Καιρός και μεταλλάξεις έκαναν 10 φορές ισχυρότερο τον κορωνοϊό-Τι λένε οι ειδικοί

Ο νέος κορωνοϊός «επιδιορθώνει» τα λάθη του όπως η αυτόματη διόρθωση σε έναν υπολογιστή και κατά συνέπεια, οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και συγκεκριμένα η μετάλλαξη «614G» στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα ο ιός να γίνει δέκα φορές πιο μεταδοτικός και να πολλαπλασιάζεται με ταχύτερο ρυθμό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στους New York Times.
 
Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40 %, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλά να μολύνει και παιδιά. Οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις του ιού δεν είχαν καμία διαφορά στον τρόπο συμπεριφοράς του. Ωστόσο, μία μετάλλαξη του ιού, περίπου στην αρχή της πανδημίας, έκανε τη διαφορά. Σύμφωνα με ευρήματα  σε αρκετές έρευνες ερευνών, η μετάλλαξη αυτή βοήθησε τον ιό να εξαπλωθεί ευκολότερα από άτομο σε άτομο καθιστώντας πιο δύσκολο τον περιορισμό της πανδημίας.
 
Η μετάλλαξη, γνωστή ως «614G», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη. Μέσα σε μήνες, η μετάλλαξη αυτή κατάφερε να «επιβληθεί» σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αντικαθιστώντας άλλες μεταλλάξεις του ιού. Επί μήνες , οι επιστήμονες διερωτώνται έντονα το γιατί.
 
Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos υποστήριξαν τον περασμένο Μάιο ότι η μετάλλαξη αυτή είχε πιθανώς εξελίξει την ικανότητα του ιού να μολύνει ανθρώπους πιο αποτελεσματικά. Πολλοί είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, υποστηρίζοντας ότι η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ήταν απλώς τυχαία και να εμφανίστηκε συχνότερα σε μέρη όπου ξέσπασαν μεγάλες επιδημίες όπως η βόρεια Ιταλία.  Ωστόσο, μια σειρά από νέες έρευνες ενισχύει την άποψη ότι η μετάλλαξη αυτή του ιού, είχε στην πραγματικότητα ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα: μόλυνε τους ανθρώπους πιο εύκολα από την αρχική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
 
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας κορωνοϊός με τη μετάλλαξη 614G προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους ή περιπλέκει την ανάπτυξη εμβολίων. Ούτε τα ευρήματα αλλάζουν την πραγματικότητα που οδήγησε σε γρήγορα και επιθετικά lockdowns ενθαρρύνοντας, παράλληλα, μέτρα όπως, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας.
 
Ωστόσο, «η μικρή αλλαγή στο γονιδίωμα του ιού φαίνεται να είχε μεγάλη επίδραση στο πανδημικό κύμα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ενγκελτχέιλερ, γενετιστής στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Αριζόνα. «Όταν όλα τελειώσουν, είναι πιθανό να καταλήξουμε ότι είναι αυτή η μετάλλαξη που οδήγησε στην πανδημία», προσθέτει. Τα πρώτα κρούσματα του ιού θα είχαν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο ακόμη και χωρίς τη μετάλλαξη αυτή, όπως διατείνονται οι περισσότεροι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Ενγκελτχέιλερ.
 
Η αρχική μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, τέλος του 2019, ήταν ήδη πολύ μεταδοτική, όπως εξηγεί. Αλλά η μετάλλαξη φαίνεται να έχει κάνει την πανδημία να εξαπλώνεται πιο γρήγορα και επιθετικά απ' ότι χωρίς αυτήν.
 
Ο Κρίστιαν Άντερσεν, γενετιστής στην εταιρεία ερευνών «Scripps Research - La Jolla» δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό, αλλά πιστεύει ότι η διαφορά είναι μικρή.
 
Παρ' όλα αυτά, ο Δρ Άντερσεν υπογράμμισε ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένες χώρες που ήταν αρχικά επιτυχημένες στον περιορισμό του ιού, έγιναν στη συνέχεια πιο ευεπίφορες σε αυτόν. Για τον ιό μπορεί να ήταν «πιο δύσκολο να συγκρατηθεί από την πρώτη φορά». «Μην περιμένετε απαραίτητα ότι ο εχθρός που είχαμε πριν από δύο μήνες είναι ο εχθρός που θα έχουμε την επόμενη φορά», προσθέτει.
 
Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η εμφάνιση της μετάλλαξης «614G» έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα και δείχνει την αποτυχία των κυβερνήσεων να τιθασεύσουν τον ιό.
 
Οι δυο βασικοί παράγοντες που καθιστούν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα
Η πτώση της θερμοκρασίας, συγκεκριμένα η θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι τρείς μεταλλάξεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που καθιστούν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ένα από τα δυο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός και τόνισε πως «το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9- 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».
 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, «έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα» τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.
 
Επισήμανε ωστόσο ότι στον κορωνοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορωνοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους».
 
Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40 %, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλά να μολύνει και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών σε ποσοστό 7%, σε αντίθεση με το κινέζικο στέλεχος που μόλυνε μόνο το 1% υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship
Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την απαγόρευσή του TikTok
Προς απαγόρευση το Tik Tok στις ΗΠΑ-Τι ζητά η Κυβέρνηση για να επιτρέπει την κυκλοφορία του
Η Κύπρος από το διάστημα μέσα από το φακό αστροναύτη (pics)
Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Νέα προβλήματα σύνδεσης σε Facebook και Instagram
ΒΙΝΤΕΟ: Το ρομπότ Sophia απηύθυνε χαιρετισμό στα ελληνικά στη Ναύπακτο
Γυναίκα αραβικής καταγωγής ετοιμάζεται για προσσελήνωση φορώντας διαστημικό χιτζάμπ
Επανήλθαν μετά από μία ώρα Facebook, Messenger και Instagram που είχαν «πέσει» σε όλο τον κόσμο