Μερεντόψωμο

Ολοκληρωμένη απόλαυση! Συνταγή από: Πόπη Χρήστου

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια
  • 180 γρ. γάλα
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. μαγιά (ή ένα φακελάκι)
  • 2 κρόκους αυγών (ασπράδια για άλειμμα)
  • 450 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γρ. μερέντα (νουτέλα/πραλίνα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 30 γρ. βούτυρο, 180 γρ. γάλα και ρυθμίστε 2 λεπτά/60°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 2

Προσθέστε 70 γρ. ζάχαρη, 10 γρ. μαγιά, 2 κρόκους αυγών και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.

Βήμα 3

Προσθέστε 450 γρ. αλεύρι φαρίνα, 1 πρέζα αλάτι και ρυθμίστε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να φουσκώσει.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη το πρώτο κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό σχήμα και καλύψτε με 200 γρ. μερέντα.

Βήμα 2

Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη το δεύτερο κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό σχήμα και καλύψτε με τα υπόλοιπα 200 γρ. μερέντα.

Βήμα 3

Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη το τρίτο κομμάτι ζύμης και καλύψτε τα 2 κομμάτια ζύμης που έχετε καλύψει με μερέντα.

Βήμα 4

Τοποθετήστε ένα μικρό ποτήρι στο κέντρο της ζύμης και με ένα μαχαίρι χαράξτε σε σχήμα σταυρού (4 κομμάτια). Κόψτε κάθε τέταρτο σε άλλα 4 μέρη.

Βήμα 5

Αρχίζοντας από ένα μέρος, ενώστε τις άκριες ανά δύο και γυρίστε σε αντίθετες πλευρές.

Βήμα 6

Αλείψτε με ασπράδι τη ζύμη και αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύψτε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Βήμα 7 Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 15-20 λεπτά.

Παραλλαγές

Μπορείτε να φτιάξετε και αλμυρή εκδοχή, με ζαμπόν, τυρί ή/και σπανάκι

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι