Αν αναβάλλετε αυτό στην ζωή σας, τότε μειώνετε την άνοια!

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για περισσότερους από 20.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν όλοι αυτοί περίμεναν μέχρι την ηλικία των 67 ετών για να συνταξιοδοτηθούν, η γνωστική υγεία τους θα ωφελούνταν.

Άνοια: Τι είναι η γνωστική εξασθένηση και πώς συνδέεται με την συνταξιοδότηση

Η λέξη «γνωστική» αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να συλλογίζεται, να σχεδιάζει και να θυμάται, μεταξύ άλλων ζωτικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι διάφοροι παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής τους -από το επίπεδο εκπαίδευσης έως τις συνήθειες άσκησης έως την υγεία της καρδιάς- μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό της γνωστικής μείωσης ενός ατόμου και τον κίνδυνο άνοιας, αργότερα στην ζωή του.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να εκτιμήσουν τον πιθανό αντίκτυπο της καθυστέρησης στην συνταξιοδότηση στην γνωστική λειτουργία των ανθρώπων.

Θεωρητικά, το να ξοδεύουμε περισσότερα χρόνια στην δουλειά θα ήταν προστατευτικό, υπό την έννοια ότι “όσο χρησιμοποιείς το μυαλό τόσο το διατηρείς”, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Jo Mhairi Hale του Πανεπιστημίου St. Andrews, στην Σκωτία.

«Όσοι συνεχίζουν να εργάζονται είναι αναγκασμένοι, ας πούμε, να παραμείνουν σε γνωστική οξύτητα, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται μπορεί να επιλέξουν να ασχοληθούν με δραστηριότητες, που φέρνουν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, αλλά όχι απαραίτητα», δήλωσε η Hale.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ομάδα της ξεκίνησε με δεδομένα για περισσότερους από 20.000 Αμερικανούς ηλικίας 55 έως 75 ετών, που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια έρευνα για την υγεία (Health and Retirement Study). Περιλάμβανε τυπικές ερωτήσεις που μετρούσαν την μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Πολλοί ερωτηθέντες εξακολουθούσαν να εργάζονται, τουλάχιστον σε μερικής απασχόλησης δουλειές, ενώ περίπου το 45% ήταν συνταξιούχοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να εκτιμήσουν τι θα συνέβαινε εάν όλοι οι συμμετέχοντες στην μελέτη αναγκάζονταν να καθυστερήσουν την συνταξιοδότησή τους μέχρι την ηλικία των 67 ετών τουλάχιστον.

Στην πραγματική ζωή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο την γνωστική υγεία ενός ατόμου, όσο και την ηλικία συνταξιοδότησης. Και μερικοί μπορεί να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, επειδή η νοητική τους οξύτητα μειώνεται.

Η Hale είπε ότι η έρευνα Health and Retirement Study εξέτασε μια “πλειάδα παραγόντων της πορείας της ζωής”, έτσι ώστε να επιτρέψει στην ομάδα της να αξιολογήσει μέρος αυτής της πολυπλοκότητας.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το οικογενειακό εισόδημα, ο τωρινός πλούτος, καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, συμπτώματα κατάθλιψης και το αν η πιο μακρόχρονη απασχόλησή τους ήταν επαγγελματική ή «μη επαγγελματική» (όπως η χειρωνακτική εργασία).

Πόσο μειώνεται η άνοια ανάλογα με το πόσο καθυστερεί η συνταξιοδότηση

Στο τέλος, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η καθυστέρηση συνταξιοδότησης τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 67 ετών θα βοηθούσε τους ανθρώπους να διατηρήσουν κάποια πνευματική εγρήγορση.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες 61-67 ετών έχασαν περίπου 1 πόντο στην γνωστική τους βαθμολογία. Η καθυστέρηση συνταξιοδότησης, εκτιμούν οι ερευνητές, θα μπορούσε να μειώσει αυτήν την μείωση κατά περίπου 30-35%.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το όφελος θα μπορούσε να διατηρηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την συνταξιοδότηση.

Αυτό δεν συνέβη επειδή τα επιπλέον χρόνια εργασίας προσέφεραν επιπλέον ισχύ στον εγκέφαλο. Συνέβη επειδή η νωρίτερη συνταξιοδότηση συνδέθηκε με ταχύτερη γνωστική παρακμή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πρέπει λοιπόν οι ηλικιωμένοι να συνεχίζουν να εργάζονται, για να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου τους;

Η μελέτη δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με την Claire Sexton, διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων και δράσης της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

«Είναι σίγουρα κάτι δύσκολο το να εξετάσουμε την επίδραση ενός και μόνο γεγονότος, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης», δήλωσε η Sexton, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Από την μία, σημείωσε, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αν απολαμβάνουν τη δουλειά τους και την βρίσκουν διεγερτική, ή αν η δουλειά τους είναι αγχωτική και τους επιβαρύνει σωματικά.

Ομοίως, είπε η Sexton, μια σειρά παραγόντων επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, από την γενετική προδιάθεση για κάποιες ασθένειες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις έως την η παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης.

Η Sexton συμφώνησε ότι η παραμονή στη δουλειά μπορεί να είναι επωφελής, εφόσον παρέχει στους ανθρώπους ψυχική διέγερση και κοινωνική αλληλεπίδραση. Μια σειρά ερευνών υποδεικνύει ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου.

Φυσικά, οι δουλειές δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε ψυχικά και κοινωνικά δεσμευμένοι.

Η συνταξιοδότηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως “εφαλτήριο”, είπε η Sexton, απελευθερώνοντας χρόνο για να παρακολουθήσει κανείς ένα μάθημα, να ξεκινήσει ένα χόμπι, ή να συμμετάσχει σε μια εθελοντική ομάδα.

Η Hale είπε ότι «οι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν πολύ αν συμμετέχουν τακτικά σε δραστηριότητες γνωστικής εγρήγορσης”.

Ένα επόμενο ερευνητικό βήμα, είπε, «θα ήταν να διερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο οι εναλλακτικές δραστηριότητες που προωθούν τη γνωστική εξάσκηση, όπως ο εθελοντισμός, προστατεύουν από την γνωστική εξασθένηση”.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού SSM Population Health.

Πηγή: iatropedia.gr

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το δαχτυλίδι των 6,5 ευρώ αποδείχτηκε ότι έκρυβε διαμάντι 2,3 καρατίων
Scorpios Music Bar: Πώς έγινε το «μπαμ»-Οι άνθρωποι πίσω από τα viral βίντεο στο TikTok
Με Μαρίνα Σάττι η ΕΛ.ΑΣ. εύχεται καλή επιστροφή στους εκδρομείς του τριημέρου
Μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε ελικόπτερο, βγήκε στο δρόμο και το κατάσχεσαν
ΒΙΝΤΕΟ: Σκύλος ρομπότ εντοπίζει τροχαίες παραβάσεις στη Μάλαγα
Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
ΒΙΝΤΕΟ: Ο άνθρωπος που πρέπει να πίνει 20 λίτρα νερό κάθε μέρα για να επιβιώσει-Η σπάνια πάθηση
ΒΙΝΤΕΟ: Πέραν των δεκαέξι χιλιάδων ευρώ η τιμή πώλησης του πιο ακριβού κομματιού Lego
Το νέο κόλπο των κλεφτών-Έτσι κλέβουν αυτοκίνητα μέσα σε 1 μόνο λεπτό