Δ. Σούγλης: Οι πολίτες να στείλουν στα σπίτια τους όσους τους απογοήτευσαν

Αν δεν συμφωνούσα δεν θα έμπαινα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, σημειώνει ο υποψήφιος του κόμματος στην Επαρχία Λεμεσού, Δημήτρης Σούγλης, ο οποίος σημειώνει πως πρόκειται για μια παρεξηγημένη πολιτική δύναμη, κάτι που όπως επισημαίνει φρόντισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER, o Δημήτρης Σούγλης εξηγεί τους λόγους που των ώθησαν να είναι υποψήφιος  στη Λεμεσό, ενώ απαντά και γιατί επέλεξε να μεταπηδήσει από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ του 2016 στο ΕΛΑΜ. Ειδικότερα χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΗΚΟ προβληματική, επισημαίνοντας πως μετά τον Τάσσο Παπαδόπουλο, υπάρχει πρόβλημα, αφού κανείς δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες, τις απαιτήσεις και τα πιστεύω της βάσης του.

Ο κ. Σούγλης στέλνει το μήνυμα πως σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές οι πολίτες θα πρέπει να αναδείξουν πρόσωπα καθαρά και με ήθος, τονίζοντας πως επιτέλους θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι εγκληματούν και να οδηγηθούν στις φυλακές. «Η ατιμωρησία και η ανάδειξη στην πολιτική προσώπων χωρίς ήθος οδήγησαν σε όλα αυτά. Μόνο ο λαός έχει την δύναμη να το πράξει με την ψήφο του. Ας τιμωρήσει επιτέλους ο λαός με την ψήφο του τα κακώς έχοντα. Όχι να τα λέει μόνο. Έχει επιλογές», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς, ο Δημήτρης Σούγλης, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Γκουτέρες θα έπρεπε να έχει ήδη καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ενώ εκτίμησε πως «είναι καιρός να απεγκλωβιστεί από την φιλοτουρκική», όπως τη χαρακτηρίζει, «λύση ΔΔΟ και να αξιώσει λύση ενιαίου κράτους.

Αυτούσια η συνέντευξη του Δημήτρη Σούγλη στον REPORTER

-Κατέρχεστε υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το ΕΛΑΜ. Πέραν από την εκλογή σας, τι θα θέλατε να αποκομίσετε από αυτή τη διαδικασία;  

Να βγω έξω να μιλήσω με κόσμο, να συναντήσω προβλήματα, να ακούσω απόψεις, όπου μπορώ σε σοβαρά προβλήματα να βοηθήσω, να σφυγμομετρήσω ξανά σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η κοινωνία μας και οι πολίτες της. Ό,τι κάνω δημοσιογραφικά μέσα από εκπομπές μου δηλαδή τα τελευταία 31 χρόνια, μόνο που αυτή την φορά «δεν σου κλείνουν το στόμα» επειδή λες τα κακώς έχοντα...

-Ωστόσο στο παρελθόν έχετε υπάρξει υποψήφιος βουλευτής με το ΔΗΚΟ στην επαρχία Αμμοχώστου. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την πολιτική στροφή προς το ΕΛΑΜ; Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υιοθετείτε και ενστερνίζεστε συνολικά τις θέσεις που εκφράζονται από το κόμμα. 

Αγαπώ την καταγωγή μου! Δεν την ξεχνώ, δεν την αποποιούμαι. Προς Θεού! Όταν έγινε η Τουρκική εισβολή ήμουν τεσσάρων ετών. Μεγάλωσα και ζω στην Λεμεσό. Αυτή την φορά ήθελα να δοκιμάσω στην πόλη που μεγάλωσα και υπεραγαπώ. Με το ΔΗΚΟ είχα βάλει ως αριστίνδην. Δεν ήμουν κομματικός.

Είχα έρθει πρώτος επιλαχών. Ο κόσμος του ΔΗΚΟ μου είχε φερθεί με αγάπη. Δεν την ξεχνώ αυτήν την αγάπη. Αναζητεί όμως την ηγεσία που του αξίζει! Δεν είναι μομφή αυτό για τον πρόεδρο του κόμματος αλλά θεωρώ ότι μετά τον Τάσσο Παπαδόπουλο, υπάρχει πρόβλημα. Κανείς δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες, τις απαιτήσεις και τα πιστεύω της βάσης του κόμματος. Επίσης, πότε με το ένα μεγάλο κόμμα, πότε με το άλλο μεγάλο κόμμα, φτάνει! Όλα στο παιγνίδι της συγκυβέρνησης; Αυτός είναι ο ρόλος του κέντρου;

Στις μέρες μας, πρέπει να αναζητήσουμε όλοι, την πιο ξεκάθαρη φωνή. Αυτήν την έχει το ΕΛΑΜ. Φιλοπατρία, κοντά στα προβλήματα των πολιτών, εναντίον της φιλοτουρκικής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ξεκάθαρα. Το μόνο που δεν εμπλέκεται σε σκάνδαλα, που δεν φλερτάρει μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών για ανταλλάγματα, θέσεις και διορισμούς! Αν δεν συμφωνούσα δεν θα έμπαινα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ και θεωρώ ότι το ΕΛΑΜ πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλοι πολλοί! Ο κόσμος του ΕΛΑΜ με έχει αγκαλιάσει. Τον έχω αγκαλιάσει κι εγώ. Οι μόνοι πιστοί σε αρχές και αξίες που πιστεύω και εγώ και που δεν είναι άλλες από το: πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια! Δεν είναι στροφή. Είναι τα πιστεύω μου από την κούνια μου. Το ΕΛΑΜ είναι παρεξηγημένο από κάποιους, γιατί αυτό φρόντισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Τι ακριβώς είναι το ΕΛΑΜ και τι προσέφερε και προσφέρει στην Κύπρο από την ίδρυση του το 2008 πρέπει να το ψάξουν όλοι. Στις μέρες μας είναι η μόνη επιλογή. Δώστε τους το μήνυμα!

-Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΕΛΑΜ φλερτάρει με την τέταρτη θέση. Τι θα σήμαινε για το πολιτικό μας σύστημα η αύξηση ποσοστών και εδρών του κόμματος;   

Θα είναι καλό για την Κύπρο, θα είναι καλό για τους πολίτες της. Ίσως φλερτάρει και με την τρίτη θέση. Αλλά ας κωφεύσομε στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που έπεσαν έξω. Θα υπάρχουν πιο πολλές φωνές διεκδίκησης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, για τα προβλήματα των πολιτών και σωστή λύση στο Κυπριακό. Αγώνας και αντίσταση!

-Θεωρείτε ότι κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο;  

Λίγο ή πολύ συζητούνται όλα. Τα καθημερινά, μεγάλα προβλήματα των πολιτών θα έπρεπε να συζητούνται όμως περισσότερο: χιλιάδες δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι στις τράπεζες, οι τράπεζες δεν δίνουν λύσεις, αποτελούν κράτος εν κράτει, οι συνταξιούχοι φεύγουν πριν την ώρα τους από το άγχος τους, οι νέοι αναζητούν ελπίδα, οι πολύτεκνοι στο έλεος του Θεού, χιλιάδες επαγγελματίες χωρίς δουλειά ή απολύονται, άτομα με αναπηρίες ξεχασμένα και χίλια δυο άλλα. Για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών δεν δίνεται η προσοχή και η σημασία που θα έπρεπε να δίνεται.

-Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς.  

Απλό. Ο κόσμος να τους δώσει το μήνυμα! Να αναδείξει στην πολιτική άτομα «καθαρά» και με ήθος! Να τιμωρηθούν επιτέλους όσοι εγκληματούν και να οδηγηθούν στις φυλακές. Η ατιμωρησία και η ανάδειξη στην πολιτική προσώπων χωρίς ήθος οδήγησαν σε όλα αυτά. Μόνο ο λαός έχει την δύναμη να το πράξει με την ψήφο του! Ας τιμωρήσει επιτέλους ο λαός με την ψήφο του τα κακώς έχοντα! Όχι να τα λέει μόνο. Έχει επιλογές.

-Γίνεται προσπάθεια ώστε το όλο ζήτημα της διαφθοράς να παρουσιαστεί ως απότοκο των πολιτικών της παρούσας Κυβέρνησης. Συμφωνείτε όμως ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή όλων όσων απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά;  

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης μου προσθέτω ότι αυτή η νοοτροπία άρχισε από το 1960. Αφορά όλους. Καιρός ο λαός να το αλλάξει και να δώσει το μήνυμα!

-H άτυπη πενταμερής της Γενεύης ανήκει στο παρελθόν. Αναμφίβολα η κατάληξη της δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Το ΕΛΑΜ πάντως ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ακολούθησε τον πρόεδρο στην Γενεύη. Το ερώτημα ωστόσο, είναι τι διαφορετικό θα μπορούσε να πράξει υπό τις παρούσες συνθήκες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Να θέσει όρους πριν πάει, ή απλά να μην πάει. Όπως είχαμε πει, η Τουρκία ζητά πια επίσημα λύση δύο κρατών και εμεις «φοβόμαστε» να θέσουμε το Κυπριακό στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής! Οι εισβολείς ζητούν λύση δύο κρατών, εμείς θα συνεχίσουμε να «συζητούμε» λύση ΔΔΟ; Ας σεβαστούν (η δική μας πλευρά) τουλάχιστον την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και την λύση ΔΔΟ το 2004!

-Το ΕΛΑΜ είναι ένα από εκείνα τα κόμματα που απορρίπτει τη λύση ομοσπονδίας. Πώς τοποθετείστε απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό, δεδομένου και της απόρριψης της ΔΔΟ από την άλλη πλευρά και ποια θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η επιδίωξη της δικής μας πλευράς ενόψει και της νέας πενταμερούς που εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες;  

Η Τουρκία ζητεί λύση δύο κρατών. Ο κ. Γκουτέρες κακώς δεν το έχει καταδικάσει ακόμα. Η δική μας πλευρά είναι καιρός να απεγκλωβιστεί από την φιλοτουρκική λύση ΔΔΟ και να αξιώσει λύση ενιαίου κράτους! Να μην καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να αποχωρήσει η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα της και να ζήσουμε στον τόπο μας ελεύθεροι. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα ζήσουν μαζί μας, σεβόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εξουσίες που πηγάζουν από την αναλογία πληθυσμού και τα ποσοστά πληθυσμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

-Ως υποψήφιος ήρθατε αντιμέτωπος με την απαξίωση από τους πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική; Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;  

Αυτό το βίωσα και το ανάλυσα σε χιλιάδες εκπομπές και άρθρα μου για 31 χρόνια. Οι πολίτες να αντιληφθούν την δύναμη που έχουν στα χέρια τους σε κάθε εκλογές. Να στείλουν στα σπίτια τους όσους τους απογοήτευσαν και να αναδείξουν έντιμους και καθαρούς ανθρώπους!

-Πώς τάσσεστε πάνω στο ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Δεν πιστεύετε ότι ωρίμασε ο καιρός ώστε να ληφθούν κάποιες γενναίες αποφάσεις από τη Βουλή;  

Θα απασχολήσει ξανά την νέα Βουλή. Τα μεγάλα κόμματα την απέρριψαν στο παρελθόν. Πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα.

-Το ΕΛΑΜ συμπληρώνει πέντε χρόνια παρουσίας στη Βουλή. Πώς αξιολογείτε την παρουσία του Χρίστου Χρίστου και του Λίνου Παπαγιάννη; Υπήρχαν θέματα με τα οποία διαφωνήσατε με τη στάση που κράτησαν; 

Δύο μόνο άτομα προσέφεραν μεγάλο έργο. Εισηγήθηκαν σωρεία θεμάτων. Φανταστείτε τι θα μπορούν να κάνουν περισσότερα άτομα από το ΕΛΑΜ. Θα υπενθυμίσω μόνο ένα: την εισήγηση και πρόταση τους να εορτάζεται η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος στην Κύπρο και την «λύσσα» των υπολοίπων να εναντιωθούν στην ιστορικότερη ίσως σελίδα του Κυπριακού Ελληνισμού. Χρειάζεται μια άλλη συνέντευξη μόνο γι ´αυτό το θέμα. Κατέθεσαν εκατοντάδες προτάσεις για το καλό του τόπου και των πολιτών αλλά έμειναν στα συρτάρια ή καταψηφίστηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα επειδή προέρχονταν από το ΕΛΑΜ... Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία; Αν δυναμώσει το ΕΛΑΜ (αυτός είναι ο στόχος), δυναμώνει και η φωνή των πολιτών στην Βουλή!

-Ένα από τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής, ειδικά των νέων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό, αλλά αποτελεί ένας από τους λόγους μη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας; 

Όταν αντιληφθεί ο λαός πως είναι κυρίαρχος! Πως όποτε έχουμε εκλογές, η αποχή συντηρεί το αρρωστημένο σύστημα. Πως όποτε έχουμε εκλογές και μόνο τότε, έχει την δύναμη να στείλει σπίτι τους ανάξιους και να αναδείξει άξιους. Στα μεγάλα κόμματα αρέσει η αποχή. Τα βολεύει. Ας πάρει την τύχη του στα χέρια του ο λαός όταν ψηφίζει! Όλο και περισσότεροι νέοι και όχι μόνον, αγκαλιάζουν το ΕΛΑΜ. Είναι η μόνη επιλογή. Δώστε τους το μήνυμα.

-Διανύουμε τον 15ο μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Που βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πως αξιολογείται την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Θεωρείτε πως μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση;  

Ασφαλέστατα! Έγιναν σωστά, έγιναν και λάθη. Ένα χρόνο μετά γιατί να υπάρχει ακόμη έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας; Γιατί δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία; Γιατί δεν ενισχύθηκαν οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό; Γιατί, ενώ είμαστε σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» οι τράπεζες συνεχίζουν τις διαδικασίες εκποίησης και δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα χιλιάδων δανειοληπτών; Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά, επιχειρήσεις κλείνουν, χιλιάδες καλλιτέχνες και άλλοι επαγγελματίες είναι στο έλεος του Θεού. Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Βιώνουμε μια νέα, οικονομική αυτή την φορά «πανδημία» ίσως χειρότερη της προηγούμενης...

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης