Πέμπτη 6 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τα βάζουν με το Netflix οι μοναρχίες του Κόλπου-Το προειδοποιούν να σεβαστεί το Ισλάμ

  07/09/2022 21:02
Τα βάζουν με το Netflix οι μοναρχίες του Κόλπου-Το προειδοποιούν να σεβαστεί το Ισλάμ

Τα βάζουν με το Netflix οι μοναρχίες του Κόλπου-Το προειδοποιούν να σεβαστεί το Ισλάμ

  07/09/2022 21:02

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο ανήκουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ομάν, εξέδωσε ανακοίνωση δια της οποίας προειδοποιεί ότι θα λάβει νομικά μέτρα κατά της ψηφιακής πλατφόρμας Netflix επειδή μία μερίδα τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών που περιλαμβάνει στα πακέτα της εκτιμάται ότι «προσβάλλουν τις αξίες του Ισλάμ».

Παρότι στην ανακοίνωση δεν συγκεκριμενοποιείται σε ποιο ακριβώς οπτικοακουστικό υλικό αναφέρεται, σε σχετικό ρεπορτάζ του σαουδαραβικού ειδησεογραφικού καναλιού Al-Ekhbariya γίνεται λόγος για «προγράμματα και ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και που φέρονται ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία κατά τρόπο κεκαλυμμένο, μέσω της μυθοπλασίας που προβάλλεται στην οθόνη».

Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι αρχές των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου είχαν διαμαρτυρηθεί για το συγκεκριμένο θέμα σε αμερικανικές εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι αρχές των ΗΑΕ είχαν απαγορεύσει την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney με τίτλο «Lightyear», στην οποία παρουσιάζονταν δύο κοπέλες να φιλιούνται.

Τον Απρίλιο η εταιρεία παραγωγής Disney αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να ανασκευάσει φερόμενες ενδείξεις περί του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός χαρακτήρα στην παιδική ταινία «Multiverse of Madness». Τέλος, στις αρχές του 2022 οι τελωνειακές αρχές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσαν την εισαγωγή αξεσουάρ και προϊόντων ένδυσης για παιδιά και ενήλικες, προβάλλοντας την αιτιολογία ότι ο χρωματισμός των λογοτύπων τους παρέπεμπε στα χρώματα του ουράνιου τόξου, που φέρει η σημαία της παγκόσμιας κοινότητας ΛΟΑΤ+.

Οι κανόνες του Ισλάμ αποτελούν βασική πηγή της νομοθεσίας των μοναρχιών του Κόλπου και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών ορίζει ότι οι κρατικές αρχές είναι αρμόδιες να προστατεύουν τις θρησκευτικές αξίες, τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Η ψηφιακή πλατφόρμα Netflix δεν έχει εκδώσει ακόμα καμία σχετική ανακοίνωση για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας