Η επιλεκτική ευαισθησία και αντίδραση για την μάστιγα των ναρκωτικών...

Τα χαρακτηρίζουν μάστιγα. Επειδή φέρνουν μεγάλη συμφορά. Επειδή καταστρέφουν ζωές. Επειδή τα βαριά ναρκωτικά είναι πολλές φορές μονοπάτι προς τον θάνατο, με συχνές στάσεις στην εγκληματικότητα. Και προκαλούν πόνο. Σωματικό και ψυχικό. Στους ίδιους τους χρήστες και στους γύρω τους. 

Τα ναρκωτικά είναι σαφέστατα ζήτημα πολυδιάστατο. Το οποίο απασχολεί διάφορους επιστημονικούς κλάδους και αφορά την πολιτεία και την κοινωνία. Κι επειδή το να γλιτώσει από την εξάρτηση είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να κληθεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του, αναμενόμενο είναι πως το βάρος ρίχνεται στην πρόληψη. Και τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας γίνονται πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέραν των εξειδικευμένων κέντρων, ο μεγαλύτερος χώρος συνάθροισης ατόμων που έχουν ιστορικό με παράνομες ουσίες είναι οι Κεντρικές Φυλακές. Εκεί όπου καταλήγουν όσοι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη δόση τους, κατέφυγαν σε διαφόρων ειδών εγκλήματα. Εκεί που καταλήγουν, επίσης, οι διακινητές που καταφέρνουν οι Αρχές να συλλάβουν και να καταδικάσουν, που είναι πάντοτε λιγότεροι από τους χρήστες θύματά τους. Αυτή η συνάθροιση ατόμων στις Φυλακές είναι αυτονόητη. Και πάντοτε θα υπάρχουν προσπάθειες από κάποιους να την εκμεταλλευτούν και να επιχειρήσουν να διακινήσουν παράνομες ουσίες εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με ενέργειες της ίδιας της Διεύθυνσης των Φυλακών έγινε κατορθωτό να συλληφθούν έξι δεσμοφύλακες, οι οποίοι στη συνέχεια απολύθηκαν, ενώ το προσωπικό εντόπισε κρατούμενους όταν επέστρεψαν από τα Δικαστήρια να έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικές ουσίες.   

Γι’ αυτό και αναπόφευκτα ξενίζει το γεγονός πως η πολιτεία αντέδρασε περίπου ως σοκαρισμένη από το γεγονός πως κάποιοι μπορεί να επιχειρούν να βάλουν στις Φυλακές ναρκωτικές ουσίες. Διορίστηκαν, μάλιστα, τέσσερις ποινικοί ανακριτές για να διερευνήσουν τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά στις Φυλακές.

Δεν επιδεικνύονταν τα ίδια αντανακλαστικά, όμως, κάθε φορά που μια είδηση που αφορά την ύπαρξη ναρκωτικών στα σχολεία, στην Εθνική Φρουρά και ανάμεσα στη νεολαία έρχεται στην επιφάνεια. Δεν είδαμε πομπώδεις έρευνες, ειδικές επιτροπές και μεγαλόστομες διακηρύξεις, όλες τις φορές που ένας ανήλικος ή νέος άνθρωπος έπεφτε θύμα των εμπόρων του θανάτου.

Κι εδώ έγκειται η υποκρισία. Σε μια χώρα που ενοχλείται τόσο από το ενδεχόμενο να υπάρχουν ναρκωτικά στις Φυλακές της, δεν φαίνεται να υπάρχει εξίσου μεγάλη κινητοποίηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης ναρκωτικών στα σχολεία της. Όχι επειδή τα ναρκωτικά στις Φυλακές δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, αλλά επειδή τα ναρκωτικά στα σχολεία θα γεμίσουν κάποτε τις Φυλακές και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτούν οι έφηβοι από αυτά.

Κάθε φορά που έχουμε ένα νέο περιστατικό, ακούμε φωνές, συζητήσεις, ανησυχίες. Δεν ακούμε ποιος έκανε κάτι γι’ αυτό, πέραν της διαδικασίας καταστολής. Δεν ακούμε για εις βάθος έρευνες, εξειδικευμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένες δράσεις που αναλήφθηκαν με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, πέραν από τις γενικές (και φυσικά αναγκαίες) δράσεις πρόληψης. Δεν ακούμε πώς προστατεύτηκαν ευάλωτα παιδιά και νέοι, τους οποίους συχνά στοχεύουν ακριβώς λόγω της ευάλωτης κατάστασής τους, ώστε να μην αποτελέσουν θύματα.

Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση ισοπέδωσης της καλής δουλειάς που γίνεται στον τομέα της πρόληψης από πολλούς φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, δεν παύει να προβληματίζει το γεγονός πως από το κράτος δεν επιδεικνύεται ο αντίστοιχος ζήλος κάθε φορά που ένα παιδί μπλέκει στα ναρκωτικά, κάθε φορά που βγαίνει άλλη μια είδηση για διακίνηση ουσιών σε σχολεία και στρατόπεδα, όπως επιδείχθηκε για τις Κεντρικές Φυλακές. Όπως επίσης και τα κόμματα δεν φαίνεται να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και να ζητούν έρευνες για αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας που εξαπλώνεται στα σχολεία και το στρατό. Θεωρούμε, δηλαδή, πως γι’ αυτά δεν χρειάζονται εξίσου αποφασιστικές παρεμβάσεις, μέχρι που η παρέμβαση θα πρέπει να λάβει την μορφή της απεξάρτησης ή του σωφρονισμού; 

Ας κάνουν, λοιπόν, την έρευνά τους οι ποινικοί ανακριτές. Αλλά ας αγκαλιάσει και το κράτος κάθε παιδί και νέο, που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκεται μπλεγμένο με τις παράνομες ουσίες. Ας προστατέψει κάθε ευάλωτο έφηβο, που μπορεί εύκολα να αποτελέσει στόχο. Ας προστατέψει κάθε παιδί που μπορεί εύκολα να παρασυρθεί. Όχι να το καταγράψει ως στατιστικό και να το προσπεράσει, μέχρι το πρόβλημα να καταστεί απροσπέλαστο.  

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία
Από το ένταλμα εξπρές για Parody λογαριασμό, στην... δυστοκία για Ατταλίδου και την ομερτά
Μα πού χάθηκε ο Σύνδεσμος Αστυνομίας;
Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;