Νηστίσιμα κουπέπια

Εξαιρετικά! Συνταγή από: Ηλιάνα Αραβή

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. φρέσκο μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 15 γρ. φρέσκο δυόσμο, μόνο τα φύλλα
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. καρότα, κομμένα ροδέλες
  • 200 γρ. κολοκυθάκια, σε κομμάτια
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, σε κονσέρβα
  • 120 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, πλυμένο και στραγγισμένο
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • 1 /2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 /2 κ.γλ. πιπέρι
  • 550 γρ. νερό
  • 55 αμπελόφυλλα (βλ. συμβουλή)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • θερμός φαγητού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 30 γρ. μαϊντανό, 15 γρ. φρέσκο δυόσμο και κόψτε 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο και σοτάρετε 2 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Προσθέστε στον κάδο 200 γρ. κρεμμύδια και σοτάρετε 7 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 4

Κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5.

Βήμα 5

Προσθέστε στον κάδο 200 γρ. καρότα, 200 γρ. κολοκυθάκια, 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια και κόψτε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 6

Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη βοήθεια της σπάτουλας και σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1, χωρίς τη μεζούρα.

Βήμα 7

Προσθέστε 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 120 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι, 1 κουταλιά αποξηραμένο δυόσμο, 1 ζωμό λαχανικών, 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, 2 κουταλιές πάστα ντομάτας, 1 /2 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 /2 κουταλάκι πιπέρι και σοτάρετε 8 λεπτά/98°C/αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα 3, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας.

Βήμα 8

Μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα βαθύ μπολ, προσθέστε τα ψιλοκομμένα αρωματικά που έχετε αφήσει στην άκρη και ανακατέψτε με τη σπάτουλα. Λαδώστε με ελαιόλαδο το καλαθάκι, τον βαθύ και ξέβαθο δίσκο του Varoma.

Βήμα 9

Βάλτε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα σε ένα πιάτο, με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε στο κέντρο κάθε φύλλου 1 κουταλιά γέμιση, διπλώστε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείστε κάθε κουπέπι, τυλίγοντας σε ρολό. Μεταφέρετε στο καλαθάκι, στο βαθύ και ξέβαθο δίσκο του Varoma που έχετε ετοιμάσει, βάζοντάς τα σε σειρά, αφήνοντας ελεύθερες τρύπες ανάμεσά τους για να διαπερνά ο ατμός. Περιχύστε με 250 γρ. (περίπου 10 κουταλιές) ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 10

Βάλτε στον κάδο τα υπόλοιπα 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 550 γρ. νερό, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 1 κουταλάκι αλάτι. Τοποθετήστε το καλαθάκι και τους δίσκους Varoma στη θέση τους και μαγειρέψτε στον ατμό 60 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.

Βήμα 11

Μεταφέρετε τα κουπέπια ένα-ένα σε ένα θερμό φαγητού για σερβίρισμα και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 12

Περιχύστε τα κουπέπια με τη σάλτσα που βρίσκεται στον κάδο. Αφήστε σκεπασμένα για ½ ώρα, να απορροφήσουν τα υγρά της σάλτσας, γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Παραλλαγές

- Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα αμπελόφυλλα. Πλύντε τα και στη συνέχεια βάλτε τα σε πολύ ζεστό νερό για 5-10 λεπτά να μαλακώσουν. Μετά βάλτε τα σε σουρωτήρι να στεγνώσουν, για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια.

- Μπορείτε να πάρετε αμπελόφυλλα σε κονσέρβα. Και πάλι θα πρέπει να τα βάλετε σε μεγάλο σουρωτήρι να στεγνώσουν για να τα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι