Σπανακόπιτα

Διπλά νόστιμη! Συνταγή από: Θέκλα Χατζηδιάκου

 
ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 560 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Γέμιση

  • 500 γρ. σπανάκι, κομμένο σε 3 εκ.
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε κομμάτια
  • 300 γρ. φέτα, κομμένη σε κομμάτια
  • 2 πράσα, κομμένα σε κομμάτια, (μόνο το λευκό μέρος)
  • 4 κρεμμυδάκια, φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κλωνάρια άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 15 κλωνάρια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 4 αυγά
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες πιπέρι

Συναρμολόγηση

  • 1 αυγό, χτυπημένο, για άλειμμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μεγάλο μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • μπολ
  • ταψί 30x25 εκ.
  • πλάστης
  • πιρούνι
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. μαργαρίνη και ρυθμίστε 1 λεπτό/40°C/ταχύτητα 4.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 αυγό και αναμείξτε 50 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 3

Προσθέστε στον κάδο 560 γρ. αλεύρι, 10 γρ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι και ζυμώστε 3 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 4

Πλάστε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας και μεταφέρετε σε ένα μπολ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C. Βάλτε στον κάδο 500 γρ. νερό και τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του. Ζυγίστε 200 γρ. σπανάκι μέσα στο καλαθάκι. Τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και ζυγίστε μέσα τα υπόλοιπα 300 γρ. σπανάκι. Ρυθμίστε 15 λεπτά/Varoma/ ταχύτητα 1. Αφαιρέστε το καλαθάκι και το Varoma και αφήστε στην άκρη να στραγγίσει το σπανάκι. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. κεφαλοτύρι και αλέστε 8 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. φέτα και ρυθμίστε 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε στο μπολ με το κεφαλοτύρι.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 2 πράσα, 4 κρεμμυδάκια και κόψτε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 5

Προσθέστε στον κάδο 35 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρετε 7 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1, χωρίς τη μεζούρα.

Βήμα 6

Προσθέστε στον κάδο το στραγγισμένο σπανάκι και σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 7

Προσθέστε στον κάδο 15 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, 5 κλωνάρια άνηθο, 4 αυγά και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.

Βήμα 8

Αδειάστε το περιεχόμενο του κάδου στο μπολ με το κεφαλοτύρι και την φέτα. Προσθέστε 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 2 πρέζες πιπέρι και αναμείξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί 30x25 εκ. και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Μοιράστε τη ζύμη στα δύο και ανοίξτε το ένα κομμάτι με πλάστη, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, στο σχήμα και στο μέγεθος του ταψιού που θα ψήσετε τη σπανακόπιτα. Απλώστε τη ζύμη στον πάτο και τρυπήστε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία. Καλύψτε τη ζύμη με τη γέμιση και απλώστε καλά με τη βοήθεια της σπάτουλας. Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και απλώστε πάνω από τη γέμιση. Χαράξτε τη ζύμη με ένα μαχαίρι, σε τετράγωνα κομμάτια και αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό, με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά (175°C).

Συμβουλές

Για μια νηστίσιμη εκδοχή αφαιρέστε τα τυριά και τα αυγά.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι