Χταποδοκεφτέδες

Γεύση από θάλασσα! Συνταγή από: Θέκλα Χατζηδιάκου

 

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 120 γρ. κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1000 γρ. χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια, (βλ. συμβουλή)
  • 7 κλωνάρια δυόσμο (μόνο τα φύλλα) ή 2 κ.γλ. δυόσμο ξηρό
  • 4 κλωνάρια άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 2 αυγά (ή 50 γρ. νερό για νηστίσιμο)
  • 15 γρ. ούζο
  • 160 γρ. φρυγανιά ή 140 γρ. μουλιασμένο, μπαγιάτικο ψωμί, καλά στυμμένο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες πιπέρι
  • 5 γρ. baking powder
  • λίγο αλεύρι για πανάρισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 120 γρ. κρεμμύδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Σοτάρετε 3 λεπτά/120°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 3

Προσθέστε στον κάδο 1000 γρ. χταπόδι και μαγειρέψτε 3 λεπτά/120°C/ταχύτητα 4.

Βήμα 4

Προσθέστε στον κάδο 7 κλωνάρια δυόσμο, 4 κλωνάρια άνηθο, 7 κλωνάρια μαϊντανό, 1 /2 κουταλάκι ρίγανη, 2 αυγά, 15 γρ. ούζο και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 5

Προσθέστε 160 γρ. φρυγανιά, 2 πρέζες αλάτι, 2 πρέζες πιπέρι, 5 γρ. baking powder και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 6

Πλάστε τα κεφτεδάκια (Ø 3 εκ.) και αφήστε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Πανάρετε κάθε κεφτεδάκι με αλεύρι, φροντίζοντας να καλυφθεί πλήρως. Τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλές

  • Βράστε το χταπόδι για 40 λεπτά περίπου, σε χαμηλή φωτιά, με αστεροειδή γλυκάνισο και φύλλο δάφνης. 
  • Το μυστικό της επιτυχίας είναι το χταπόδι να μην πολτοποιηθεί και να μην τηγανιστούν πολύ τα κεφτεδάκια.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι