Κέικ με πορτοκάλι και πραλίνα

Γλυκύτατο! Συνταγή από: Έλενα Πιπάκη

ΥΛΙΚΑ

  • λίγο βούτυρο για βουτύρωμα
  • 270 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο ακόμα για αλεύρωμα
  • 120 γρ. ζάχαρη φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 70 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουτερ
  • 70 γρ. σκόνη κάσταρ
  • 3 αυγά
  • 170 γρ. γάλα
  • 190 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. πραλίνα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • φόρμα με τρύπα στο κέντρο (22-24 εκ.) κανάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα με τρύπα στο κέντρο (22-24 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 120 γρ ζάχαρη, φλούδα από 1 πορτοκάλι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Προσθέστε 270 γρ. αλεύρι, 70 γρ. ηλιανθέλαιο, 1 κουταλιά μπέικιν πάουτερ, 70 γρ. σκόνη κάσταρ, 3 αυγά, 170 γρ. γάλα, 160 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (170°C) για 1 ώρα.

Γλάσο

Βάλτε στον κάδο τα υπόλοιπα 200 γρ. πραλίνα, τα υπόλοιπα 30 γρ. χυμό πορτοκάλι και ρυθμίστε 5 λεπτά/55°C/ταχύτητα 3. Μεταφέρετε το γλάσο σε μια κανάτα. Αφού κρυώσει το κέικ, γαρνίρετε με το γλάσο και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλή

Προσθέστε, κατά προτίμηση, φρέσκο χυμό για πιο έντονη γεύση.

Παραλλαγή

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι με λεμόνι

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι