Η Κομισιόν καλεί τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεργαστούν για καταπολέμηση της απάτης

Η Κομισιόν καλεί εκ νέου τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεργαστούν και να συνεχίσουν να καταπολεμούν τις απάτες επί των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Didier Reynders συναντά σήμερα τις 11 διαδικτυακές πλατφόρμες που συμμετέχουν στον διαρθρωμένο διάλογο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής απάτης που σχετίζεται με την πανδημία από κοινού με τις αρχές προστασίας των καταναλωτών.

Ο σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν οι φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν νέες απάτες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση αυτών που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε σχετικά ότι «γνωρίζουμε από την προηγούμενη εμπειρία μας ότι οι απατεώνες βλέπουν αυτήν την πανδημία ως ευκαιρία να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Γνωρίζουμε επίσης, πρόσθεσε, «ότι η συνεργασία με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καταναλωτών από τις παράνομες πρακτικές τους».

Σήμερα, σημείωσε, ενθάρρυνα τις πλατφόρμες «να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές peer-to-peer για να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταπόκρισή τους. Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ευέλικτοι κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος που πλήττει σήμερα την Ευρώπη».

Μετά την έγκριση κοινής θέσης από τις αρχές προστασίας των καταναλωτών των κρατών μελών τον Μάρτιο του 2020, η Κομισιόν και το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών ήρθαν σε τακτική επαφή με τις 11 μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες: Allegro, Amazon, Alibaba / AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft / Bing, Rakuten, Verizon Media / Yahoo και επιθυμούν να συζητήσουν νέες τάσεις και επιχειρηματικές πρακτικές που σχετίζονται με την πανδημία. Ως αποτέλεσμα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ανέφεραν την κατάργηση εκατοντάδων εκατομμυρίων παράνομων προσφορών και διαφημίσεων και επιβεβαίωσαν τη σταθερή μείωση των νέων καταχωρίσεων που σχετίζονται με την πανδημία.

Επιπλέον, η Κομισιόν, σήμερα δημοσιεύει το τρίτο πακέτο εκθέσεων σχετικά με ενέργειες που έχουν αναλάβει οι υπογράφοντες τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση για την καταπολέμηση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Οι αναφορές συνεχίζουν να παρέχουν μια καλή επισκόπηση των ενεργειών που πραγματοποιούνται από τις διαδικτυακές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, και δείχνουν την προθυμία να παρέχουν αυξημένη διαφάνεια σχετικά με τις πολιτικές τους σχετικά με την παραπληροφόρηση για την COVID-19. Ωστόσο, η αναφορά εξακολουθεί να μην διαθέτει κατάλληλη λεπτομέρεια στα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου των πολιτικών τους, για να εξασφαλιστεί επαρκής διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία και να καταστεί δυνατή η συνεπής παρακολούθηση.

Η Věra Jourová, Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, σχολίασε ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πρέπει να συνεργαστούμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο. Χαίρομαι που βλέπω ότι οι πλατφόρμες έχουν αναλάβει χρήσιμες ενέργειες».

«Παρά τις προσπάθειες αυτές, το επιβλαβές περιεχόμενο εξακολουθεί να υπάρχει στο δημόσιο χώρο και ενέχει κίνδυνο για τους πολίτες. Οι πλατφόρμες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να γίνουν πιο διαφανείς και υπεύθυνες. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο πλαίσιο για να τους βοηθήσουμε να κάνουν το σωστό», ανέφερε.

Ο Thierry Breton, Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, πρόσθεσε, «η εξάπλωση του ιού και της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την πανδημία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Χρειαζόμαστε ακόμη ισχυρότερη συνεργασία με διαδικτυακές πλατφόρμες τις επόμενες εβδομάδες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».

Οι σημερινές εκθέσεις επικεντρώνονται σε ενέργειες που αναλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 από τους υπογράφοντες την πλατφόρμα του Κώδικα, το Facebook, το Google, το Microsoft, το Twitter και το TikTok. Η Κομισιόν θα συνεχίσει την ολοκληρωμένη της προσέγγιση κατά της παραπληροφόρησης, παρουσιάζοντας δύο συμπληρωματικές πρωτοβουλίες έως το τέλος του το έτος: ένα σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και ένα πακέτο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ
BINTEO: Ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να τους δείξει πώς μοιάζει η κόλαση και η απάντηση δεν τους άρεσε καθόλου
Ισραήλ και τεχνητή νοημοσύνη κατά Χαμάς-Πώς ο αλγόριθμός επέλεξε χιλιάδες στόχους