάποια πέτυχα σε άλλα απέτυχα όμως δεν σταμάτησα ποτέ να προσπαθώ .

-Διανύουμε τον 15ο  μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Που βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πως αξιολογείται την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Εκ των υστέρων έχουν ειπωθεί πολλά. Τελικά, μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση; 

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα της υγείας δεν έχουν να κάνουν με την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, έχουν σχέση με την ικανότητα της πολιτείας να τα αντιμετωπίσει σωστά. Δυστυχώς σε πολύ κρίσιμες στιγμές απέτυχαν παταγωδώς. Πέρσι τον Νοέμβριο άργησαν να πάρουν μέτρα. Και όταν τα πήραν, έκλεισαν τον κόσμο μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Εμείς προειδοποιούσαμε και μας αγνοούσαν. Το ίδιο λάθος διέπραξαν και τώρα το Πάσχα. Ενώ η Πανδημία και τα κρούσματα είχαν αυξητική τάση από τα τέλη Μαρτίου αντί να πάρουν μέτρα έγκαιρα επέβαλαν Lockdown παραμονές του Πάσχα. Όταν ήδη τα νοσοκομεία έφτασαν σε απελπιστική κατάσταση. Ήταν η περίοδος που ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι  περίμεναν να ανοίξει η αγορά. Όταν μάλιστα όλοι αυτοί βρίσκονταν και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.  Ακόμα και τώρα τα νέα μέτρα εκτός από αντισυνταγματικά όπως υποστηρίζουν πολλοί νομικοί, είναι εμφανώς αναποτελεσματικά. Ποιος θα ελέγχει ποιον; Απέτυχαν ακόμα και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ποιοι και γιατί παράγγειλαν μεγάλες παρτίδες σχεδόν αποκλειστικά Αstra Zeneca και γιατί όταν είδαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν δεν μερίμνησαν να ενεργήσουν και πάλι έγκαιρα για να διορθώσουν τα λάθη τους ;

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα