Πέμπτη 29 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

  15/02/2022 06:28
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

  15/02/2022 06:28

Νοστιμότατη! Συνταγή από: Μαρίνα Παντελίδου.  

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο και λίγο για το
  • βουτύρωμα
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 2 κ.γλ. baking powder

Γέμιση

  • 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 200 γρ. χαλούμι αιγοπρόβειο, κομμένο
  • στα 6
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. φέτα, κομμένη στα 4
  • 4 μεγάλα, αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 3 κ.γλ. baking powder

Μπεσαμέλ

  • 200 γρ. γάλα
  • 20 γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό

Συναρμολόγηση

1 κ.σ. σουσάμι για επικάλυψη

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πυρίμαχο σκεύος 28 εκ.
  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πλάστης

EKTΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βουτυρώστε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος 28 εκ. και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 100 γρ. φυτικό βούτυρο, 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 2

Προσθέστε 300 γρ. αλεύρι φαρίνα, 2 κουταλάκια baking powder και ζυμώστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε σε  ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη  για 30 λεπτά.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. χαλούμι, 200 γρ. κεφαλοτύρι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε στο μπολ με το δυόσμο.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. φέτα και κόψτε  3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε στο μπολ με τα τυριά και το δυόσμο.

Βήμα 4

Προσθέστε στο μπολ με τα τυριά και το δυόσμο, 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα και αναμείξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Μπεσαμέλ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. γάλα, 20 γρ. αλεύρι, 1 αυγό και ρυθμίστε 6 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά και  μεταφέρετε στο μπολ με τα τυριά. Αναμείξτε καλά και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Μοιράστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Καλύψτε τη βάση του πυρίμαχου σκεύους με τη μισή ζύμη, απλώστε με τα δάκτυλα, τρυπήστε με ένα πιρούνι και ψήστε για 15 λεπτά στους 180°C. Εν τω μεταξύ, ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με τη βοήθεια του πλάστη.

Βήμα 2

Απλώστε τη γέμιση πάνω από τη μισοψημένη ζύμη και καλύψτε την με το άλλο κομμάτι ζύμης, αναποδογυρίζοντας το πάνω στη γέμιση. Πασπαλίστε με μια κουταλιά σουσάμι και ψήστε για 35-40 λεπτά στους 180°C. Σερβίρετε χλιαρή.

Συμβουλή

Η γεύση της τυρόπιτας εξαρτάται από την άριστη ποιότητα του κεφαλοτυριο.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας