Γιατί εγκαταλείπει την Amazon που τον έκανε δισεκατομμυριούχο ο Μπέζος

Ξεκίνησε την επιχείρησή του από ένα γκαράζ στο Σιατλ, όπου έφτιαξε την πλατφόρμα του. Δημιούργησε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του σε ένα ενοικιασμένο υπνοδωμάτιο. Και πλέον, θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και επικεφαλής ενός τεχνολογικού κολοσσού.

Ο λόγος για τον Τζεφ Μπέζος, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Amazon που μετά από σχεδόν 30 χρόνια αφότου έστησε τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα πωλήσεων αποφάσισε να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος, έχοντας δει το όνειρό του να μετατρέπεται στην απόλυτη επιτυχία.

Ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία του σε ένα ενοικιαζόμενο υπνοδωμάτιο στις ΗΠΑ, ωστόσο πιστεύει ότι η απόφασή του να απομακρυνθεί θα του επιτρέψει να διαθέσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε άλλα εγχειρήματα. Η παραίτησή του έρχεται μετά από μία χρονιά αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων της Amazon.

Ωστόσο, η περιπέτεια ξεκίνησε στα 16 του, όταν ο Μπέζος άφησε μια δουλειά στα McDonald's, έχοντας γοητευτεί από την τεχνολογία. Η δουλειά του στην αλυσίδα φαστ φουντ όχι μόνο του επέτρεψε να έχει εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατών και στη δουλειά υπό πίεση, αλλά του δίδαξε την αξία του να είσαι καλός μάνατζερ.

Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο έμοιαζε σχέδιο για… εξωγήινους

Αφήνοντας το κατάστημα τον Απρίλιο του 1995, ο Μπέζος άρχισε να σκέφτεται την ιδέα ενός online βιβλιοπωλείου. Εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη, μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Σιατλ και ξεκίνησε το εγχείρημά του σε ένα γκαράζ, ενώ εργαζόταν στο hedge fund D.E Shaw.

Η ιδέα του έμοιαζε «εξωγήινη» καθώς οι μικροεπεξεργαστές μόλις είχαν αρχίσει να ανθίζουν και το διαδίκτυο ήταν προσβάσιμο με συνδέσεις dial up.

Η πιο συχνή ερώτηση που δεχόταν εκείνη την περίοδο αφορούσε ένα ζήτημα, που σήμερα θεωρείται αυτονόητο: «Τι είναι το ίντερνετ;».

Με μια γενναιόδωρη επένδυση από τους γονείς του, ο Μπέζος κατάφερε να εγκαταλείψει τη δουλειά του στο hedge fund. H Amazon ξεκίνησε να επεκτείνεται, χτίζοντας το όνομά της κυρίως στον χώρο του βιβλίου.

Μπήκε στη λίστα του Forbes από το 1999

Το 1996, ο Μπέζος επέκτεινε την πλατφόρμα του και σε CD. Μέχρι το 1999 είχε ήδη εξασφαλίσει θέση στη λίστα των πλούσιων της Forbes, με την Amazon να πουλά από ηλεκτρικά σκούτερ μέχρι ρακέτες του τένις και 700 διαφορετικούς τύπους τυριού το 2003.

Το 2005, η Amazon λάνσαρε το Prime, την υπηρεσία streaming, το Kindle αλλά και το Alexa, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να κάνει παραδόσεις φαγητού μέσω της εταιρείας Morrisons. Το 2008, αγόρασε την φίρμα των ηχητικών βιβλίων Audible, ενώ στη συνέχεια εξαγόρασε την Zappos, που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο παπουτσιών. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, γιατί το 2017 αγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Whole Foods.

Μετά από μία ξέφρενη πορεία προσωπικής επιτυχίας, ο Μπέζος ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα παραδώσει την καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου στον Άντι Τζάσι.

«Είμαι εξαιρετικά παθιασμένος»

«Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια. Σήμερα απασχολούμε 1,3 εκατομμύριο ταλαντούχους, αφοσιωμένους ανθρώπους, υπηρετούμε εκατοντάδες εκατομμύρια πελατών και επιχειρήσεων και είμαστε ευρέως αναγνωρίσιμοι ως μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο» έγραψε ο Μπέζος σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους.

Ο Μπέζος δηλώνει ενθουσιασμένος για τη μετάβαση. «Ποτέ δεν είχα περισσότερη ενέργεια και το θέμα δεν αφορά τη συνταξιοδότηση. Είμαι εξαιρετικά παθιασμένος από τον αντίκτυπο που νομίζω ότι αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να έχουν» έγραψε.

Η αποχώρησή του έρχεται την ώρα που η αυτοκρατορία του αποτιμάται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ίδιος θεωρείται ότι έχει περιουσία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Αν και τον Ιανουάριο παραλίγο να χάσει τον τίτλο από τον Έλον Μασκ, κατάφερε και πάλι να χτυπήσει κορυφή.

Οι φιλανθρωπίες στο επίκεντρο της μετά-Amazon εποχής

Παράλληλα, ο επιχειρηματίας ασχολείται με τις φιλανθρωπίες και λέει ότι θα παραμείνει δεσμευμένος σε σημαντικά σχέδια της Amazon.

Παράλληλα, ο τεχνολογικός κολοσσός είναι ο ιδρυτής της Blue Origin, εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη εμπορικών διαστημικών ταξιδιών. Ο Τζεφ Μπέζος κατέχει την εφημερίδα Washington Post και είναι εθελοντής πυροσβέστης.

Πλέον, όπως λέει, αυτό με το οποίο θα ασχοληθεί περισσότερο είναι το Bezos Earth Fund, που ασχολείται με το περιβάλλον.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship
Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την απαγόρευσή του TikTok