Κρέμα με μπανάνες και μαύρη σοκολάτα

Aνάλαφρη γεύση! Συνταγή από: Μαρία Παπαγεωργίου

ΥΛΙΚΑ

Παντεσπάνι

  • 100 γρ. βούτυρο, αλατισμένο, κρύο, σε κομμάτια και λίγο επιπλέον για το βουτύρωμα
  • 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 25 γρ. λικέρ μπανάνας
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 μπανάνα, ώριμη, σε κομμάτια
  • 120 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1.5 κ.γλ. baking powder 
  • 3 αυγά

Κρέμα

  • 250 γρ. κρέμα σαντίγι, συμπηκνωμένη
  • 400 γρ. φρέσκια κρέμα, με τουλάχιστον 40 % λιπαρά
  • 1 κ.σ. σπιτική βανίλια ή ένα φακελάκι βανίλιας
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη, (που αφήσατε στην άκρη από το παντεσπάνι)
  • 350 γρ. μπανάνες

Γκανάζ σοκολάτας

  • 250 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 200 γρ. φρέσκια κρέμα, με τουλάχιστον 30% λιπαρά
  • νιφάδες σοκολάτας, για γαρνίρισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μεγάλο πυρίμαχο σκεύος 25x34 εκ.
  • μπολ
  • κουτάλι
  • φλιτζάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παντεσπάνι

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180°C (αέρα). Βουτυρώστε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος 25x34 εκ.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και αλέστε για turbo/2 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Αφαιρέστε 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη (30 γρ.) και αφήστε στην άκρη για την κρέμα.

Βήμα 4

Προσθέστε στον κάδο 100 γρ. βούτυρο, αλατισμένο, σε κομμάτια, 100 γρ. νερό, 20 γρ. λικέρ μπανάνας, 30 γρ. κακάο, 1 μπανάνα ώριμη και ζεστάνετε 5 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 5

Προσθέστε στον κάδο 120 γρ. αλεύρι φαρίνα, 1.5 κουταλάκι baking powder, 3 αυγά και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε 1 φλιτζάνι από το μείγμα και βάλτε στην κατάψυξη μέχρι να χρειαστεί.

Βήμα 6

Μεταφέρετε το υπόλοιπο μείγμα στο βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος που αφήσατε στην άκρη και ψήστε για 12 λεπτά (180°C). Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 7

Μόλις βγάλετε το ψημένο παντεσπάνι από τον φούρνο, με ένα κουτάλι, απλώστε το παγωμένο μείγμα που είχατε αφήσει στην κατάψυξη. Αφήστε το παντεσπάνι στην άκρη να κρυώσει καλά. Στο μεταξύ, συνεχίστε με την κρέμα.

Κρέμα

Βήμα 1

Τοποθετήστε το χτυπητήρι πάνω στα μαχαίρια. Βάλτε στον κάδο 250 γρ. κρέμα σαντίγι, συμπηκνωμένη, 400 γρ. φρέσκια κρέμα, 1 κουταλιά σπιτική ζάχαρη βανίλιας και τις 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη, (30 γρ.) που αφήσατε στην άκρη και αναμείξτε στην ταχύτητα 3.5, χωρίς να ρυθμίσετε χρόνο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, προσέχοντας ώστε να αποφύγετε το υπερβολικό χτύπημα. Παρακολουθήστε την πηκτικότητα των κρεμών από το άνοιγμα της μεζούρας. Η κρέμα πρέπει να ομογενοποιηθεί. Θα είναι κάπως ρευστή, αλλά θα πήξει στο ψυγείο.

Βήμα 2

Κόψτε τις 350 γρ. μπανάνες σε στρογγυλές φέτες και τοποθετήστε τις πάνω στο παντεσπάνι. Στη συνέχεια, απλώστε τη χτυπημένη κρέμα πάνω στις μπανάνες. Τοποθετήστε το πυρίμαχο σκεύος στο ψυγείο, μέχρι να πήξει. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Γκανάζ σοκολάτας

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια, 200 γρ. φρέσκια κρέμα με τουλάχιστον 30% λιπαρά και λιώστε 4 λεπτά/50°C/ταχύτητα 3.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Αφού σφίξει η κρέμα, περιχύστε την γκάναζ σοκολάτας, προσεχτικά, από πάνω. Γαρνίρετε με τα αλεσμένα αμύγδαλα, που αφήσατε στην άκρη και με τις νιφάδες σοκολάτας.

Συμβουλή

Αρχίστε το γλυκό για τουλάχιστον 4 ώρες, προτού το σερβίρετε, για να δώσετε αρκετό χρόνο να κρυώσει το παντεσπάνι, να απλώσετε την κρέμα από πάνω και να παγώσει το γλυκό.

Παραλλαγή

Αντικαταστήστε το λικέρ μπανάνας με κονιάκ ή ουίσκι.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι