Δευτέρα 8 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer-Γιατί θα διαφέρει η τιμή Ευρώπης

  11/11/2020 19:43
Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer-Γιατί θα διαφέρει η τιμή Ευρώπης

Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer-Γιατί θα διαφέρει η τιμή Ευρώπης

  11/11/2020 19:43
«Κλείδωσε» η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Pfizer για το εμβόλιο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίζει 300.000.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
 
Η ανακοίνωση Pfizer και BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκάλεσε χαμόγελα στον πλανήτη, ο οποίος πλέον βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις, με οψιόν αγοράς ακόμη 100 εκατομμυρίων δόσεων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους κατασκευαστές του εμβολίου, η Ευρώπη θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.
 
Η τιμή δόσης ανά εμβόλιο
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατ. δόσεις, έχοντας την επιλογή να αγοράσουν ακόμη 500 εκατ. δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή προς το παρόν είναι απροσδιόριστη.
 
Ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial Times» δήλωσε ότι «η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του». «Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες», σημείωσε.
 
Πηγή: Έθνος
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας