Πίτες της σάτζιης

Παραδοσιακή λιχουδιά Συνταγή από: Μαρίνα Παντελίδου

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 10 γρ. ξύδι άσπρο
  • 360 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 140 γρ. αλεύρι φαρίνα και λίγο επιπλέον για αλεύρωμα
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

Γέμιση

  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη βανίλιας
  • 2 κ.γλ. κανέλα, αλεσμένη
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο, αλεσμένο
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο, για άλειμμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • πετσέτα
  • πλάστης
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • χαρτί κουζίνας
  • αντικολλητικό τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. χλιαρό νερό, 100 γρ. ηλιανθέλαιο, 10 γρ. ξύδι, 360 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 140 γρ. αλεύρι φαρίνα, 1 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 2

Αφαιρέστε τη μεζούρα και ζυμώστε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Πλάστε τη ζύμη σε σχήμα μπαστούνι και μοιράστε την σε 12 ίσα μέρη. Φτιάξτε μικρές μπαλίτσες και σκεπάστε με μια πετσέτα.

Γέμιση

Βήμα 1

Τοποθετήστε ένα μπολ πάνω στο πώμα του κάδου και ζυγίστε μέσα 200 γρ. καστανή ζάχαρη. Προσθέστε 1 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας, 2 κουταλάκια κανέλα, 1 /2 κουταλάκι αλεσμένο γαρύφαλλο, 50 γρ. μέλι, ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίξτε το κάθε φύλλο σε ορθογώνιο (15x25 εκ.). Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε 1 κουτάλια από τη γέμιση, αφήνοντας περίπου 2 εκ. περιμετρικά ακάλυπτο.

Βήμα 2

Κλείστε το φύλλο φέρνοντας τη δεξιά μεριά προς το κέντρο και μετά την αριστερή πλευρά προς το κέντρο, προσέχοντας να μην αγγίζουν μεταξύ τους. Μετά, κλείστε το πάνω φύλλο προς τη μέση. Το ίδιο κάνετε και με το κάτω φύλλο, προσέχοντας να μην αγγίζουν μεταξύ τους. Αν οι άκριες είναι ακανόνιστες, πριν διπλώσετε το φύλλο, κόψτε με ένα μαχαίρι. Αφήστε τις πίτες 15 λεπτά να ξεκουραστούν. Στο μεταξύ, με ένα ελαφρώς λαδωμένο χαρτί κουζίνας αλείψτε το αντικολλητικό τηγάνι. Ζεστάνετε το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 3

Τηγανίστε την κάθε πλευρά της πίτας για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Σερβίρετε αμέσως

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι