Η πανδημία του κορωνοϊού τελειώνει με το εμβόλιο-Τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής της Biontech

Η γερμανική εταιρεία BioNTech και ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer ανακοίνωσαν μέσω δελτίου Τύπου τη Δευτέρα ότι η από κοινού έρευνα και παραγωγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό, είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες στις κρίσιμες δοκιμές της φάσης 3, αποδεικνύοντας αποτελεσματικότητα στο να εμποδίσει τους ανθρώπους να ασθενήσουν κατά 90%! Ωστόσο, η έλλειψη αναλυτικών δεδομένων από τις τρέχουσες δοκιμές έχει αφήσει αναπάντητο το ερώτημα αν το εμβόλιο είναι επίσης αποτελεσματικό για εκείνους με ασυμπτωματικές λοιμώξεις.
 
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν (Uğur Şahin), δήλωσε αισιόδοξος: «Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: Ναι! Πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από τις συμπτωματικές λοιμώξεις θα έχει δραματική επίδραση», δήλωσε ο Σαχίν μιλώντας με βιντεοκλήση από το σπίτι του στο Μάιντζ.
 
Μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών, είπε ο Τούρκος επιστήμονας, δεν ήταν σίγουρος αν το εμβόλιο του θα προκαλούσε αρκετά ισχυρή αντίδραση από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. «Ήταν πιθανό ο ιός να μην αντιδρά στο εμβόλιο, να εισχωρεί στα κύτταρα και να συνεχίζει να προκαλεί την ασθένεια στους ανθρώπους. Τώρα όμως είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το εμβόλιο μπορεί να νικήσει αυτόν τον ιό».
 
Ενώ οι τρέχουσες δοκιμές του εμβολίου των BioNTech / Pfizer δεν αποδεικνύουν επίσημα ότι αναστέλλεται η μετάδοση του ιού, σε αντίθεση με το να σταματήσουν τα μολυσμένα άτομα να τον μεταδώσουν, ο 55χρονος επιστήμονας είπε ότι τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας τον οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι μπορεί να γίνει κι αυτό.
 
Η BioNTech, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 από τους Γερμανούς επιστήμονες: το ζεύγος Ουγκούρ Σαχίν και Οσλέμ Τουρεσί, καθώς και τον Αυστριακό ογκολόγο Κριστόφ Χουμπέρ, ανέπτυξαν το εμβόλιο με μια πειραματική μέθοδο γνωστή ως mRNA.
 
Ενώ τα συμβατικά εμβόλια λαμβάνουν γενετικές πληροφορίες από έναν ιό και την καλλιεργούν σε ανθρώπινο κύτταρο, η μέθοδος mRNA απαιτεί απλώς τον γενετικό κώδικα του ιού, μειώνοντας έτσι τη διαδικασία παραγωγής κατά σχεδόν τρεις μήνες.
 
Η γνώση και η εμπειρία της Pfizer σε εμβόλια μαζικής παραγωγής και η γρήγορη δράση από τις ρυθμιστικές αρχές βοήθησαν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης σε 10 μήνες και όχι σε χρόνια, δήλωσε ο Σαχίν. «Δεν υπήρχε πρακτικά χρόνος αναμονής. Φανταστείτε ότι θέλετε να περάσετε από το ένα άκρο του Λονδίνου στο άλλο και υπάρχουν παντού κυκλοφοριακές δυσκολίες. Θα χρειαστείτε μισή μέρα. Για το δικό μας έργο, οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί».
 
«Το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τις δοκιμές της εταιρείας», είπε ο Σαχίν, είναι ότι: «Το εμβόλιο επιτέθηκε στον κορωνοϊό με περισσότερους τρόπους από έναν. Το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του Covid-19 στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη και αν ο ιός καταφέρει να βρει μια ρωγμή και να εισχωρήσει, τότε τα Τ-κύτταρα τον χτυπούν και τον εξοντώνουν. Έχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι αυτών των μηχανισμών».
 
Ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα απαντηθούν μόνο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είπε ο Σαχίν. Το ερώτημα για το εάν το εμβόλιο μπορεί επίσης να σταματήσει τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις ίσως χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να απαντηθεί.
 
Περαιτέρω πληροφορίες, για το εάν το εμβόλιο προσφέρει διαφορετικά επίπεδα προστασίας σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες - είπε - αναμένονται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οι ενδιάμεσες δοκιμές δεν έχουν επίσης ακόμη αποδείξει πλήρως αν το εμβόλιο λειτουργεί με άλλο τρόπο σε άτομα από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.
 
Ο Σαχίν είπε ότι ελπίζει πως όσοι έλαβαν το εμβόλιο, που τους χορηγήθηκε μέσω δύο ενέσεων ενδομυϊκά σε απόσταση χρόνου τριών εβδομάδων, θα έχουν ανοσία από τον κορωνοϊό για τουλάχιστον ένα χρόνο.
 
«Έχουμε μόνο έμμεσες ενδείξεις μέχρι τώρα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας. Μελέτες ασθενών με Covid-19 έδειξαν ότι εκείνοι με ισχυρή ανοσοαπόκριση εξακολουθούν να έχουν αυτήν την ανταπόκριση έπειτα από έξι μήνες. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ασφαλείς για τουλάχιστον ένα χρόνο»! Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο, όπως για την απλή γρίπη.
 
Ο συγκεκριμένος χρόνος που ανακοινώθηκε από την BioNTech και την Pfizer η είδηση για τη δοκιμή των εμβολίων έχει προκαλέσει αρνητική κριτική από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ  ο οποίος κατηγορεί τις εταιρείες ότι κρατούσαν τα καλά νέα για μετά τις αμερικανικές εκλογές «…επειδή δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν πριν»... Ο Σαχίν δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών του εμβολίου στις 20.00 της Κυριακής, έπειτα από τηλεφωνική κλήση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος είχε ενημερωθεί μόλις τρία λεπτά νωρίτερα από το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης. «Η φαρμακευτική έρευνα δεν πρέπει ποτέ να πολιτικοποιείται. Είναι ζήτημα ακεραιότητας. Η απόκρυψη πληροφοριών θα ήταν ανήθικη. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι αναπτύσσουμε ένα εμβόλιο και δεν κάνουμε πολιτική», είπε ο Σαχίν.
 
Limit up στις μετοχές
Η τιμή της μετοχής της BioNTech αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας, με τη συνολική αξία της να είναι τώρα στα 21,9 δισ. δολάρια. Ο Σαχίν είπε γελώντας ότι αυτά είναι απλώς «Αριθμοί σε κομμάτια χαρτιού, προς το παρόν. Θα έρθει και η ώρα που θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας», είπε. «Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει κάτι νέο ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κάτι νέο ξανά». Ερωτηθείς αν έχει κάποιες ιδιαίτερες ενασχολήσεις, κάποια χόμπι που θα αφιερωνόταν όταν το εμβόλιο έβγαινε στην αγορά, ο Σαχίν είπε: «Είμαστε καθαρόαιμοι επιστήμονες. Αγαπάμε τη δουλειά μας και μας αρέσει να μιλάμε γι' αυτήν. Η έρευνα δεν μας φορτώνει με άγχος. Η εργασία μας δεν είναι κάτι από το οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε».
 
Μετά το τηλεφώνημα του Μπουρλά την Κυριακή το βράδυ, οι Σαχίν και Τουρεσί, γιόρτασαν για λίγο: «Η σύζυγός μου και εγώ καθίσαμε, μιλήσαμε ο ένας στον άλλο και φτιάξαμε από ένα φλιτζάνι τσάι και χαλαρώσαμε.»
 
Το ζευγάρι των επιστημόνων γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο και είναι παντρεμένοι από το 2002· είναι οι δύο παιδιά Τούρκων μεταναστών που ταξίδεψαν στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Όμως, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξοργίστηκε με την πρόταση ότι αυτός ή ο σύντροφός του θα μπορούσαν να γίνουν τα πρότυπα για μια γενιά Γερμανών με μεταναστευτικό ιστορικό: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το θέλω πραγματικά. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο όραμα που δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες. Η νοημοσύνη κατανέμεται εξίσου σε όλες τις εθνικότητες, αυτό δείχνουν οι μελέτες. Ως κοινωνία πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να για το σύνολο. Είμαι τυχαίο παράδειγμα κάποιου με ιστορικό μετανάστευσης. Θα μπορούσα να είμαι εξίσου Γερμανός ή Ισπανός».
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship