Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ταχινόπιτα

  10/03/2022 06:08
Ταχινόπιτα

Ταχινόπιτα

  10/03/2022 06:08

Στρογγυλή θεά! Συνταγή από: Πόλυ Αναστασίου

ΥΛΙΚΑ
Σιρόπι
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 30 γρ. νερό

Ζύμη

  • 300 γρ. νερό
  • 160 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 140 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 250 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 550 γρ. χωριάτικο αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
Γέμιση
  • 280 γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι της μέλισσας
  • 60 γρ. μέλι σταφυλιού
  • 1 πρέζα κανέλα
Συναρμολόγηση
  • λίγη καστανή ζάχαρη για γαρνίρισμα
  • λίγο ηλιανθέλαιο για γαρνίρισμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
  • πιρούνι
  • μπολ
  • πλάστης
  • μεγάλο στρογγυλό ταψί φούρνου
  • ποτήρι
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιρόπι

Βήμα 1

Σε ένα μπολ αναμείξτε, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, 4 κουταλιές μέλι, 30 γρ. νερό και αφήστε στην άκρη.

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. νερό, 160 γρ. ηλιανθέλαιο, 140 γρ. χυμό πορτοκάλι και ρυθμίστε 2 λεπτά/45°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 2

Προσθέστε 250 γρ. φαρίνα, 550 γρ. χωριάτικο αλεύρι, 1 φακελάκι μαγιά, 1 κουταλάκι ζάχαρη και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.

Βήμα 3

Προσθέστε 1 πρέζα αλάτι και ζυμώστε 1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 180 γρ. ταχίνι, 120 γρ. καστανή ζάχαρη, 50 γρ. μέλι, 60 γρ. μέλι σταφυλιού, 1 πρέζα κανέλα και αναμείξτε 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη σε 2 μεγάλα στρογγυλά φύλλα. Μεταφέρετε το ένα φύλλο σε μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώστε τη γέμιση με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Καλύψτε με το άλλο φύλλο και στη μέση τοποθετήστε ένα ποτήρι. Χαράξτε τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια και ακολούθως στρίψτε τα, προς τα δεξιά.

Βήμα 3

Αλείψτε με λίγο ηλιανθέλαιο και πασπαλίστε με καστανή ζάχαρη. Αφήστε στην άκρη να φουσκώσει για 20 λεπτά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 40 λεπτά. Αφού ψηθεί, αλείψτε με ένα πινέλο το σιρόπι και σερβίρετε.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας