Σπουδαία ανακάλυψη-Βρήκαν νέο γιγάντιο δεινόσαυρο με μικροσκοπικά χέρια

Ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος (ο διάσημος T.rex) δεν υπήρξε ο μοναδικός γιγάντιος σαρκοβόρος δεινόσαυρος με μικροσκοπικά χέρια. Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην Αργεντινή ένα νέο είδος δεινόσαυρου, που είχε δυσανάλογα μικρά χέρια σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του.

Ο δεινόσαυρος, ο οποίος ονομάστηκε Meraxes gigas και ανήκε στην ομάδα των λεγόμενων Καρχαροδοντοσαυρίδων, ζούσε στη σημερινή περιοχή της βόρειας Παταγωνίας, έφτανε σε μήκος τα 11 μέτρα και ζύγιζε περίπου τέσσερις τόνους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χουάν Κανάλε του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ερνέστο Μπάχμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology».

Παρά την ομοιότητά τους όσον αφορά τα μικρά χέρια, ο T.rex και ο Meraxes εξελίχτηκαν ανεξάρτητα και απέχουν πολύ στο εξελικτικό δέντρο, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει καμία άμεση σχέση μεταξύ τους. Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το κεφάλι ενός δεινόσαυρου τόσο μικρότερα έτειναν να είναι τα χέρια του, χωρίς να είναι σαφής η λειτουργική αιτία γι' αυτό. Σίγουρα, πάντως, δεν τους ήταν χρήσιμα για το κυνήγι της λείας τους, καθώς σε αυτόν τον πρώτο λόγο πιστεύεται ότι είχε το κεφάλι τους με τα τρομερά δόντια.

«Τείνω να πιστέψω ότι τα χέρια τους χρησίμευαν για άλλα είδη δραστηριοτήτων. Πιθανώς χρησιμοποιούνταν για την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους, όπως να κρατούν το θηλυκό στη διάρκεια του ζευγαρώματος ή για να στηρίζουν τον εαυτό τους π.χ. μετά από μία πτώση», δήλωσε ο Κανάλε. Το απολιθωμένο κρανίο του Meraxes βρέθηκε με λοφίο, αυλακώσεις, εξογκώματα και κερατάκια, που πιθανώς είχαν και μια «διακοσμητική» λειτουργικότητα, με στόχο τον εντυπωσιασμό και την προσέλκυση συντρόφου..

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship