Α. Αλέκου: Η πολιτική Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μας έφερε στο κατώφλι της διχοτόμησης

«Ο τόπος μας χρειάζεται αλλαγή και σε αυτό το κάλεσμα θα πρέπει να βγουν μπροστά και να ανταποκριθούν άνθρωποι φρέσκοι, με γνώσεις και όραμα για το μέλλον», αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα Αλέξης Αλέκου, ο οποίος εξηγεί πως  γι’ αυτό το λόγο επέλεξε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Σε συνέντευξή του στον REPORTER o Αλέξης Αλέκου, ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη και στον ΔΗΣΥ τόσο στη διαχείριση του Κυπριακού όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση, σημειώνοντας πως «σε αυτές τις εκλογές, η στάση όλων μας θα καθορίσει το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της Κύπρου μας. Η αποχή δεν είναι στάση διαμαρτυρίας».

Αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς ανέφερε πως η απαξίωση του κόσμου είναι απόλυτα δικαιολογημένη, υποδεικνύοντας πως δεν είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολιτικές. «Σε αυτή την τραγική συγκυρία, αισθάνθηκα ότι ο καθένας μας, στο μέτρο που μπορεί πρέπει να εμπλακεί έτσι ώστε να βοηθήσουμε να έρθουν καλύτερες μέρες, να οικοδομηθεί το Κράτος Δικαίου που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας, ένα κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη», τονίζει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Αλέκου

Μετά από μια επαγγελματική πορεία στη Δημόσια Υπηρεσία και ως ακαδημαϊκός με την υποψηφιότητά σας, κάνετε το επόμενο βήμα για να διεκδικήσετε εκλογή σας στη Βουλή. Γιατί λάβατε τώρα αυτή την απόφαση;

Πιστεύω ακράδαντα ότι σε παγκύπρια κλίμακα, το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ αποτελείται από αξιόλογες προσωπικότητες που μπορούν να ενισχύσουν ποιοτικά τη νέα Βουλή. Σε μια χρονική συγκυρία που ο τόπος μας διάγει ίσως τις κρισιμότερες στιγμές μετά το 1974, χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, διαφάνεια, λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αυτές οι στοχεύσεις πρέπει να μας καθοδηγούν και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βαδίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο τόπος μας χρειάζεται αλλαγή και σε αυτό το κάλεσμα θα πρέπει να βγουν μπροστά και να ανταποκριθούν άνθρωποι φρέσκοι, με γνώσεις και όραμα για το μέλλον. Επέλεξα να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσω με την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Λάρνακας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν από την επαγγελματική σας ιδιότητα, ποια είναι η συμμετοχή σας τα κοινά;

Ανέκαθεν είχα επαφή με τα κοινά, από τα μαθητικά μου χρόνια μέσα από το μαθητικό κίνημα της ΠΕΟΜ και το νεολαιίστικο κίνημα της ΕΔΟΝ και ακολούθως στα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα και στο Λονδίνο, μέσα από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών. Ως εργαζόμενος, συμμετέχω ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥΔΥ και ταυτόχρονα στο κίνημα για την επανένωση σε διάφορες δράσεις που οργανώνονται είτε από τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) είτε από άλλους φορείς που αγωνίζονται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.  

Οι πολίτες προσδοκούν από τους βουλευτές να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Κύπριου πολίτη που επιζητούν λύση;

Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου, καταδεικνύει την ανησυχία που επικρατεί για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Ανησυχία για την επόμενη μέρα της πανδημίας, όπου η οικονομική κρίση που ήδη υπάρχει θα ενταθεί ένεκα της κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, εργαζόμενοι θα απολυθούν ή θα απειληθούν να αποδεκτούν περιορισμό των δικαιωμάτων τους, και η ασυδοσία των τραπεζών θα ενταθεί. Επιπρόσθετα επικρατεί οργή στην κοινωνία για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πρωταγωνιστές τους κυβερνώντες. Η ατιμωρησία, η αναισθησία και ο νεποτισμός είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε ένα διαρκή κατήφορο, συμπαρασύροντας όμως μαζί της, ηθικές και κοινωνικές αξίες. Τέλος, η πολιτική Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στο κυπριακό μας έφερε στο κατώφλι της διχοτόμησης. Έχοντας στο πηδάλιο της εξουσίας τον πρώτο -και μόνο- πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που συζήτησε ανοικτά την επιλογή της διχοτόμησης, προκαλεί τρόμο στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν λύση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Ο τόπος μαστίζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera. Αυτό προκαλεί σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση των πολιτών για τους πολιτικούς. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική στην παρούσα φάση;

Η απαξίωση είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Το «όλοι είναι το ίδιο» όμως, όχι. Δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολιτικές. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρο. Αν συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση δεν θα άντεχε ούτε μια μέρα. Και ακριβώς αυτή η ατιμωρησία και το ότι κουκουλώνονται τα πάντα είναι που οδηγεί τους πολίτες να απαξιώνουν την πολιτική. Σε αυτή λοιπόν την τραγική συγκυρία, αισθάνθηκα ότι ο καθένας μας, στο μέτρο που μπορεί πρέπει να εμπλακεί έτσι ώστε να βοηθήσουμε να έρθουν καλύτερες μέρες, να οικοδομηθεί το Κράτος Δικαίου που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας, ένα κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα αποτελέσματα της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό; Το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, έθεσε θέμα δύο κρατών ενδέχεται να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα; 

Η άτυπη Συνάντηση στη Γενεύη μας αφήνει ιδιαίτερα απογοητευμένους και θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για τα επόμενα βήματα. Παρά το ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, η επιμονή της τουρκικής πλευράς για "κυριαρχική ισότητα" και ουσιαστικά λύση δύο κρατών, μειώνει σημαντικά τις όποιες ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί η θετική στάση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι όροι εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Θεωρώ ότι από μόνη της η σύγκληση μιας δεύτερης άτυπης διάσκεψης δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα ζήτημα και δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να πάμε μετά από μερικούς μήνες σε μια άτυπη διάσκεψη, στην οποία θα επαναληφθούν οι ίδιες θέσεις. Το ΑΚΕΛ θα διαμορφώσει πρόταση η οποία θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Ταυτόχρονα δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά το 2017, όπου φτάσαμε μια ανάσα πριν από τη λύση σύμφωνα με την παραδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς, αυτό που ακολούθησε ήταν τρία χρόνια πλήρους απραξίας με ευθύνη και της δικής μας πλευράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία επικεντρώθηκε αφενός στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα ενέργειας και ΑΟΖ, και αφετέρου δημιουργίας νέων δεδομένων στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η εκφρασθείσα πλέον θέση για λύση δύο κρατών, ήταν το αποτέλεσμα των πιο πάνω. Ταυτόχρονα η μείωση της αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς διεθνώς δυσχέραινε την κατάσταση. Το γεγονός δηλαδή ότι ο Νίκος Αναστασιάδης συζητούσε, σύμφωνα όχι μόνο με τον Τσαβούσογλου αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο, λύση δύο κρατών, έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να προβάλει και σήμερα να εμμένει, σε αυτή τη θέση. 

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επανέρχεται όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της αποχής και ειδικότερα της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Υπάρχει μια λανθασμένη κατά τη γνώμη μου αντίληψη ότι οι νέοι αδιαφορούν για την πολιτική και ειδικότερα για τις εκλογές. Δεν θεωρώ ότι η αδιαφορία είναι το κυρίαρχο που χαρακτηρίζει τους νέους μας, αλλά η απογοήτευση. Αυτό τουλάχιστον είναι που εισπράττω τόσο από άτομα της δικής μου ηλικίας, όσο και από τους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο αλλά και αλλού. Απογοήτευση διότι βλέπουν τους κόπους τους και τις στερήσεις των γονιών τους για να σπουδάσουν, να μην έχουν αντίκρισμα. Βλέπουν την αναξιοκρατία, τα σκάνδαλα, την ατιμωρησία, τον νεποτισμό των κυβερνώντων. Αυτή η δικαιολογημένη απογοήτευση έχει ως φυσικό επακόλουθο την απώλεια της ελπίδας ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Και ασφαλώς το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ο δρόμος προς μια νέα πολιτική κατεύθυνση. Σε αυτές τις εκλογές, η στάση όλων μας θα καθορίσει το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της Κύπρου μας. Η αποχή δεν είναι στάση διαμαρτυρίας. Είναι στάση ήττας και εκχώρησης της δύναμης της ψήφου, σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Η αποχή είναι έμμεση στήριξη στις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Σημαίνει αποδοχή των σκανδάλων, της διαφθοράς και της φτωχοποίησης του λαού. Χρειαζόμαστε αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική κατεύθυνση. Και ασφαλώς χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά που θα εγγυηθεί αυτή την αλλαγή.

Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Λάρνακας σχετικά με τα προβλήματα της επαρχίας;

Δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η Λάρνακα αποτελεί τον “φτωχό συγγενή”. Και ασφαλώς αυτή η αντίληψη δεν είναι αυθαίρετη. Πολλές επενδύσεις διοχετεύτηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα έμειναν στάσιμα ή καθυστέρησαν υπερβολικά. Θεωρώ ότι η Λάρνακα είναι η επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Ήδη με τον Αντρέα Βύρα στο πηδάλιο του Δήμου, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές, και ταυτόχρονα υπάρχει στρατηγικό πλάνο για επενδύσεις και ποιοτικές αναπτύξεις. Θα πρέπει η νέα Βουλή να αναπτύξει εκείνες τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ανακουφιστούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε αυτή την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης έχουν πληγεί σημαντικά και να συγκρατηθεί το εργατικό δυναμικό στη Λάρνακα.

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση