Α. Αποστόλου: Προμετωπίδα της προσπάθειας μου οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας

Με δύο βασικές επιδιώξεις, την ευημερία και την ανάπτυξη της Λάρνακας αλλά και τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με προβλήματα υγείας, κατέρχεται υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Επαρχία Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχίας, ο Ανδρέας Αποστόλου. 

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, o Ανδρέας Αποστόλου αναφέρεται στο όραμα του για την Επαρχία Λάρνακας, η οποία όπως σημειώνει δεν έλαβε αυτό που της αναλογεί και της αξίζει. Ειδικότερα ο κ. Αποστόλου, θεωρεί πως αυτό που λείπει από την Επαρχία, είναι η συντεταγμένη και θεσμοθετημένη διεκδίκηση, όπως κάνουν άλλες πόλεις με επιτυχία, ιδιαίτερα η Λεμεσός, ενώ αναλύει τη συγκεκριμένη πρόταση που ετοίμασε για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Σε ότι αφορά τα θέματα υγείας, τα οποία ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι, αξιολογεί την πορεία του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα με θετικό πρόσημο, τονίζοντας πως είναι ευτυχές ότι μπήκε σε εφαρμογή το Σύστημα πριν την έλευση της πανδημίας. «Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αποτελεί για εμένα βασικό λόγο που είμαι στην πολιτική», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Αποστόλου.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Ανδρέα Αποστόλου στον REPORTER

-Με ποιες προσδοκίες κατέρχεστε στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου με τη την ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχία. Πέραν από την εκλογή σας, τι θα θέλατε να αποκομίσετε από αυτή τη διαδικασία;

Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της συνένωσης δυνάμεων μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και ΕΔΕΚ και ως εκ τούτου η συμπερίληψή μου στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στην Επαρχία Λάρνακας είναι μια πολιτική πράξη με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα. Θεωρώ την κάθοδό μου και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σαν μια φυσιολογική εξέλιξη της συμμετοχής μου στα κοινά τα τελευταία χρόνια. Ζητώ την υποστήριξη του κόσμου ώστε να ενδυναμώσω τη φωνή μου μέσα από ένα θεσμικό αξίωμα, που θα μου επιτρέψει να δρω πιο αποτελεσματικά, μέσα από το νομοθετικό σώμα.

Για να απαντήσω συγκεκριμένα το ερώτημά σας, θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξω το όραμά μου για τη Λάρνακα, θέλω να εργαστώ ώστε να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Η ευημερία και η ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της αποτελούν για εμένα προτεραιότητα. Στην προμετωπίδα της προσπάθειάς μου θα είναι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται με θέματα υγείας, οι καρκινοπαθείς αλλά και όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες, όλοι αυτοί για τους οποίους το πιο πολύτιμο αγαθό δεν είναι δεδομένο. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε την θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας. Στόχος μου είναι η βελτίωση του πλαισίου των αδειών μητρότητας, πατρότητας, γονικής άδειας και η στήριξη των οικογενειών. Θέλω όμως να προσπαθήσω να δώσω λύσεις σε μικρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, στη γειτονιά μας, στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

-Θεωρείτε ότι κατά την προεκλογική περίοδο συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο;

Είναι αλήθεια ότι ο δημόσιος διάλογος σε μια προεκλογική περίοδο πολλές φορές εξαντλείται στις εντυπώσεις παρά στην ουσία και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις το μήνυμα χάνεται μέσα σε κομματικές ή ακόμη και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Θα ήμουν ευτυχής εάν κατά την προεκλογική περίοδο συζητούσαμε περισσότερο ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι η υγεία του, η οικονομική του επάρκεια, η παιδεία, η ανεργία, η στέγαση, το περιβάλλον. Αυτά τα ζητήματα θίγονται αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε, στο βαθμό που τους αξίζει.

-Από την ημέρα που πολιτεύεστε, είστε ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ριζοσπαστικές αλλαγές, αφενός με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και αφετέρου ως απότοκο της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ, πώς αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του. Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Σαφέστατα και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση για την οποία προσωπικά εργάστηκα στο βαθμό που μπορούσα. Σαν χρόνιος ασθενής αλλά και από την συμμετοχή και την συνεργασία μου με συνδέσμους ασθενών γνώριζα την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓΕΣΥ για όλους τους πολίτες. Η μέχρι τώρα πορεία του ΓεΣΥ αξιολογείται με θετικό πρόσημο και είναι ευτυχές ότι μπήκε σε εφαρμογή πριν την πανδημία, γιατί βοήθησε πολύ στην καθημερινή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να βελτιωθούν και είμαι έτοιμος να συμβάλω στην επίλυση τους. Ως σημαντικότερη πρόκληση θεωρώ ότι παραμένει η ορθή αυτονόμηση των Νοσοκομείων μας.

Το ΓεΣΥ είναι ένα τεράστιο έργο που βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και χρήζει συνεχούς επικαιροποίησης και βελτίωσης. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, τέτοιου είδους συστήματα εξελίσσονται συνεχώς.

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αποτελεί για εμένα βασικό λόγο που είμαι στην πολιτική.

-Σε σχέση με την πανδημία, τα δημόσια νοσηλευτήρια κλήθηκαν να σηκώσουν την τεράστια ευθύνη διαχείρισης των βαριών περιστατικών κορωνοϊού. Πιστεύετε ότι κέρδισαν το στοίχημα;

Παρά τα επιμέρους προβλήματα είναι γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια απέδειξαν, κυρίως λόγο του επαγγελματισμού και της κατάρτισης του προσωπικούς τους, ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στα δύσκολα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι την τεράστια συμβολή των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην αντιμετώπιση των περιστατικών covid την ίδια ώρα μάλιστα που χειρίζονται και δεκάδες χιλιάδες άλλα περιστατικά.

Η εκτίμηση μου είναι ότι η Διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας τόσο από πλευράς της αύξησης των κλινών όσο και από πλευράς στελέχωσης των Δημοσιών Νοσηλευτηρίων.

Οφείλω όμως να πω πως κυρίως λόγο του επαγγελματισμού του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των Νοσοκομείων μας η μεγάλη εικόνα είναι θετική. Αυτό μας τιμά ως χώρα, εάν μάλιστα κάνουμε σύγκριση με άλλες χώρες, με ζηλευτά συστήματα υγείας, που κατέρρευσαν. Μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μπορεί ευκολότερα να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις σαν κι αυτή που βιώνουμε. Η κρίση της πανδημίας απέδειξε τη σημασία του κράτους πρόνοιας και τον σημαντικό ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Θέλω επίσης να σημειώσω και τη συμβολή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των γιατρών και νοσηλευτών του ιδιωτικού τομέα, που ρίχθηκαν στη μάχη για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ οι διαχωριστικές γραμμές ιδιωτικό και δημόσιο δεν υφίστανται. Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα πλέον να επιλέγει τον ιατρό και το νοσηλευτήριο της αρεσκείας του. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για τα δημόσια νοσηλευτήρια και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μεγάλη αυτή προσπάθεια για σωστή αυτονόμηση των Κρατικών μας Νοσηλευτηρίων.

-Κατέρχεστε υποψήφιος στην Επαρχία Λάρνακας, μια πόλη που κατά καιρούς χαρακτηρίστηκε ο φτωχός συγγενής, λόγω της έλλειψης έργων υποδομής. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε ένα φιλόδοξο πλάνο για την Επαρχία με δρομολόγηση σημαντικών έργων ανάπτυξης. Θεωρείτε ότι η Λάρνακα είναι κοντά στο να γυρίσει σελίδα και οι Λαρνακείς να δουν το επίπεδο ποιότητας της ζωής τους να βελτιώνεται;

Είναι γεγονός ότι η Λάρνακα ποτέ δεν έλαβε αυτό που της αναλογεί και της αξίζει, ως μιας πόλης και επαρχίας με σημαντική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Είναι και δική μου θέση ότι η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι ορόσημο για τη Λάρνακα. Εκείνο που της λείπει είναι η συντεταγμένη και θεσμοθετημένη διεκδίκηση, όπως κάνουν άλλες πόλεις με επιτυχία, ιδιαίτερα η Λεμεσός. Στο προεκλογικό μου πρόγραμμα έχω συγκεκριμένη πρόταση, σε περίπτωση που οι Λαρνακείς με τιμήσουν με τη ψήφο τους, θα αναλάβω πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συντονιστικού σώματος , για ενιαία φωνή διεκδίκησης για την Λάρνακα όπως αναλυτικά την κατέθεσα στο όραμα μου για την Λάρνακα. Θα αποτελείται από τους βουλευτές Λάρνακας όλων των κομμάτων, δημάρχους, αξιωματούχους της πόλης και επαρχίας, που θα κινούνται μεθοδικά και αποτελεσματικά για τα συμφέροντα της πόλης και επαρχίας μας.  

-Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα της διαφθοράς απασχολεί έντονα τους πολίτες. Και για να είμαστε δίκαιοι η διαφθορά δεν είναι αποκλειστικά κυπριακό φαινόμενο και βεβαίως δεν είναι τωρινό. Στα μάτια του κόσμου αυτή η νοσηρή κατάσταση υφίσταται εδώ και χρόνια, χωρίς βεβαίως αυτή η διαπίστωση να αποτελεί δικαιολογία. Κατά τη γνώμη μου η οδός είναι πλέον μονόδρομος: Απαιτείται η θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας που θα διασφαλίζει τη λογοδοσία, θα ενισχύει τη διαφάνεια και θα τιμωρεί όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς. Τη διαφθορά την τροφοδοτεί η ατιμωρησία, η νοοτροπία του «δεν βαριέσαι», που έγινε τρόπος ζωής και ιδεολόγημα, επειδή ο πολίτης δεν πιστεύει ότι θα επέλθει κάθαρση. Σ’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι, αυστηροί και άτεγκτοι. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση.

-Γίνεται προσπάθεια ώστε το όλο ζήτημα της διαφθοράς να παρουσιαστεί ως απότοκο των πολιτικών της παρούσας Κυβέρνησης. Συμφωνείτε όμως ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατά καιρούς συμμετοχή όλων όσων απαρτίζουν το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά;

Θέλω να σας θυμίσω ότι τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η Συμμαχία Πολιτών έθεσαν εγκαίρως το ζήτημα της διαφθοράς και έψεξαν φαινόμενα διαδικασιών σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Επ᾽αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία για τις μεγάλες θεσμικές και διοικητικές ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα και αυτό προκύπτει σύμφωνα με το πρόσφατο ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής σαφέστατα και είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον τόπο μας για αυτό άλλωστε παρατηρείται απαξίωση και δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Αυτή η απαξίωση και η δυσπιστία είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας ανάληψης ευθυνών αλλά και λογοδοσίας.

-Ως υποψήφιος ήρθατε αντιμέτωπος με την απαξίωση από τους πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική; Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;

Eίναι γεγονός ότι επικρατεί ένα αρνητικό κλίμα στην κοινωνία για τους πολιτικούς. Η κόπωση από την πανδημία, οι επιπτώσεις που προκαλεί στο προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον των πολιτών, είναι παράγοντες που διευρύνουν την απόσταση με τους πολίτες. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα και παρά το απαξιωτικό «όλοι είναι ίδιοι» μπορούν να διακρίνουν ποιος ακριβώς είναι ο καθένας από εμάς, τι κάνει, πώς πολιτεύεται, πως ενεργεί και πώς συμπεριφέρεται. Είναι στο χέρι εμάς των πολιτικών να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν βλέπουμε όλοι την πολιτική ως τη διαδρομή για να έχουμε προσωπικό όφελος, ότι στο κέντρο της προσοχής μας είναι οι πολίτες και οι άνθρωποι και όχι τα προσωπικά μας συμφέροντα. Προσωπικά έχω καθαρή τη συνείδησή μου, μπορώ να βλέπω τον κόσμο στα μάτια και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνω σε όλους, ότι δηλαδή θα μπορώ να τους βλέπω στα μάτια και μετά τις εκλογές.

-Ένα από τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής, ειδικά των νέων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό, αλλά αποτελεί ένας από τους λόγους μη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας;

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους νέους να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Οι νέοι μας είναι απογοητευμένοι, ζητούν προοπτική και όραμα. Δεν απέχουν από έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά γιατί έχουν κουραστεί από τα συνθήματα, τα μεγάλα λόγια και τις ανύπαρκτες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που τους απασχολούν. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο η νέα γενιά να είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες που θα έχει λιγότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη γενιά. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κτυπήσει το καμπανάκι. Να μας αφυπνίσει προτού είναι αργά.