Μ. Τράγκολας: Υπάρχει ατιμωρησία, θέλω να βλέπω κατάματα τα παιδιά μου

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, αντιμετωπίζοντας σχεδόν όλες τις μεγάλες υποθέσεις, από διάφορες θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αφυπηρέτησε και ένα χρόνο μετά αποφάσισε να βγει ξανά μπροστά, αυτή τη φορά από ένα άλλο μετερίζι, αυτό της πολιτικής.

Ο Μάρκος Τράγκολας, τρέχει στην κούρσα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών ως υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη στην Αμμόχωστο, την πόλη που γεννήθηκε και βλέπει το τελευταίο διάστημα να χάνεται, λόγω των κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων.

Μιλώντας στον REPORTER, o Μάρκος Τράγκολας εξήγησε ότι ο κυριότερος λόγος που αποφάσισε να μπει στην πολιτική, είναι τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στην αγαπημένη του Αμμόχωστο, αλλά και γιατί έχει, όπως λέει, τις ικανότητες να προσφέρει στο λαό, μέσα από την πολιτική. 

Στόχοι του, είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους, που θα στέκεται αρωγός στους πολίτες, αρκετοί από τους οποίους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω της πανδημίας, αλλά και η πάταξη της διαφθοράς, η οποία κατά την άποψή του, μπορεί να μειωθεί μέσω ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο να επιφέρει την παύση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Αυτούσια η συνέντευξή του:

Είσαστε ένας άνθρωπος που από τη φύση της δουλειάς σας, βρισκόσασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Αφυπηρετήσατε, αλλά αποφασίσατε να βγείτε ξανά μπροστά, υπό ένα άλλο πόστο. Πώς λάβατε αυτή την απόφαση;

Την απόφαση την έχω πάρει το καλοκαίρι του 2020. Είχα προτάσεις από διάφορα κόμματα, να κατέβω ως αριστίνδην με το ψηφοδέλτιό τους, για τις βουλευτικές εκλογές. Είχα προτάσεις από την πλειοψηφία των κομμάτων. Οπότε μέτρησα κάποια πράγματα, το συζήτησα με την οικογένειά μου και αποφάσισα να κατέβω με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Κατέρχεστε ως υποψήφιος στην Αμμόχωστο σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφενός για την ίδια την πόλη αφετέρου για το Κυπριακό γενικότερα. Αυτό, έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας;

Ασφαλώς και έπαιξε ρόλο. Παρακολουθούσα τις εξελίξεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Ως γνήσιος Αμμοχωστιανός, γέννημα και θρέμμα της πόλης, μέχρι τα 18 μου, όπου έζησα και τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, βλέποντας αυτή την κατάσταση πήρα την απόφαση ότι πρέπει να κατέλθω υποψήφιος, ώστε με τους υπόλοιπους συμπολίτες μου, απ’ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά να αγωνιστούμε ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας. Με γνώμονα πάντα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες των ασχημιών των Τούρκων στην περίκλειστη πόλη. Κάποιοι έκαναν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση με το άνοιγμα της πόλης, εκφράζοντας την άποψη πως η Αμμόχωστος χάθηκε οριστικά. Συμφωνείτε; Κι αν όχι με ποιο τρόπο μπορεί να αναστραφεί; Απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε, θα είναι στις κύριες προτεραιότητές σας το συγκεκριμένο θέμα.

Τα πράγματα για την Αμμόχωστο είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι Τούρκοι διαχρονικά έπαιξαν παιχνίδια με την Αμμόχωστο και πολλές φορές οι Βαρωσιώτες ετοιμάσαμε βαλίτσες για να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο. Διάφοροι λόγοι οδήγησαν στο να μην επιστρέψουμε πίσω στην Αμμόχωστο, και γι’ αυτό το λόγο διάφορα κόμματα και κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη. Οι Τούρκοι έπαιξαν με την ψυχολογία των Αμμοχωστιανών. Ήταν ένας ψυχολογικός πόλεμος, λόγω του πόθου μας να επιστρέψουμε, ένας πόλεμος νεύρων, ώστε η αντίστασή μας να καμφθεί κατά κάποιο τρόπο. 

Πολλοί λένε ότι η υπόθεση Αμμόχωστος έχει τελειώσει. Εγώ δεν λέω ότι έχει τελειώσει. Πάντα υπάρχουν προοπτικές. Οι πολιτικοί και η Τουρκία παίζουν διάφορα παιχνίδια, χωρίς να λέω ότι αυτά που έχει κάνει για την Αμμόχωστο είναι πολιτικό παιχνίδι, γιατί όποιες απειλές εξέφρασε, τις πραγματοποίησε. Το γεγονός ότι για 3,5 χρόνια ήμασταν εκτός διαπραγματεύσεων, ασφαλώς στοίχισε και για την Αμμόχωστο. Το γεγονός ότι οι Αμμοχωστιανοί πρέπει με κάποιο τρόπο να στέλνουν μηνύματα στο εξωτερικό και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοστατούντος του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Το Δημοτικό Συμβούλιο, πάντα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την εκάστοτε Κυβέρνηση πρέπει να στέλνουν μηνύματα διαμαρτυρίας, αλλά και το μήνυμα του πόθου των Αμμοχωστιανών για επιστροφή, επιζητώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα δύο αυτά ψηφίσματα, ασφαλώς είναι και οι κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να κρατούμε στα χέρια και να διεκδικούμε συνεχώς.

Πέραν της Αμμοχώστου, με ποια σειρά ιεραρχείτε τα θέματα ενδιαφέροντος σας και την ατζέντα σας, σε περίπτωση εκλογής;

Εάν μιλούμε για την επαρχία Αμμοχώστου, ένας βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθεί και να ενεργεί μόνο για τα θέματα της Επαρχίας που έχει εκλεγεί. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ασφαλώς και επηρεάζουν και την επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Επιπρόσθετα, στην ελ. Αμμόχωστο, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως είναι οι συνέπειες της πανδημίας. Οι κύριοι πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα δεν έχουν καθόλου τουρισμό και ο κόσμος δεν εργάζεται, αφού το 70-80 τοις εκατό απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία. Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που υπάρχουν, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της επαρχίας, τα οποία στη συνέχεια θα αυξηθούν. Πέραν τούτου, υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας και κάτω από το όριο της φτώχιας.

Σε συναντήσεις που είχα με κάποιους κοινοτάρχες της ελεύθερης Αμμοχώστου, με έκπληξη άκουσα τον αριθμό των οικογενειών που στηρίζονται από τα Κοινοτικά Συμβούλια, με φιλανθρωπίες. Πρόκειται για δεκάδες οικογένειες σε σταθερή  ή περιστασιακή βάση. Αυτό φανερώνει έλλειψη ενός κράτους πρόνοιας και είναι από τα θέματα που με αγγίζουν.

Εγώ υπηρετούσα ως γνωστό σε μια υπηρεσία και ήμουν τόσο ταγμένος σε εκείνη, με αποτέλεσμα να είμαι είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, είτε στα επεισόδια. Ζούσα σε ένα καλούπι. Τον τελευταίο χρόνο, που είμαι έξω και βλέπω πράγματα και καταστάσεις, πραγματικά ζω την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο, σε σχέση με την έλλειψη ενός κράτους, το οποίο να υποστηρίζει αυτές τις οικογένειες. Τώρα, λόγω και της πανδημίας, βλέπουμε ότι η μεσαία τάξη έχει υποβαθμιστεί οικονομικά και χρειάζεται στήριξη του κράτους, γιατί χωρίς μεσαία τάξη αναπτύσσονται άλλες καταστάσεις.

Επίσης στους συνοικισμούς επικρατούν μεγάλα προβλήματα, αλλά για να μην είμαι μηδενιστής, χρειάζεται μια εφαρμογή μια προσφυγικής πολιτικής. Οι πρόσφυγες έχασαν όλη τους την περιουσία και αυτά τα πράγματα τα έχω ζήσει.

Για να πάρω την απόφαση να κατέλθω στις βουλευτικές, πέραν του θέματος της Αμμοχώστου, έχω ένα υπόβαθρο γνώσεων και εμπειριών εξ επαγγέλματος στα θέματα ασφάλειας, υγείας, αντιμετώπισης διαχείρισης καταστροφών και λοιπά, αλλά έχω και γνώσεις ζωής, της κατάστασης που οδήγησαν τον τόπο μας, εδώ που βρίσκεται σήμερα. Ζήσαμε πραξικόπημα, πόλεμο, χρηματιστήριο, τη διαφθορά. Όλα αυτά με οδήγησαν να βγω ξανά μπροστά, γιατί θέλω να βλέπω τον κόσμο που με αγάπησε και με υποστήριξε, να τον βλέπω κατάματα. Και τα παιδιά μου θέλω να τα βλέπω κατάματα, γιατί έχω δυνάμεις, έχω γνώσεις, για να βοηθήσω τον τόπο, όπως έκανα και από το επάγγελμα μου.

Σημαντικό ρόλο το τελευταίο διάστημα παίζει και το θέμα της διαφθοράς. Πιστεύεται ότι υπάρχει και με πως αυτή συνέβαλε στην απαξίωση του κόσμου για την πολιτική.

Το γεγονός ότι υπάρχει διαφθορά, υπάρχει. Το γεγονός ότι υπήρχε από παλιά διαφθορά, δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει, αλλά τα τελευταία χρόνια, κάποια θέματα έχουν βγει στην επιφάνεια. Στον τόπο μας επικρατεί η ατιμωρησία. Και γιατί επικρατεί η ατιμωρησία; Γιατί δεν υπάρχουν θεσμικά πλαίσια, ούτως ώστε τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, με βάση κάποια νομοθεσία, αυτόματα, νοουμένου ότι τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις που θα ισχύουν μέσα στα νομοθετήματα, αμέσως να επέρχεται η παύση τους. Πρέπει πλέον εκεί που έφθασαν τα πράγματα να θεσμοθετηθεί η δράση των πολιτικών στον τόπο μας. Γιατί να απαξιώνουμε την πολιτική και να μην απαξιώνονται πολιτικά πρόσωπα. Τώρα θα μου πείτε ότι οι πολιτικοί είναι μέρος της πολιτικής που ισχύει σε ένα κράτος, όμως δεν ισχύει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι. Έχουμε και πάρα πολύ καλούς πολιτικούς και πάρα πολύ τίμιους πολιτικούς.

Το γεγονός της απαξίωσης, από τη μια οδηγεί το κόσμο να μη προσέλθει για να ψηφίσει, που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Είναι σαν να γυρίζεις την πλάτη στο μέλλον και αυτό αφορά περισσότερο τα νεαρά πρόσωπα, παρά τους πιο μεγάλους.

Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Οι νέοι, αποτελούν το μέλλον του τόπου και δεν πρέπει να απαξιώνουν τις γενιές, γιατί η απαξίωση των γενιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν αυτού του τόπου. Είναι συνδεδεμένο με τους πρόγονούς μας, που μας δίδαξαν αρχές και αξίες και ιδανικά γι’ αυτό τον τόπο. Πρέπει να απαξιώνουμε κάποια άτομα από κάποιες γενιές, που άφησαν το στίγμα τους για τα κακώς έχοντα στον τόπο μας κατά καιρούς. Δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν αυτά. Οι νέοι πρέπει να παραμείνουν στις επάλξεις, να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος της πολιτικής ζωής του τόπου. Να συμμετέχουν, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, με τη δική τους συνδρομή και συνεργασία με πιο έμπειρα άτομα, τα οποία ασφαλώς υπάρχουν και ο κόσμος τα αναζητεί.

Η ΔΗΠΑ είναι ένα κόμμα που πρώτη φορά μπαίνει στον στίβο των βουλευτικών εκλογών. Πιστεύεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα εκπλήξουν κάποιους;

Θεωρώ ότι η ΔΗΠΑ, θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Το γεγονός ότι σε δημοσκοπήσεις πριν τις Ευρωεκλογές, μας παρουσίαζαν με ένα ποσοστό 0,2% και το αποτέλεσμα ήταν 4%, αντιλαμβάνεστε τη δυναμική που υπάρχει. Τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν την παρουσίασή του ψηφοδελτίου, μας είχαν στο 2,4 με 2,6. Την περασμένη εβδομάδα έφθανε το 3%. Εάν αναλογιστούμε λοιπόν το 0,2% που μας έδιναν πριν τις Ευρωεκλογές με το 2,6% και το 3% που μας δίνουν τώρα, σίγουρα θα αποτελέσουμε την έκπληξη. Η ΔΗΠΑ προσδοκά να γίνει πρωταγωνιστής και διαμορφωτής της πολιτικής ζωής στον τόπο. Θεματοφύλακας των δικαίων και των δικαιωμάτων του τόπου μας. Προσδοκά να γίνει επίσης η αιτία ανασυγκρότησης, ενός ενιαίου, δυναμικού κέντρου. Έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει το κέντρο στην πολιτική ζωή. Δεν μας αρκεί να γίνουμε ρυθμιστής με ένα σεβαστό ποσοστό, αλλά ούτε και να παίξουμε το ρόλο του θεατή. Θέλουμε να έχουμε ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και να γίνουμε ένα χώρος για σχεδιασμό του νέου μέλλοντος, με συναίνεση, συνεργασία, ρεαλισμό, ισορροπία και με όραμα για τον τόπο μας. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο τόπος να προχωρήσει μπροστά. Δηλαδή, δεν θα είμαστε ένα κόμμα με συνθήματα, ατάκες, φωνασκίες, αλλά ένας παραγωγικός χώρος αντιπολίτευσης με απώτερο σκοπό, ο τόπος να είναι παραγωγικός προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας.

Γιατί κάποιος να εμπιστευθεί τον Μάρκο Τράγκολα στις εκλογές;

Τον Μάρκο Τράγκολα, μπορεί να τον εμπιστευθεί κάποιος για τις εκλογές, για να αναλάβει την ευθύνη, γιατί είναι μεγάλη η ευθύνη του βουλευτή. Ο Τράγκολας έχει αποδείξει ότι σε δύσκολες για τον τόπο καταστάσεις, βγήκε μπροστά με σθένος, ζήλο, χωρίς να σκεφτεί το προσωπικό του συμφέρον. Πρόβαλε το συμφέρον του τόπου του, σε πολύ δύσκολες, κρίσιμες και πολύ επικίνδυνες συνθήκες και διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα για τον τόπο, σε σχέση με την ιδιότητα του ως διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Τράγκολας έχει αποδείξει σε δύσκολες καταστάσεις ότι είναι μπροστά και εργάζεται, λόγω της αγάπης του για τον τόπο του και την πατρίδα του. Και εισπράττω από τον κόσμο σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη. Αυτή την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση θέλω να τα ανταποδώσω στον κόσμο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Αμμοχωστιανούς;

Στους Αμμοχωστιανούς, τους συμπολίτες μου, θέλω να στείλω ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αγωνιστικότητας και ενότητας, ώστε μαζί να δουλέψουμε για να αποτρέψουμε τις τουρκικές επιβολές, σε σχέση με τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Χρειάζεται ψηλό ηθικό και πάνω απ’ όλα χρειάζεται πίστη. Εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε η γενιά του πολέμου, που δεν μας έμειναν πολλά χρόνια ούτως ώστε το όραμα μας για επιστροφή στην Αμμόχωστο να γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές την ελπίδα, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας για επιστροφή της Αμμοχώστου και για επανένωση της πατρίδας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»