Ελληνικό ψωμί με βότανα

Απίστευτα μυρωδάτο! Συνταγή από: Βικτώρια Κώστα

ΥΛΙΚΑ

Ψωμί

  • 240 γρ. νερό
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 200 γρ. χωριάτικο αλεύρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι

Μείγμα

  • ελαιόλαδου
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι)
  • 1 /2 κ.γλ. αλάτι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • ταψί φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί
  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • μπολάκι
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Καλύψτε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 240 γρ. νερό και ζεστάνετε 5 λεπτά/45°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 1 κουταλιά μέλι, 8 γρ. μαγιά και αναμείξτε 1 λεπτό/37°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 3

Προσθέστε 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 200 γρ. χωριάτικο αλεύρι, 1 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη για μια ώρα.

Μείγμα ελαιόλαδου

Βήμα 1

Ανακατέψτε καλά σε ένα μπολάκι 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια αποξηραμένα βότανα και 1 /2 κουταλάκι αλάτι.

Βήμα 2

Όταν φουσκώσει η ζύμη, μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε σε μακρόστενο σχήμα. Τοποθετήστε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει, βουρτσίστε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, 2 κουταλιές του μείγματος πάνω στο ψωμί και αφήστε να φουσκώσει ξανά για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 3

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C.

Βήμα 4

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (230°C) για 30 λεπτά.

Βήμα 5

Βουρτσίστε με το υπόλοιπο μείγμα ελαιόλαδου και αφήστε να κρυώσει σε μια σχάρα, προτού σερβίρετε.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι