Μαλακά Ψωμάκια

Τόσο αφράτα! Συνταγή από: Νίτσα Σωτηρίου. 

ΥΛΙΚΑ
  • 220 γρ. γάλα
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο,σε κομμάτια
  • 2 αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας ή 1
  • φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • ταψιά φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί
  • μπολ
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Βάλτε στον κάδο 220 γρ. γάλα, 8 γρ. ξηρή μαγιά, 50 γρ. ζάχαρη και ζεστάνετε 2 λεπτά/37° C/ταχύτητα 2.

Βήμα 2

Προσθέστε 60 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια, 1 αυγό, 500 γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι σπιτική ζάχαρη βανίλιας και ρυθμίστε Ζύμη/5 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη στον κάδο να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 30 λεπτά).

Βήμα 3

Χωρίστε τη ζύμη σε 16 ίσα μέρη, σχηματίστε μικρές μπάλες, περίπου 60 γρ. η κάθε μια. Λαδώστε τα χέρια και ανοίξτε την κάθε μπαλίτσα σε μακρόστενο μπαστουνάκι. Διπλώστε το μπαστουνάκι σε σχήμα πέταλο, τυλίξτε τις άκρες μεταξύ τους και κλείστε σε κουλούρι. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να κάνετε και τα 16 ψωμάκια. Καλύψτε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρετε τα ψωμάκια. Αφήστε στην άκρη για λίγο να ξαναμπούν (μέχρι να φουσκώσουν).

Βήμα 4

Χτυπήστε 1 αυγό σε ένα μπολ. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείψτε το κάθε ψωμάκι με αυγό. Πασπαλίστε με λίγο σουσάμι. Ψήστε για 25 λεπτά (170°C). Αφήστε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα προτού τα σερβίρετε.

Παραλλαγή

Μπορείτε να αλείψετε τα ψωμάκια με χυμό πορτοκαλιού αντί για αυγό

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι