Πορτοκαλόπιτα

Με απίστευτο άρωμα! Συνταγή από: Μάρω Φαρφαρά

 

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ. φύλλα κρούστας (1 πακέτο), σε κομματάκια 2-3 εκ.
  • 470 γρ. ζάχαρη
  • φλούδα από 2 πορτοκάλια
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ηλιανθέλαιο και λίγο επιπλέον για το λάδωμα
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη βανίλιας
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
  • 500 γρ. νερό

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • στρογγυλή φόρμα για κέικ με κούμπωμα 24εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με κούμπωμα (24 εκ.) για αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε 450 γρ. φύλλο κρούστας σε ένα δοχείο και ξεχωρίστε, ώστε να μην είναι κολλημένο το ένα με το άλλο. Αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 170 γρ. ζάχαρη, τη φλούδα από 1 πορτοκάλι (30 γρ.) και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 4

Προσθέστε 4 αυγά, 200 γρ. ηλιανθέλαιο, 1 κουταλιά ζάχαρη βανίλιας, 200 γρ. γιαούρτι, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 5

Ρυθμίστε 1 λεπτό/ταχύτητα 4 και ρίξτε τα φύλλα στον κάδο από το άνοιγμα της μεζούρας, ενώ περιστρέφονται τα μαχαίρια. Μεταφέρετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο 180°C για 30 λεπτά. Αφήστε στο ταψί να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Αφήστε να κρυώσει καλά (περίπου 1 ώρα).

Βήμα 6

Βάλτε στον κάδο τα υπόλοιπα 300 γρ. ζάχαρη, μισή (15 γρ.) φλούδα από το δεύτερο πορτοκάλι και αλέστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 7

Προσθέστε 500 γρ. νερό, την υπόλοιπη φλούδα πορτοκαλιού σε όμορφες λεπτές λωρίδες και βράστε 30 λεπτά/115°C/ταχύτητα 2. Αφαιρέστε τις λωρίδες φλούδας και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 8

Τρυπήστε την πορτοκαλόπιτα, σε όλη την επιφάνεια, με μια οδοντογλυφίδα και περιχύστε με ζεστό σιρόπι, σιγά σιγά με ένα κουτάλι, περιμένοντας να απορροφηθεί λίγο και επαναλαμβάνετε. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και διακοσμήστε με τις φλούδες πορτοκαλιού που κρατήσατε. Διατηρήστε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρετε.

Συμβουλή

Αντί για φόρμα με κούμπωμα χρησιμοποιήστε γυάλινο πυρίμαχο σκεύος φούρνου, χωρίς να ξεφορμάρετε.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι