Ο κεραυνός που σκότωσε δύο άτομα στην Ουάσινγκτον αποτελεί προειδοποίηση για το κλίμα

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα κεραυνών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού κεραυνός χτύπησε μια πλατεία κοντά στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας δύο ανθρώπους νεκρούς και άλλους δύο σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ζέστη και η υγρασία στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη, προετοίμασαν το έδαφος για τον κεραυνό. Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 34 βαθμούς Κελσίου - τρεις βαθμούς πιο πάνω από την κανονική μέγιστη θερμοκρασία των τελευταίων 30 ετών για τις 4 Αυγούστου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η αυξημένη θερμότητα μπορεί να αυξήσει την υγρασία στην ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ταχεία ανοδική ροή - δύο βασικοί παράγοντες για τα φορτισμένα σωματίδια, που οδηγούν σε κεραυνούς. Μια βασική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό Science προειδοποίησε ότι ο αριθμός των κεραυνών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50% αυτόν τον αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάθε 1 βαθμό Κελσίου να μεταφράζεται σε αύξηση 12% στον αριθμό των αστραπών.

Η ταχεία θέρμανση της Αλάσκας είχε αύξηση 17% στην εμφάνιση των κεραυνών από τη δεκαετία του 1980. Στην Καλιφόρνια, οι περίπου 14.000 κεραυνοί τον Αύγουστο του 2020 πυροδότησαν μερικές από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στην πολιτεία.

Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν ενδείξεις ότι κεραυνοί πλήττουν επίσης την Ινδία και τη Βραζιλία.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι κεραυνοί αυξάνονται, το να χτυπηθεί κάποιος από έναν είναι ακόμα εξαιρετικά σπάνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε οι ειδικοί. Περίπου 40 εκατομμύρια κεραυνοί πέφτουν στη χώρα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων - με τις πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος να είναι λιγότερες από μία στο εκατομμύριο.

Μεταξύ αυτών που χτυπήθηκαν, περίπου το 90% επιβιώνει από τη δοκιμασία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η χώρα μέτρησε 444 θανάτους από κεραυνούς από το 2006 έως το 2021.

Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες που χτυπήθηκαν από κεραυνό την Πέμπτη κατά την επίσκεψή τους στην πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον, βόρεια του Λευκού Οίκου, ήταν από τους λίγους άτυχους - χτυπήθηκαν από ένα μπουλόνι που χτύπησε στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής καταιγίδας.

Ο κεραυνός χτύπησε κοντά σε ένα δέντρο που στέκεται λίγα μέτρα μακριά από τον φράχτη που περιβάλλει την προεδρική κατοικία και τα γραφεία.

Και τα τέσσερα θύματα τραυματίστηκαν κρίσιμα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, όπου δύο πέθαναν αργότερα, ανέφεραν οι αρχές.

Η πλατεία Λαφαγιέτ είναι συχνά γεμάτη από επισκέπτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επειδή η ζέστη και η υγρασία αποτελούν παράγοντες για την εκδήλωση κεραυνών, τα περισσότερα χτυπήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτεία της Φλόριντα καταγράφει τους περισσότερους ανθρώπους που σκοτώνονται από κεραυνό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ