Πέμπτη 1 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Άτσμα νηστίσιμα ποντιακά

  30/03/2022 06:25
Άτσμα νηστίσιμα ποντιακά

Άτσμα νηστίσιμα ποντιακά

  30/03/2022 06:25

Ποντιακή λιχουδιά! Συνταγή από: Τούλα Χριστοδούλου

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 325 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 1 /2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 150 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1 /2 κ.γλ. αλάτι

Συναρμολόγηση

  • 150 γρ. φέτα νηστίσιμη ή τυρί τριμμένο νηστίσιμο
  • λίγο δυόσμο ξηρό, για γαρνίρισμα
  • 20 γρ. νερό, για γαρνίρισμα
  • λίγο άσπρο σουσάμι, για γαρνίρισμα
  • λίγο μαυρόκοκο, για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 325 γρ. χλιαρό νερό, 1 1 /2 κουταλάκι ζάχαρη, 25 γρ. φρέσκια μαγιά και ρυθμίστε 2 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Προσθέστε 150 γρ. ηλιανθέλαιο, 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 220 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 1 /2 κουταλάκι αλάτι και ρυθμίστε 3 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και καλύψτε με πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Καλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 25x15 εκ. Χαράξτε κάθετες γραμμές στη μια πλευρά μέχρι τη μέση του φύλλου.

Βήμα 3

Τοποθετήστε 150 γρ. φέτα, λίγο δυόσμο στην πλευρά της άκοπης ζύμης και τυλίξτε από την άκοπη πλευρά προς την κομμένη. Διπλώστε και ενώστε τις δύο άκρες σε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε τα άτσμα στα ταψιά που έχετε ετοιμάσει και αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά.

Βήμα 4

Αλείψτε με τη βοήθεια πινέλου ζαχαροπλαστικής, λίγο νερό το κάθε άτσμα και πασπαλίστε με σουσάμι και μαυρόκοκο.

Βήμα 5

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Παραλλαγές

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη νηστίσιμη φέτα ή το νηστίσιμο τυρί με τυρί κρέμα και λουκάνικο, ή ταχίνι με μέλι ή σοκολάτα πραλίνα.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας