Χ. Χριστόφιας: Βλέπω ανθρώπους καθαρούς και έντιμους στην ηγεσία του ΑΚΕΛ

«Νιώθω περήφανος που όσο ψηλά κι αν κοιτάξω στην ηγεσία του ΑΚΕΛ βλέπω ανθρώπους καθαρούς και έντιμους», αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Κερύνειας και οργανωτικός γραμματέας της επαρχίας Λευκωσίας-Κερύνειας, Χρίστος Χριστόφιας, ο οποίος σχολιάζοντας την απαξίωση των νέων στην πολιτική, στέλνει το μήνυμα πως «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» και πως «υπάρχει μια πολιτική δύναμη, που μπορεί να έχει λάθη και αδυναμίες, αλλά μάχεται για το καλό των εργαζομένων, για την προστασία των αδυνάτων, για μια Κύπρο ειρηνική, λεύτερη και επανενωμένη».

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER, ο Χρίστος Χριστόφιας υπέδειξε πως «η προσπάθεια του Συναγερμού να πείσει ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι πιο καθαρό, αλλά ότι το ΑΚΕΛ είναι το ίδιο διεφθαρμένο με αυτόν και την Κυβέρνηση του, είναι άλλο ένα στοίχημα για εμάς», ώστε, όπως αναφέρει, «να ξανασυστηθούμε στον κόσμο, να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να πείσουμε ότι υπάρχουν στην πολιτική άνθρωποι έντιμοι και καθαροί». 

Αναμφίβολα τα ζητήματα της διαφθοράς, τον τελευταίο καιρό, βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά και το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera στο οποίο μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούσε ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιβάνης, με τον Χρίστο Χριστόφια να σχολιάζει πως το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι ο κανόνας, ωστόσο σε αυτόν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, για τις οποίες το ΑΚΕΛ απαντά αποφασιστικά και δεν κρύβεται. «Θυμάστε πώς αντέδρασε ο ΔΗΣΥ στο βίντεο του Al Jazeera; Βγήκε και είπε στο ΑΚΕΛ ''σιωπάτε και εσείς τώρα, να σιωπήσουμε και εμείς''. Κρύψετε να περάσουμε δηλαδή. Αυτό δεν το δέχτηκε το ΑΚΕΛ, ούτε πρόκειται να το δεχτεί. Θυμίζουμε ακόμα ότι έμεινε αναπάντητη η πρόκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο του Συναγερμού, να του στείλει όποιον θέλει ο κ. Νεοφύτου να ελέγξει τα περιουσιακά του στοιχεία αλλά να δεχτεί να στείλει και ο κ. Κυπριανού όποιον θέλει να ελέγξει τα περιουσιακά του κ. Αβέρωφ». 

Αναφορικά με τους ψιθύρους που θέλουν το ΑΚΕΛ να ετοιμάζεται για συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των Προεδρικών του 2023, αφού τους τελευταίους μήνες τα δύο κόμματα φαίνεται να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης στα θέματα της διαφθοράς, παρά το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως το ΑΚΕΛ είναι κόμμα αρχών, βάσει των οποίων συνάπτονται πολιτικές συνεργασίες. «Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, όσοι συμμερίζονται τις θέσεις μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, επιμονή στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, συνέπεια στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, είναι δυνητικοί σύμμαχοι και συνεργάτες μας. Πάνω σε αυτή τη βάση γίνονται συμμαχίες και για τις Προεδρικές Εκλογές».

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη, περί τα τέλη Απριλίου, με τον Χρίστο Χριστόφια να επαναλαμβάνει πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, νοουμένου ότι οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη είναι σύμφωνοι με τις θέσεις του κόμματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρίστου Χριστόφια στον REPORTER  

-Συνηθίζεται να λέγεται πως οι νέοι άνθρωποι φέρνουν και νέες ιδέες στην πολιτική. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχει ένα σχετικό ρεύμα με νεαρούς υποψηφίους σε όλα τα κόμματα. Κατά τη γνώμη σας, η παρουσία νέων φέρνει και νέα πράγματα ή τελικά μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ;

Η ανανέωση πρέπει να είναι ζητούμενο σε κάθε τομέα, άρα και στην πολιτική. Για το ΑΚΕΛ η ανανέωση είναι διαρκής στόχος. Από εκεί και πέρα, η ηλικία δεν πρέπει να είναι το αποκλειστικό κριτήριο. Υπάρχουν νέοι με μυαλά σάπια και υπάρχουν ηλικιωμένοι με μυαλά που βλέπουν μπροστά. Δείτε πόσοι νέοι πέρασαν από τις τάξεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα για παράδειγμα. Το ζήτημα είναι ποιες θέσεις υπερασπίζεται ο καθένας. Είναι οι θέσεις που θα λειτουργήσουν υπέρ ή εναντίον και όχι η ηλικία.

-Επειδή έχετε περάσει κι από την ηγεσία της νεολαίας του ΑΚΕΛ, σίγουρα θα ξέρετε τις δύο τάσεις που επικρατούν μέσα στους μαθητές, τους φοιτητές και γενικά την κυπριακή νεολαία. Από τη μια είναι αυτοί που εντάσσονται στις οργανωμένες νεολαίες των κομμάτων και από την άλλη η μεγαλύτερη μερίδα των νέων που γυρνά την πλάτη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική. Πόσο υγιές είναι αυτό το φαινόμενο, είναι η πρώτη μου ερώτηση και η δεύτερη, δεν θα ήταν πιο χρήσιμο να επιδιώκουμε την πολιτικοποίηση, αντί την κομματικοποίηση της νεολαίας μας. (εννοώ τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι κομματικές παρατάξεις)

Ζούμε σε ένα σύστημα που συστηματικά καλλιεργεί την απαξίωση, την αδιαφορία για τα κοινά. Όπως στην αρχαία Ελλάδα ήταν αδιανόητο κάποιος να μη συμμετέχει στα κοινά, στον σύγχρονο κόσμο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η αδιαφορία είναι η κυρίαρχη τάση. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Οι κυρίαρχες δυνάμεις δεν θέλουν ο κόσμος να ασχολείται, άρα να μαθαίνει, να οργανώνεται, άρα να σηκώνει ανάστημα. Αυτό είναι το πλαίσιο. Έπειτα έρχονται οι συνθήκες. Να δούμε τι συμβαίνει στην Κύπρο. Οικονομική κρίση, κρίση αξιών με σκάνδαλα διαφθοράς, το Κυπριακό σε τέλμα. Όλα αυτά θυμώνουν τους νέους, τους απογοητεύουν, τους πείθουν ότι δεν αξίζει να ασχολούνται. Είναι το πρόβλημα της επιβίωσης, αν κάποιος δεν έχει δουλειά, τον πνίγουν τα προβλήματα, απογοητεύεται. Αν βλέπει τα σκάνδαλα, αν τον πείθουν ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι, πείθεται ότι δεν αξίζει να ασχολείται με κάτι που θεωρεί βρώμικο. Αν μαθαίνει ότι ακόμα και αυτός ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά πίσω από κλειστές πόρτες τη διχοτόμηση, θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι πουλημένο και τελειωμένο, άρα γιατί να ασχοληθεί;

Εδώ είναι το στοίχημα για εμάς. Να πείσουμε ότι υπάρχει νόημα σε όλο αυτό. Ότι υπάρχουν λύσεις, ότι οργανωμένα, συλλογικά και μαζικά μπορούμε να παλέψουμε για αλλαγή αυτής της κατάστασης. Ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ότι υπάρχει μια πολιτική δύναμη, που μπορεί να έχει λάθη και αδυναμίες, αλλά μάχεται για το καλό των εργαζομένων, για την προστασία των αδυνάτων, για μια Κύπρο ειρηνική, λεύτερη και επανενωμένη. Η προσπάθεια του Συναγερμού να πείσει ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι πιο καθαρό, αλλά ότι το ΑΚΕΛ είναι το ίδιο διεφθαρμένο με αυτόν και την Κυβέρνηση του, είναι άλλο ένα στοίχημα για εμάς. Για να ξανασυστηθούμε στον κόσμο, να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να πείσουμε ότι υπάρχουν στην πολιτική άνθρωποι έντιμοι και καθαροί. Το έχω ξαναπεί: νιώθω περήφανος που όσο ψηλά κι αν κοιτάξω στην ηγεσία του ΑΚΕΛ βλέπω ανθρώπους καθαρούς και έντιμους.

Τέλος, για την πολιτικοποίηση και την κομματικοποίηση. Το σημαντικό για εμάς είναι η νεολαία να έχει πολιτική άποψη. Να έχει τεντωμένες τις κεραίες να βλέπει τι συμβαίνει, γιατί σε τελική ανάλυση η νέα γενιά είναι που πληρώνει περισσότερο τις όποιες πολιτικές εφαρμόζονται. Άρα η νέα γενιά μπορεί να κόψει τη φόρα στις πολιτικές που της κόβουν το μέλλον ή να αδιαφορήσει και να επιτρέψει να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτήν χωρίς αυτήν. Από εκεί και πέρα η κομματικοποίηση είναι επιλογή. Σήμερα έχουν δαιμονοποιηθεί τα κόμματα. Αλλά δεν βρέθηκε κανένας να απαντήσει το κρίσιμο ερώτημα: τι θέλουμε; Τη μονοκρατορία ενός ή λίγων ανθρώπων; Πού δοκιμάστηκε κάτι τέτοιο και δεν οδηγηθήκαμε σε φασισμό και περιπέτειες για τους λαούς;  

-Σας άκουσα αρκετές φορές να λέτε σε δημόσιες παρεμβάσεις σας πως στόχος του ΑΚΕΛ είναι να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών και γενικότερα των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας. Θα σας απαντούσε κάποιος από την Κυβέρνηση πως αυτή η Κυβέρνηση είναι αυτή που προώθησε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το ΓΕΣΥ που αναμφίβολα βελτίωσαν ως ένα βαθμό αυτό στο οποίο εσείς στοχεύετε. Συμφωνείτε;

Ευχαρίστως να μας απαντήσει, για να τοποθετηθούμε. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η κριτική μας για το όλο εγχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση έπιασε από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους. Και προκύπτει τελικά το απλό ερώτημα: ποιος τα βγάζει πέρα με 480 ευρώ το μήνα; Επιπλέον, έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Υποστελεχωμένες και με σοβαρά προβλήματα. Συνεπώς δεν θα χαρακτήριζα επιτυχία της κυβέρνησης το όλο εγχείρημα. Για να μην θυμηθούμε ότι στο Ελάχιστο Εγγυημένο λανθασμένα ενέταξαν και τα ΑμεΑ τα οποία έχουν εξειδικευμένες ανάγκες που δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία του ΕΕΕ. Το ΑΚΕΛ έχει δώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα αυτά, αλλά δυστυχώς απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων.

Τώρα σε ό,τι αφορά στο ΓΕΣΥ. Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ έβαλε πλάτη για το ΓΕΣΥ την ώρα που βοούσε ο τόπος ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ καλοέβλεπαν το πολυασφαλιστικό. Εδώ ο τότε Υπουργός Υγείας, ο κ. Παμπορίδης δήλωσε ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί, επειδή το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Αναστασιάδη υπονόμευε την προσπάθεια για ΓΕΣΥ. Έγινε το ΓΕΣΥ, αλλά διαπιστώνουμε ότι όσα συμφωνήθηκαν το 2016 δεν υλοποιούνται για να στηριχτεί ο δημόσιος τομέας υγείας. Τι επιδιώκεται; Να αφεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν, για να μας πουν, όπως έκαμαν με τις Κυπριακές Αερογραμμές και τον Συνεργατισμό ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το ξεπούλημα. Γι’ αυτό, το να πετάσσουν συνθήματα «κάναμε αυτό» ή «κάναμε εκείνο» δεν πείθει κανένα, ειδικά όλο αυτό τον κόσμο που ζει στο πετσί του τις δυσκολίες.

Ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου είναι ο γνώμονας μας, γι’ αυτό επιμένουμε να λέμε ότι το κράτος προνοίας πρέπει να ενισχυθεί και η ποιοτική υγεία να παραμείνει δικαίωμα για όλους.

-Σε σχέση με τα ζητήματα διαφθοράς. Και στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο, συνηθίζεται να γίνεται λόγος για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Στην Κύπρο θεωρείτε ότι αυτό το ηθικό πλεονέκτημα είναι σε ισχύ, ή ακυρώθηκε μετά από τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη της αριστεράς, όπως ο ΣΑΠΑ, η Δρομολαξιά, η Focus ή οι αποκαλύψεις του Al Jazeera με την εμπλοκή του πρώην βουλευτή σας;

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι ο κανόνας. Σε αυτόν προέκυψαν εξαιρέσεις. Το θέμα είναι ότι σε αυτές το ΑΚΕΛ απαντά αποφασιστικά και δεν κρύβεται. Θυμάστε πώς αντέδρασε ο ΔΗΣΥ στο βίντεο του Al Jazeera; Βγήκε και είπε στο ΑΚΕΛ «σιωπάτε και εσείς τώρα, να σιωπήσουμε και εμείς». Κρύψετε να περάσουμε δηλαδή. Αυτό δεν το δέχτηκε το ΑΚΕΛ, ούτε πρόκειται να το δεχτεί. Θυμίζουμε ακόμα ότι έμεινε αναπάντητη η πρόκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο του Συναγερμού, να του στείλει όποιον θέλει ο κ. Νεοφύτου να ελέγξει τα περιουσιακά του στοιχεία αλλά να δεχτεί να στείλει και ο κ. Κυπριανού όποιον θέλει να ελέγξει τα περιουσιακά του κ. Αβέρωφ. 

-Όπως όλη η Κύπρος, σίγουρα και εσείς θα ακούστε για τους ψιθύρους που θέλουν το ΑΚΕΛ να ετοιμάζεται για μα συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των Προεδρικών του 2023. Αναμφίβολα τους τελευταίους μήνες, στήθηκε ένα μέτωπο με προμετωπίδα κυρίως τα θέματα διαφθοράς που ο Αβέρωφ Νεοφύτου το ονόμασε ΔΗΚΑΚΕΛ. Ωστόσο με βάση και τις δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ, φαίνεται ξεκάθαρα το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κυπριακό. Εκτιμάτε πως μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη πάνω στην οποία θα πορευθούν με κοινό υποψήφιο τα δύο κόμματα;

Το ΑΚΕΛ είναι Κόμμα αρχών. Στη βάση συγκεκριμένων αρχών συνάπτουμε πολιτικές συνεργασίες, έχουμε άλλωστε ξεκάθαρες συνεδριακές θέσεις για το θέμα αυτό. Ειδικά σε ότι αφορά στο Κυπριακό, όσοι συμμερίζονται τις θέσεις μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, επιμονή στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, συνέπεια στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, είναι δυνητικοί σύμμαχοι και συνεργάτες μας. Πάνω σε αυτή τη βάση γίνονται συμμαχίες και για τις Προεδρικές Εκλογές.

-Συμφωνείτε πως όλο το πολιτικό σύστημα τουλάχιστον των δύο τελευταίων δεκαετιών, συνέβαλε σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Το ΑΚΕΛ ως μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχει ευθύνες;

Στην απαξίωση έχουν οδηγήσει οι συνθήκες που συζητήσαμε σε προηγούμενη ερώτηση. Το ΑΚΕΛ είναι από τους μακροβιότερους θεσμούς σε αυτόν τον τόπο. Η σχεδόν εκατοντάχρονη πορεία του κουβαλά μαζί της στιγμές ένδοξες, αιματηρούς αγώνες, σπουδαίες κατακτήσεις, αλλά φυσιολογικά κουβαλά και αδυναμίες και λάθη. Το ζήτημα είναι να βρίσκει τη δύναμη να κάνει αυτοκριτική, να μαθαίνει από τα λάθη του και να προχωρά σοφότερο παρακάτω. Πιστεύουμε ότι το ΑΚΕΛ αυτό κάνει, κρατώντας πάντα το κρίσιμο ζητούμενο στο επίκεντρο: πώς να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα αυτών που υπάρχει για να υπηρετεί, των εργαζομένων, του λαού και της πατρίδας.

-Αναμφίβολα τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη, έφεραν φθορά, τόσο στην ίδια την Κυβέρνηση όσο και στο κυβερνών κόμμα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Από την άλλη δεν φαίνεται πως αυτή η φθορά φέρνει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με την έννοια ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΔΗΣΥ παραμένει πρώτο κόμμα. Γιατί νομίζετε ότι το ΑΚΕΛ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, την ώρα μάλιστα που μαζί με το ΔΗΚΟ επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση.

Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι γι’ αυτό, που ισχύουν άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Το σίγουρο είναι ότι δίνουμε μια μάχη άνιση, με την έννοια ότι Κυβέρνηση και Συναγερμός έχουν τεράστια δύναμη στα ΜΜΕ, κάτι που δε συμβαίνει με το ΑΚΕΛ. Σε αυτό προστίθεται και η απαξίωση που συζητήσαμε προηγουμένως.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς κρατούμε τα μανίκια σηκωμένα και αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή για να πείσουμε ότι αξίζουμε τη στήριξη του κόσμου, καθαρά, έντιμα και ειλικρινά.

-Τα βλέμματα όλων μας βρίσκονται πλέον στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τι θα φέρει η άτυπη πενταμερής στα τέλη Απριλίου. Αναμφίβολα το εσωτερικό μέτωπο και η στήριξη που δίνεται από τα κόμματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παίζει σημαντικό ρόλο. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να παρέχει αυτή τη στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής; Κι επίσης ήθελα να σας ρωτήσω, δεν θα είναι λίγο οξύμωρο στο εσωτερικό να ασκείται σκληρή κριτική, ενίοτε και με προσωπικές επιθέσεις για το θέμα των διαβατηρίων και την εμπλοκή μελών της οικογένειας του και στο Κυπριακό να στηρίζεται η προσπάθεια του;

Το ΑΚΕΛ δήλωσε επανειλημμένα ότι είναι έτοιμο να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού αν αυτές βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Αντιλαμβάνεστε αν πίσω από κλειστές πόρτες συζητείται συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών ας πούμε, δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις στο Κυπριακό, έχουμε μάλιστα δώσει και συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Αναστασιάδη για το πώς μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αν οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη είναι σύμφωνοι με τις θέσεις μας, εμείς είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε. Το ΑΚΕΛ απέδειξε διαχρονικά ότι βάζει το συμφέρον της Κύπρου πάνω από τις εκλογές, σε αντίθεση με άλλους. Είδαμε τις συζητήσεις που διέρρευσαν μετά το Κραν Μοντανά. Ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει ποιος σκέφτηκε τις επόμενες εκλογές και ποιος τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό και επιτρέψετε μας να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσον θα λειτουργήσει σωστά και αυτή τη φορά. Δυστυχώς για την Κύπρο και το λαό μας.

Όσο λογικό όμως είναι να αναμένει κάποιος ότι στο μεγάλο θέμα της απελευθέρωσης κι επανένωσης της πατρίδας μας το ΑΚΕΛ μπορεί να σταθεί πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, άλλο τόσο παράλογο είναι να αναμένει ότι θα υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο αλλά θα παριστάνουμε ότι δεν τον βλέπουμε. Δηλαδή ποιος είναι ο ισχυρισμός; Ότι μπροστά στα όσα αποκαλύπτονται με το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου να θησαυρίζει από πράξεις του Υπουργικού του Συμβουλίου και μας εκθέτουν διεθνώς, εμείς αφελώς θα κοιτάζουμε αλλού;

Αλλά να το δούμε και από άλλη οπτική γωνιά. Ο Πρόεδρος είναι αυτός που πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να κρατά τον θεσμό ψηλά και όχι να τον σύρει σε οικογενειακές ιστορίες κέρδους. Για την ιστορία με τα διαβατήρια, σκληρή κριτική γίνεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις. Αυτό έπρεπε να θορυβήσει τον Πρόεδρο, να τον προβληματίσει. Αυτός είχε την ευθύνη να σκεφτεί ότι βούιζαν τα διεθνή μέσα με τα ρεζιλίκια μας με τα διαβατήρια, αυτός έπρεπε να ανησυχήσει για την εικόνα που εκπέμπει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της διεθνώς. 

Συνεπώς η κριτική δεν είναι προσωπική, είναι πολιτική. Ο κ. Αναστασιάδης καλείται να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπηρετεί ένα θεσμό για το καλό της χώρας και όχι ο θεσμός να υπηρετεί τον ίδιο για να αποκομίζουν οι ημέτεροι κέρδη.

-Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες ενόψει της άτυπης πενταμερούς και δεδομένων των θέσεων της άλλης πλευράς που δημιουργούν ένα αγεφύρωτο χάσμα. Ποια θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες;

Το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό καλεί τον Πρόεδρο να επιδείξει συνέπεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Να επιμένει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στις επιτευχθείσες συγκλίσεις και στη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Η ειλικρινής και συνεπής στάση, αυτή είναι η καλύτερη τακτική. Αν την εφαρμόσουμε θα δοκιμάσουμε και την Τουρκία αν εννοεί όσα λέει. Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, τουλάχιστον δεν θα φορτωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά το αδιέξοδο και εκτεθειμένη θα παραμείνει η Τουρκία.

-Διεκδικείτε για πρώτη φορά τη ψήφο των πολιτών για τη θέση του βουλευτή Κερύνειας, δίπλα στην Ελένη Μαύρου και τον Πάμπο Παπαγεωργίου, που αμφότεροι υπηρέτησαν και στο παρελθόν ως βουλευτές της κατεχόμενης Επαρχίας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η υποψηφιότητα και πόσο έτοιμος νιώθετε να μπείτε στο κοινοβούλιο;

Η προσπάθεια όλων μας είναι να θέσουμε ενώπιον του λαού ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο και αντιπροσωπευτικό. Η συμμετοχή μου σε αυτό το ψηφοδέλτιο είναι μεγάλη τιμή και το να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με τους συνυποψήφιους μου, ανθρώπους πολύ αξιόλογους, είναι μια σημαντική εμπειρία. Από εκεί και πέρα, ο στόχος όλων μας είναι να δώσουμε τη μάχη μαζικά και συλλογικά, ώστε η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ να είναι ισχυρή για να μπορεί και μέσα από τη Βουλή να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, τους αδύνατους, την πλειοψηφία της κοινωνίας και να ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του