Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Απλά μυρωδάτα! Συνταγή από: Ελένη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ
  • Ζύμη
  • 250 γρ. νερό
  • 15 γρ. μαγιά στιγμής
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι φαρίνα (00)
  • 1 κ.γλ. αλάτι Μείγμα νερού - ζάχαρης
  • 500 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 300 γρ. σουσάμι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • γυάλινο μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • βαθύ μπολ
  • πιάτο
  • ταψιά φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. νερό, 15 γρ. μαγιά, 50 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. ζάχαρη και ρυθμίστε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα/37°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 2

Προσθέστε 500 γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι αλάτι και ρυθμίστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 3 Αδειάστε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο γυάλινο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μείγμα νερού - ζάχαρης

Βήμα 1

Τοποθετήστε ένα βαθύ μπολ στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε 500 γρ. νερό. Προσθέστε 2 κουταλιές ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Τοποθετήστε ένα πιάτο στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε 300 γρ. σουσάμι.

Βήμα 2

Καλύψτε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 3

Μοιράστε τη ζύμη σε 12 κομμάτια των 80 γρ. περίπου το καθένα και πλάστε μπαστούνια μήκους 85 εκ. Διπλώστε το κάθε μπαστούνι στη μέση, στρίψτε το και ενώστε τις δυο άκριες για να γίνει στεφάνι.

Βήμα 4

Βουτήξτε το κάθε κουλούρι στο μπάνιο νερού - ζάχαρης και ακολούθως στο σουσάμι γυρίζοντας το και από τις 2 πλευρές μέχρι να καλυφθεί καλά. Μεταφέρετε τα κουλούρια στα ταψιά.

Βήμα 5

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι