Κυριακή 24 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κέιτι Μπουμάν: Η 29χρονη χάρη στην οποία έχουμε την πρώτη εικόνας μιας μαύρης τρύπας

  11/04/2019 19:16
Κέιτι Μπουμάν: Η 29χρονη χάρη στην οποία έχουμε την πρώτη εικόνας μιας μαύρης τρύπας

Κέιτι Μπουμάν: Η 29χρονη χάρη στην οποία έχουμε την πρώτη εικόνας μιας μαύρης τρύπας

  11/04/2019 19:16

H 29χρονη επιστήμονας, Κέιτι Μπουμάν, είναι το πρόσωπο που έχει λάβει συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο για την πολύτιμη βοήθειά της στην δημιουργία του αλγόριθμου που δημιούργησε την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας.

H εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τη σκιά της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Μessier 87 (M87), ενός ελλειπτικού γαλαξία σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει 6,5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Για να «απαθανατιστεί» η σκιά της χρειάστηκαν οκτώ επίγεια ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο, τα οποία λειτούργησαν σαν ένα τηλεσκόπιο, μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης.

Για την 29χρονη επιστήμονα, η δημιουργία της εικόνας ήταν η πραγματοποίηση μιας προσπάθειας που μέχρι τότε θεωρούνταν αδύνατη.

Ενθουσιασμένη για την πρωτοποριακή αυτή στιγμή, η κα Μπουμάν αποθανατίστηκε με την εικόνα να φορτώνει στον υπολογιστή της, γράφοντας στην λεζάντα του ποστ στο facebook:

«Παρατηρώντας με δυσπιστία την πρώτη εικόνα που έκανα από μια μαύρη τρύπα που βρισκόταν στο στάδιο της ανακατασκευής». 

Η 29χρονη ξεκίνησε να φτιάχνει τον αλγόριθμο πριν 3 χρόνια ενώ ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Σ′ ένα tweet, η Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ, έγραψε όιτ η κα. Μπουμάν πρέπει να γραφτεί στην ιστορία για το κατόρθωμά της.
 

Συγχαρητήρια δέχθηκε και από το ΜΙΤ και το Ινστιτούτο SmithSonian στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

«Πριν 3 χρόνια η κα Μπουμάν ολοκλήρωσε έναν αλγόριθμο που θα βοηθούσε στην δημιουργία της  πρώτης εικόνας μιας μαύρης τρύπας. Σήμερα, αυτή η εικόνα βρίσκεται στα χέρια μας», έγραψε το Εργαστήριο Πληροφορικής & Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Ωστόσο, η 29χρονη επιστήμονας που τώρα είναι επίκουρη καθηγήτρια υπολογιστικών και μαθηματικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, επέμεινε ότι η ομάδα που την βοήθησε αξίζει την ίδια αναγνώριση.

«Κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνο του. Το αποτέλεσμα ήρθε από την προσπάθεια πολλών διαφορετικών ανθρώπων», δήλωσε στο CNN.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας