Π. Γιόκκα: Ας βάλουμε τα «γάντια» μας και να καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία

«Η πολιτική σκηνή μοιάζει με τον στάβλο του Αυγεία. Ας βάλουμε τα «γάντια» μας και να καθαρίσουμε τον τόπο», είναι το μήνυμα της Παντελίτσας Γιόκκα, που κατέρχεται υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Αλληλεγγύη, έχοντας ψηλά στην ατζέντα της τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του. 

Σε συνέντευξη της στον REPORTER, o κ. Γίοκκα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει, τόσο η ίδια όσο και η Αλληλεγγύη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για τον εκσυγχρονισμό αναχρονιστικών νομοθεσιών που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υποδεικνύοντας πως «είναι χρέος όλων εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική να προστατέψουμε την κοινωνία από πρακτικές που μόνο ζημιά θα προκαλέσουν στο σύνολο».

Σε σχέση με τον κίνδυνο να καταγραφεί μεγάλο ποσοστό αποχής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια βουλευτής έστειλε το μήνυμα πως «με την αποχή απλώς γίνεσαι συνένοχος του εγκλήματος που διαπράττεται μπροστά στα μάτια σου», ενώ αναφορικά με το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενόψει τους προεκλογικού αγώνα από όλα τα κόμματα, ανέφερε πως «η τοξικότητα είναι χαρακτηριστικό μιας αναχρονιστικής κατάστασης, έλλειψης επιπέδου και παιδείας. Όλοι προτάσσουν το δάκτυλο στους άλλους, αγνοώντας ότι τα τρία δάχτυλα του χεριού τους δείχνουν τους ίδιους». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Παντελίτσας Γιόκκα στον REPORTER  

*Πώς αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές και γιατί επιλέξατε το Κίνημα Αλληλεγγύη;

Από την ηλικία των 12 ετών ξεκίνησα να διαμορφώνω την πολιτική μου γνώμη, μέσω των μαθητικών οργανώσεων. Πάντα έδειχνα μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγώνες που γίνονταν για το πολύτιμο νησί μας και πάντα κοίταζα πως θα μπορούσα και εγώ να συμβάλω σε αυτούς του αγώνες. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα εάν με τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του να δώσω αυτή τη μάχη στα έδρανα της Βουλής, εκεί που δημιουργούνται οι νομοθεσίες που αφορούν τις ζωές μας. Με την Αλληλεγγύη διότι Αλληλεγγύη σημαίνει Ελένη Θεοχάρους. Δεν έχω γνωρίσει άλλον άνθρωπο στη ζωή μου, πόσο μάλλον κάποιον πολιτικό που να της μοιάζει στο ελάχιστο. Το φιλανθρωπικό της έργο, η μόρφωση και η ανθρωπιά της είναι μοναδικά στο είδος τους.

*Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε ψηλά στην ατζέντα σας;

Η πρώτη προτεραιότητά μου είναι ο άνθρωπος. Ο συνάνθρωπός μου και τα δικαιώματά του μέσα στην κοινωνία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παιδεία. Είμαστε ήδη μια ομάδα ανθρώπων με εξαιρετική συνεργασία που προσπαθούμε νυχθημερόν να εκπονήσουμε ιδέες και λύσεις που αφορούν συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Επίσης παρατηρούμε τις σχετικές επιτροπές και επισημαίνουμε συγκεκριμένες ενέργειες για ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

*Σας βλέπουμε να βγαίνετε μπροστά και να αγωνίζεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για τον εκσυγχρονισμό αναχρονιστικών νομοθεσιών που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού…

Είναι χρέος όλων εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική να προστατέψουμε την κοινωνία από πρακτικές που μόνο ζημιά θα προκαλέσουν στο σύνολο. Έχω διαφωνήσει έντονα και δημόσια με συγκεκριμένους αρμόδιους που προσπάθησαν μέσω της βουλής να προωθήσουν νομοσχέδια τα οποία ήταν τιμωρητικού χαρακτήρα και όχι σωφρονιστικού. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια και κίνητρα για να σωφρονιστούν και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να είναι η μοναδική μας έγνοια. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται απλώς μια ανακύκλωση των υφιστάμενων προβλημάτων.

*Έντονες είναι οι θέσεις σας και σε ότι αφορά τους ουσιοεξαρτώμενους, οι οποίοι δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται πάντα ως άνθρωποί που χρειάζονται βοήθεια αλλά ως εγκληματίες. Αποτέλεσμα να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται από την κοινωνία.

Κάθε φορά που ένας συνάνθρωπός μας διαπράττει ένα αδίκημα και δικάζεται, εκείνη την ώρα δικάζεται η ίδια η κοινωνία. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και ας μην το βλέπουμε. Όσον αφορά την ουσιοεξάρτηση είναι μια φοβερή αρρώστια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο ουσιοεξαρτημένος έχει καταλήξει εκεί μετά από σειρά προβλημάτων που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει. Αντί ο κόσμος να κατακρίνει, θα έπρεπε να ενημερωθεί, διότι η εξάρτηση από ουσίες δεν κάνει διακρίσεις. Οποιοσδήποτε άνθρωπος, κοινωνικού ή μορφωτικού επιπέδου μπορεί να καταλήξει εκεί. Χρέος όλων μας είναι να το αντιμετωπίσουμε αντί να το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ σε εμάς και στην οικογένειά μας, δείχνοντας με το δάκτυλό μας τους χρήστες.

*Η προσωπική σας εμπειρία σε ποιο βαθμό σας επηρεάστε ώστε να συμμετάσχετε σε αυτό τον αγώνα για αλλαγή αντιλήψεων, με σκοπό την θεραπεία και την αναμόρφωση αυτών των ατόμων και όχι την τιμωρία;

Η οικογένειά μου και εγώ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει ουσιοεξάρτηση και τα παρεπόμενα αυτής, καθώς ο μικρός μας αδερφός ηλικίας 27 ετών παλεύει με το συγκεκριμένο θέμα εδώ και αρκετά χρόνια. Ξέρουμε τι θα πει κοινωνικό στίγμα, τι θα πει καθημερινός αγώνας και τι θα πει να βλέπεις τον αδερφό σου να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα. Πίσω από τα κάγκελα είναι και ο δικός μου αδερφός, ο οποίος οδηγήθηκε εκεί λόγω του προβλήματος που είχε με τη χρήση. Δεν έχει να κάνει με το ποιος είσαι. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται θεραπεία και μια ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους μακριά από εξαρτήσεις. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η Αγία Σκέπη επιτελεί ένα θεάρεστο έργο στην κυπριακή κοινωνία και θεωρώ ότι δεν στηρίζεται αρκετά από την κυβέρνηση και τους θεσμούς.

*Τον τελευταίο καιρό, τα ζητήματα της διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ενώ τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική. Πώς μπορεί πλέον να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών;

Η πολιτική σκηνή μοιάζει με τον στάβλο του Αυγεία. Είναι πολύ λογικό οι νέοι με την αγνότητα και την ειλικρίνεια που τους διακατέχει να μην θέλουν να έχουν σχέσεις με τον στάβλο. Παρόλα αυτά, είναι οι μόνοι που μπορούν να τον καθαρίσουν. Δεν έχει άλλη μερίδα του πληθυσμού το σθένος και τη ζωντάνια εκτός από τους νέους μας να το καταφέρει. Ας βάλουμε τα «γάντια» μας και να καθαρίσουμε τον τόπο. Απαιτεί θυσίες αλλά όταν μιλούμε για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας δεν μας μένουν και πολλές επιλογές.

*Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επανέρχεται όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της αποχής και ειδικότερα της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η αποχή δεν αλλάζει κάτι. Με την αποχή απλώς γίνεσαι συνένοχος του εγκλήματος που διαπράττεται μπροστά στα μάτια σου. Οποιοσδήποτε αφιερώσει λίγο χρόνο να μελετήσει τους υποψηφίους, δεν είναι δυνατόν να μην βρει ούτε έναν που να τον εκφράζει.

*Έχει ειπωθεί από αρκετούς το τελευταίο διάστημα πως το πολιτικό κλίμα παραμένει τοξικό, με τα κόμματα να ανταλλάζουν καθημερινά κατηγορίες. Θεωρείται πως η όλη κατάσταση προκαλεί ακόμη περισσότερο αγανάκτηση στους πολίτες, οι οποίοι θεωρούν πως ο κάθε ένας βλέπει το συμφέρον του;

Η τοξικότητα είναι χαρακτηριστικό μιας αναχρονιστικής κατάστασης, έλλειψης επιπέδου και παιδείας. Όλοι προτάσσουν το δάκτυλο στους άλλους, αγνοώντας ότι τα τρία δάχτυλα του χεριού τους δείχνουν τους ίδιους. Θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι όποιος κατηγορεί τους άλλους, είναι διότι αδυνατεί να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Προτείνω στον κόσμο που μας παρακολουθεί, να εντοπίζει τούτου του είδους τους ευθυνόφοβους και να τους απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν είναι ποτέ δυνατόν να στήνονται ολόκληρες καμπάνιες πάνω στις αλληλοκατηγορίες και εμείς να διαιωνίζουμε αυτό τον τρόπο σκέψης.

*Γιατί κάποιος να εμπιστευθεί την Παντελίτσα Γιόκκα στις εκλογές;

Αν κάποιος ενδιαφερθεί να μελετήσει το έργο το οποίο επιτελώ εδώ και χρόνια είτε από την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός ή την ενεργό εμπλοκή μου στην πολιτική από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, θα καταλάβει ότι διεκδικώ διαχρονικά το συμφέρον του πολίτη και της πατρίδας μου. Είναι αυτό που θέλω να συνεχίσω να κάνω από τα έδρανα της βουλής, εάν οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα