Πάει για υπερψήφιση η πρόταση για κινητές κάλπες-Τι ισχύει για τις στενές επαφές

Κινητές μονάδες ψηφοφορίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι θετικοί στον κορωνοϊό πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, προνοεί το Νομοσχέδιο, που κατέθεσε η Κυβέρνηση και το οποίο ομόφωνα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής θα προωθήσει στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Πρόεδρος της Ελένη Μαύρου είπε πως με αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το δικαίωμα σε όποιον θεωρείται επιβεβαιωμένο κρούσμα η δυνατότητα να περάσει από το σπίτι του η κινητή κάλπη, αφού δηλώσει ως την Παρασκευή το απόγευμα στην ειδική πλατφόρμα, που θα δημιουργηθεί, την επιθυμία του να ψηφίσει.

Όπως είπε, μέσω του Διατάγματος που θα εκδοθεί, θα διασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα με όλες τις προφυλάξεις και για όσους είναι περιορισμένοι. «Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ένα δικαίωμα σημαντικό για κάθε πολίτη και ελπίζουμε όλοι να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα», είπε, και πρόσθεσε πως η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει και για όσους νοσηλεύονται, εφόσον η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει στο χώρο νοσηλείας.

Σε σχέση με τις στενές επαφές, η κ. Μαύρου είπε πως θα υπάρξει ειδική διευθέτηση με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο για να ψηφίσουν, με ειδικά μέτρα και προφυλάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις στενές επαφές, είπε πως η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος θα πραγματοποιηθεί με ειδικές διευθετήσεις στα εκλογικά κέντρα, αλλά δεν θα ρυθμιστεί με έκτακτα νομοθετικά μέτρα, αλλά με το Διάταγμα του Υπουργού.

Η κ. Μαύρου είπε στη συνέχεια πως ανεξάρτητα αν είναι κάποιος στενή επαφή ή όχι, στα εκλογικά κέντρα θα ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις για να προστατεύεται ο κάθε πολίτης τόσο στη διαδικασία πριν εισέλθει στο εκλογικό κέντρο αλλά όσο και στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν το δικαίωμα που του δίνει η Πολιτεία και να ασκήσει στις 30 Μαΐου το εκλογικό του δικαίωμα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόνοια χρονικής επέκτασης της ψηφοφορίας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων λόγω μέτρων, η κ. Μαύρου είπε πως η Επιτροπή έθεσε αυτό το ενδεχόμενο ενώπιον του Γενικού Εφόρου Εκλογών και όπου χρειαστεί θα δίδεται παράταση, όπως προνοεί και η νομοθεσία, με απόφαση του Προεδρεύοντα του εκλογικού κέντρου.

Η κ. Μαύρου είπε πως θα πρέπει όλοι να ενθαρρύνουν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, καθώς θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα στα εκλογικά κέντρα. Πιθανόν, όπως σημείωσε, να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις ή και κάποια ταλαιπωρία όμως το εκλογικό δικαίωμα δεν μπορεί να εγκαταλείπεται ή να εκχωρείται σε κάποιους άλλους και να μην αξιοποιείται. Στα εκλογικά κέντρα θα ισχύουν ειδικές διευθετήσεις και να μην ανησυχεί ο κόσμος, καθώς θα είναι μια ασφαλής διαδικασία, είπε.

Η κ. Μαύρου αναφέρθηκε και για τα μέτρα, που θα κριθούν απαραίτητα την ημέρα των εκλογών και για τους εγκλωβισμένους, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει ζητήσει αφού γίνουν οι απαραίτητες επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διευκολύνουν και τους εγκλωβισμένους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. «Θεωρούμε ότι και πολιτικά και συμβολικά, οι εγκλωβισμένοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όπως όλοι οι Κύπριοι πολίτες στη διαδικασία αυτή», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου είπε πως είναι ομόφωνη η απόφαση σχετικά με τη λειτουργία των κινητών καλπών. Πρόσθεσε πως το μέτρο αυτό έχει ισχύσει με επιτυχία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόταση, όπως είπε, έχει λάβει υπόψη και τις σχετικές γνωματεύσεις της αρμόδιας Επιτρόπου σε σχέση με τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως ενδεχομένως να προκαλεί ενστάσεις η πρόταση για λειτουργία κινητών μονάδων, καθώς είναι κάτι το πρωτοφανές και πρόσθεσε πως αυτό που έχουν καλέσει τον Έφορο Εκλογών είναι να διασφαλιστούν με αυτή τη διαδικασία τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και οι αρχές που διέπουν τη ψηφοφορία, δηλαδή η αρχή της μυστικότητας, της αμεσότητας και του απόρρητου.

Πρόσθεσε πως όφειλαν ως Βουλή να προβλέψουν για αυτή τη διαδικασία και το κόμμα του εκ πρώτης όψεως συμφωνεί με αυτή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση αν και όπως είπε το κόμμα του συμφωνεί επί της αρχής. Είπε πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης θα πρέπει να συναρτηθεί με συγκεκριμένους παράγοντες όπως τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας, τη διασφάλιση ότι θα υπάρχει επαρκής έλεγχος ότι οι ψηφοφόροι θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεπηρέαστοι και χωρίς παρεμβολές, ότι θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και τέλος, κατά πόσον θα πρέπει να προστεθούν στο μέτρο και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως ενδεχομένως οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία ή γηροκομεία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν αρκεί η βασική θέση αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία και τα μέτρα τα οποία θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία με την κινητή κάλπη.  

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως ομόφωνα στην Επιτροπή εγκρίθηκε η πρόταση, σημειώνοντας πως στα θέματα ασφάλειας και απορρήτου έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις και πλέον θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαφυλάξουν ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν με πάσα ασφάλεια και εμπιστευτικότητα.

Πρόσθεσε πως οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόρου ανέρχονται στις 557 χιλιάδες καθώς υπήρξε αύξηση των ψηφοφόρων κατά 15 χιλιάδες. Αυτό που απομένει, πρόσθεσε, είναι «να πείσουμε τους ψηφοφόρους να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να πάνε στις κάλπες. Εύχομαι και ελπίζω η αποχή αυτή τη φορά να μην είναι του μεγέθους που ήταν τις προηγούμενες φορές», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας