Εάν επρόκειτο για... cyprusgate

To σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, και o τρόπος με τον οποίο ενήργησαν άμεσα οι Βελγικές Αρχές, έφεραν… σκηνές ζηλοτυπίας στη σχέση Κυπρίων πολιτών και θεσμών, για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι μπορούν να γίνου εύκολα αντιληπτοί από όλους. Και επειδή είναι γιορτές και το κλίμα θα πρέπει να είναι πιο ανάλαφρο, για να γελάμε και να μην κλαίμε με την κατάσταση μας, θα επιχειρήσουμε να προσαρμόσουμε το qatargate σε… cyprusgate υπό το βλέμμα του Καζαμία (αποκαλείται ο φαντασιολόγος και προφήτης ) που έρχεται εκτάκτως λίγο πιο νωρίς φέτος, αντί την 1η Ιανουαρίου 2023. 

Ας υποθέσουμε πως ο πρωταγωνιστής μας, στην περίπτωση του cyprusgate, είναι ο Αγαθοκλής, βουλευτής του κόμματος ΚΕΕΤ (σ.σ Κόμμα Εγώ Εν Τζαι), ο οποίος στο μεταξύ ανήκει σε μια μεγάλη, επιφανή και εύπορη οικογένεια, με συγγενείς, κουμπάρους, φίλους κτλ. Ο Αγαθοκλής πολιτεύεται εδώ και χρόνια και συχνά πυκνά παρελαύνει στα ΜΜΕ, ρίχνοντας τις λατρεμένες ατάκες όλων των πολιτικών και αξιωματούχων, πως θα πρέπει να παταχθεί η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

Ενώπιον των Κυπριακών Αρχών φθάσουν πληροφορίες πως ο Αγαθοκλής εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για χρηματισμό, προκειμένου να προωθεί συγκεκριμένες νομοθεσίες. Αυτό εύσχημα στη γλώσσα των Βρυξελλών λέγεται «λόμπινγκ», στην κυπριακή επικράτησε ωστόσο ως «κουμπαροκρατία».

Η Αστυνομία σε κατάσταση πανικού, αφού πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση με εμπλεκόμενο γνωστό πρόσωπο με συγγενείς και κουμπάρους, ενημερώνει άμεσα την υπουργό Δικαιοσύνης και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Στο μεταξύ, ήδη 5-10 μέλη της Αστυνομίας έχουν πει σε άλλους 5-10 συναδέλφους τους τις πληροφορίες, τονίζοντας τους το... «μεταξύ μας», ενώ αυτοί οι άλλοι 5-10, και πάλι «μεταξύ μας», το έχουν συζητήσει με άλλους τόσους και κάπως έτσι άρχισε να διαδίδεται η υπόθεση, «μεταξύ μας».

Στην σύσκεψη λοιπόν, τίθενται όλες οι πληροφορίες επί τάπητος, προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο δράσης. Ένα σχέδιο που θα διαμορφωθεί αναλόγως του προφίλ του Αγαθοκλή και του… βιολογικού του δέντρο. «Ποιους ξέρει; Τι ξέρει; Και αν δεν δράσουμε και δοθούν πληροφορίες στα ΜΜΕ; Και αν πάει στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς που μπήκε μέσα στα πόδια μας και αρχίσει να βγαίνει στις τηλεοράσεις τούτος ο Πογιατζής;».

Κι επειδή δεν θα πρέπει να είμαστε άδικοι και καχύποπτοι, τίποτε από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψη. Εξάλλου, ο νόμος είναι για όλους ο ίδιος και δεν έχει σημασία ποιος είσαι και ποιους ξέρεις. Τελεία και παύλα. Έτσι, αποφασίζεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ είναι η θέση όλων των εμπλεκομένων, πως το μαχαίρι (σ.σ το γνωστό μαχαίρι) θα πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Ομόφωνα, λοιπόν, αποφασίζεται πως θα πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή (σ.σ η γνωστή μηδενική ανοχή). Για αυτό, λαμβάνονται αποφάσεις, καταρτίζεται σχέδιο και όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν πως θα δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Και πάνω από όλα, μεθοδικά. Στα πλαίσια βέβαια των κυπριακών αρχών, εξάλλου στο Βέλγιο τι καλύτερο κάνουν από εμάς;

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. «Μεταξύ μας», δεν ξέρει κανείς τίποτε. Μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούν το σπίτι του Αγαθοκλή και φαίνεται πως κάτι ύποπτο συμβαίνει. Δεν μπορούν όμως να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης γιατί ο βουλευτής καλύπτεται από ασυλία, η οποία θα πρέπει να αρθεί από το Ανώτατο. Πρόκειται για δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται στοιχεία και η Εισαγγελία έχει ενώπιον της άλλες τόσες υποθέσεις και πορίσματα που μελετά, εξού και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι step by step.

Οι εβδομάδες περνάνε, η παρακολούθηση συνεχίζεται και πλέον φαίνεται πως θα πρέπει να επέμβει η Αστυνομία, αφού εξασφαλίσει το πράσινο φως από Νομική Υπηρεσία και Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους οποίους υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Στο μεταξύ, γειτόνισσα ενημερώνει τον Αγαθοκλή ότι κάποιος ρωτούσε για αυτόν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνει πληροφορία από κάποιον «δικό του», πως ενδεχομένως κάποιοι από την αλυσίδα να έχουν μιλήσει, για αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικός. 

Περίπου 28 μήνες μετά τις καταγγελίες, οι κυπριακές Αρχές είναι έτοιμες να επέμβουν. Για αυτό οργανώνεται… μυστική επιχείρηση, για την οποία όμως φαίνεται να έλαβαν ενημέρωση - «μεταξύ μας» και δημοσιογράφοι που έσπευσαν για καταγράψουν καρέ καρέ την έφοδο των μελών της Δύναμης.

Όλα είναι έτοιμα. Ο πατέρας του Αγαθοκλή βγαίνει έξω με δύο... μαυροσάκκουλα γιατί δεν είχε βαλίτσες και συλλαμβάνεται αμέσως. Η είδηση για το cyprusgate παίζει πρώτη είδηση σε όλα τα τοπικά και διεθνή μέσα. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, στην πρώτη του αντίδραση, αναφέρει πως «οι έρευνες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και δεν μπορούμε να αναφέρουμε τίποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή», ωστόσο οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. 

Ο Αγαθοκλής οδηγείται για ανάκριση και αρνείται τα όσα του καταλογίζονται. Μάλιστα κάνει λόγο για πολιτική δίωξη, η οποία εδράζεται στο γεγονός πως τα έβαλε με μεγάλα συμφέροντα και τάχθηκε εναντίον του πολιτικού κατεστημένου της χώρας. Η Βουλή συνεδριάζει εκτάκτως και αποφασίζει, μετά από μια θυελλώδης συνεδρία και έντονες διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, με αναφορές μάλιστα σε Γριβικούς και Μακαριακούς, πως θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών, τονίζοντας πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, σε αντίθεση με το ευρωκοινοβούλιο που καρατόμησε την κ. Καϊλή. 

Η Εισαγγελία ανακοινώνει πως στην παρούσα φάση δεν θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας του και πως θα πρέπει να υπάρχει «υπομονή», ώστε να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία και ακολούθως θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις. Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, η Νομική Υπηρεσία εντοπίζει υβριστικά σχόλια στα social media που στρέφονται εναντίον του Αγαθοκλή και των θεσμών και ανοίγει 19836 ποινικές διώξεις εναντίον πολιτών. Στο μεταξύ, ο Αρχηγός Αστυνομίας διατάζει διοικητική έρευνα για το ποιος διέρρευσε την μυστική επιχείρηση και για την οποία ήταν ενήμεροι δημοσιογράφοι.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής κάνει την εμφάνιση του και ζητά από τις αρμόδιες Αρχές τα στοιχεία ώστε να διεξάγει την δική του έρευνα, ωστόσο λαμβάνει την απάντηση πως δεν μπορούν να βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες για την ίδια υπόθεση, γεγονός που ανοίγει νέο θεσμικό μέτωπο. Τα σχόλια στο λογαριασμό στο facebook, «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή», παίρνουν φωτιά και εν τέλει συλλαμβάνονται οι διαχειριστές, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εξού και περνάνε από εξαντλητική πολύωρη ανάκριση. 

Άμεσα, περίπου πέντε εβδομάδες μετά και αφού εξασφάλισαν σχετικά εντάλματα, οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε υποστατικά του Αγαθοκλή και παραλαμβάνουν διάφορα τεκμήρια, ενώ κρίνεται πως δεν υπάρχει λόγος για πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών, αφού λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις του βουλευτή που ζητήθηκαν και αποστάλθηκαν μέσω του δικηγόρου του, ως προς το εάν έπρεπε να ελεγχθούν οι λογαριασμοί του. Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζει να διαμαρτύρεται και να αφήνει αιχμές, με αποτέλεσμα να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για να διερευνήσουν σε βάρος του ποινικά αδικήματα, αφού φαίνεται να παραβίασε την νέα νομοθεσία «ου μιλήσεις». 

Οι έρευνες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, οι οποίες εν τέλει ολοκληρώνονται ενάμιση χρόνο μετά. Ο φάκελος της υπόθεσης και όλο το μαρτυρικό υλικό παραδίδεται στα χέρια της Εισαγγελίας, στην οποία είναι και ο τελευταίος λόγος, ενώ ερωτηθείς σχετικά η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως θα πρέπει να αναμένουμε τις ανακοινώσεις της Νομικής Υπηρεσίας, αφού η ίδια δεν έλαβε ενημέρωση για τις εισηγήσεις της Αστυνομίας.  

Από τότε, δηλαδή την παράδοση του πορίσματος της Αστυνομίας, έχει παρέλθει άλλος ένας χρόνος και εν τω μεταξύ ο βουλευτής συνεχίζει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του. Η Εισαγγελία συνεχίζει να μελετά τον φάκελο της υπόθεσης και όταν είναι έτοιμη, όπως δήλωσε, θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της. Στο μεταξύ, παρά το γεγονός πως το πόρισμα σε βάρος του Γενικού Ελεγκτή παραδόθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο από το φάκελο της υπόθεσης Αγαθοκλή, χωρίς όμως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, εντούτοις μελετήθηκε και αποφασίστηκε πως οι έρευνες του είναι ανεπαρκείς, καλώντας τον Πρόεδρο να λάβει μέτρα. 

Και κάπως έτσι, διαμορφώνεται το cyprusgate!    

*Αν έπρεπε να παίρνουμε τη ζωή στα σοβαρά, δεν θα είχαμε την αίσθηση του χιούμορ. Καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο! 

Δειτε Επισης

Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία
Από το ένταλμα εξπρές για Parody λογαριασμό, στην... δυστοκία για Ατταλίδου και την ομερτά
Μα πού χάθηκε ο Σύνδεσμος Αστυνομίας;