Πίτα με κοτόπουλο

Σκέτη απόλαυση! Συνταγή από Μαρία Χατζηγεωργίου.    

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. φυτικό βούτυρο ή ηλιανθέλαιο
  • 180 γρ. νερό
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 10 γρ. ξύδι

Γέμιση

  • 1450 γρ. νερό
  • 350 γρ. στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 200 γρ. πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 100 γρ. κρεμμύδι
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 200 γρ. γάλα
  • 25-30 γρ. corn flour
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 20 γρ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ή 1 κύβο ζωμό κότας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Συναρμολόγηση

  • λίγο λάδι, για λάδωμα
  • λίγο αλεύρι
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 500 γρ. αλεύρι, 120 γρ. φυτικό βούτυρο, 180 γρ. νερό, 11/2 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, ½ κουταλάκι ρίγανη, 10 γρ. ξύδι και ρυθμίστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 2

Ζυμώστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Αδειάστε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και πλάστε σε μπάλα. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και μεταφέρετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1200 γρ. νερό, τοποθετήστε το βαθύ δίσκο του Varoma στη θέση του και ζυγίστε μέσα 350 γρ. κοτόπουλο. Τοποθετήστε τον ξέβαθο δίσκο Varoma και ζυγίστε μέσα 200 γρ. πατάτες. Μαγειρέψτε 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Αδειάστε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε τον κάδο.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 10 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. βούτυρο, 100 γρ. κρεμμύδι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη βοήθεια της σπάτουλας και μαγειρέψτε 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 5

Προσθέστε 50 γρ. κρασί, 150 γρ. γάλα, 1 κουταλάκι ρίγανη, 20 γρ. μουστάρδα, 1 κουταλιά σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, τα υπόλοιπα  250 γρ. νερό, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και ρυθμίστε 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 6

Σε ένα μπολ, αναμείξτε 25-30 γρ. corn flour με 50 γρ. γάλα και προσθέστε τα στον κάδο. Ρυθμίστε 2 λεπτά/100°C/ταχύτητα 2. Αδειάστε το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο, προσθέστε 2 κουταλιές μαϊντανό, ανακατέψτε ελαφρά με τη βοήθεια της σπάτουλας και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε μια ταρτιέρα 30 εκ. και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόψτε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο. Ανοίξτε το μεγάλο κομμάτι με πλάστη, αλευρώνοντας ελαφρά σε σχήμα και μέγεθος που να καλύπτει τη διάμετρο και τα τοιχώματα της τάρτας. Τοποθετήστε τη ζύμη στη βάση της τάρτας και προσθέστε τη γέμιση.

Βήμα 3

Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης, για να καλύψετε μέχρι και τις άκρες της ζύμης που βάλατε στη βάση. Στριφογυρίστε μαζί τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πιέστε περιμετρικά με ένα πιρούνι. Τρυπήστε το εσωτερικό της πίτας κατά διαστήματα με το πιρούνι, αλείψτε με 2 κουταλιές γάλα και πασπαλίστε με 1 κουταλιά σουσάμι.

Βήμα 4

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά.

Παραλλαγές

• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά, στην ίδια ποσότητα τα οποία θα ψήσετε στην ίδια θέση.

• Αν σας έχουν περισσέψει ψητό κοτόπουλο και πατάτες, μπορείτε  να τα αξιοποιήστε φτιάχνοντας αυτή την πίτα, απλά θα παραλείψετε το βήμα 1 της γέμισης.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι