Κέικ πορτοκαλιού με σιμιγδάλι από την Γαλάτεια Παμπορίδη

Απλά μυρωδάτο! Συνταγή από: Γαλάτεια Παμπορίδη

ΥΛΙΚΑ

Σιρόπι

  • 4 πορτοκάλια (2 σε χυμό και 2 σε λεπτές φέτες (πάχους 2-3 χιλ.)
  • 150 γρ. ζάχαρη

Κέικ  

  • 160 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 130 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 πορτοκάλια (20 γρ. φλούδα και 100 γρ. χυμό)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πυρίμαχο μπολ
  • στρογγυλή φόρμα για κέικ με
  • αποσπώμενο πάτο (26 εκ.)
  • αντικολλητικό χαρτί
  • μπολ
  • πιατέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιρόπι

Βήμα 1

Τοποθετήστε ένα πυρίμαχο μπολ στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 400 γρ. λεπτές φέτες (πάχους 2-3 χιλ.) πορτοκάλι και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 150 γρ. χυμό πορτοκάλι, 150 γρ. ζάχαρη και βράστε 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 3. Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C αέρα, βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ (26 εκ.), καλύψτε τον πάτο της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Περιχύστε τις φέτες πορτοκάλι με το ζεστό σιρόπι από τον κάδο και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Κέικ

Βήμα 1

Τοποθετήστε ένα μπολ στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 130 γρ. αλεύρι φαρίνα, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουταλάκι αλάτι, ανακατέψτε με τη σπάτουλα και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια, 250 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. φλούδα πορτοκάλι και χτυπήστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 3

Προσθέστε 3 μεγάλα αυγά, 100 γρ. χυμό πορτοκάλι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Προσθέστε το μείγμα σιμιγδάλι/αλεύρι/μπέικιν πάουντερ που έχετε αφήσει στην άκρη και ρυθμίστε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 5

Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.

Βήμα 6

Απλώστε τις φέτες πορτοκάλι που έχετε αφήσει να μουλιάσουν στο σιρόπι στον πάτο της φόρμας που έχετε ετοιμάσει αφήνοντας το σιρόπι στην άκρη για το σιρόπιασμα.

Βήμα 7

Μεταφέρετε το μείγμα του κέικ από τον κάδο πάνω από τις φέτες πορτοκάλι στη φόρμα και απλώστε ομοιόμορφα. Ψήστε για 60 λεπτά (160°C αέρα). Eν τω μεταξύ, τοποθετήστε ένα μπολ στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 125 γρ. σιρόπι και αφήστε στην άκρη. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα δεύτερο μπολ στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 60 γρ. σιρόπι και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 8

Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και όπως είναι ακόμη ζεστό και μέσα στη φόρμα, αλείψτε με τα 125 γρ. από το σιρόπι που έχετε αφήσει στην άκρη και αφήστε να σταθεί για 20 λεπτά.

Βήμα 9

Ξεφορμάρετε το κέικ σε μια πιατέλα και αλείψτε με τα υπόλοιπα 60 γρ. σιρόπι που έχετε αφήσει στην άκρη. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι