Μακαρονόπιτα

Θα ενθουσιάσει όλους! Συνταγή: Chef Σάββας Μάππουρας

ΥΛΙΚΑ

Προετοιμασία

  • λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα
  • 100 γρ. τυρί παρμεζάνα, σε κύβους
  • 150 γρ. τυρί μοτσαρέλα, σε κύβους

Σοτάρισμα λαχανικών

  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 150 γρ. καρότο, σε κομμάτια
  • 150 γρ. μελιτζάνα, καθαρισμένη, σε κομμάτια
  • 150 γρ. πιπεριές (κόκκινη και κίτρινη), σε κομμάτια
  • 40 γρ. ελαιόλαδο

Μακαρόνια

  • 1200 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (Β) (mezzanelli)

Κρέμα

  • 4 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 /4 κ.γλ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 /4 κ.γλ. αλεσμένο πιπέρι
  •  1 /2 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

  • 250 γρ. φύλλο κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • Μπολ
  • μεγάλο μπολ
  • πυρίμαχο σκεύος (35 x 23 εκ.)
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C. Βουτυρώστε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος (35 x 23 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. τυρί παρμεζάνα, 150 γρ. τυρί μοτσαρέλα και αλέστε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Σοτάρισμα λαχανικών

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. κρεμμύδι, 150 γρ. καρότο, 150 γρ. μελιτζάνα, 150 γρ. πιπεριές (κόκκινη και κίτρινη), το ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και σοτάρετε 7 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε στην άκρη.

Μακαρόνια

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1200 γρ. νερό, 10 γρ. αλάτι, 15 γρ. ελαιόλαδο και ρυθμίστε Βραστήρας/100°C (12 λεπτά).

Βήμα 2

 Προσθέστε 300 γρ. μακαρόνια, από το άνοιγμα της μεζούρας και βράστε, χωρίς τη μεζούρα, 10 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Σουρώστε στο Varoma και προσθέστε τα μακαρόνια στο μπολ με τα σοταρισμένα λαχανικά που έχετε αφήσει στην άκρη. Ανακατέψτε με τη σπάτουλα και αφήστε στην άκρη.

Κρέμα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 4 αυγά, 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 /4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 1 /4 κουταλάκι πιπέρι, 1 /2 κουταλάκι κανέλα, 1 πρέζα αλάτι, τα αλεσμένα τυριά που έχετε αφήσει στην άκρη και αναμείξτε 1 λεπτό/ταχύτητα 3.5. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε με τη συναρμολόγηση.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

Βήμα 1

Τοποθετήστε ένα φύλλο κρούστας στο ταψί, που έχετε ετοιμάσει, ώστε να καλύπτει τον πάτο και να εξέχει από τις δύο πλευρές της κάτω δεξιάς γωνίας. Βουτυρώστε ελαφρά με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής και τοποθετήστε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο κρούστας, ώστε να καλύπτει τον πάτο και να εξέχει από τις δύο πλευρές της πάνω αριστερής γωνίας. Τώρα, τα φύλλα κρούστας εξέχουν από όλες τις πλευρές. Επαναλάβετε με ακόμα 3 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ελαφρά.

Βήμα 2

Απλώστε ομοιόμορφα στον πάτο του σκεύους πάνω από τα φύλλα κρούστας, τη μισή ποσότητα αλεσμένων τυριών και τα μακαρόνια με τα λαχανικά που έχετε αφήσει στην άκρη. Από πάνω, απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα από τον κάδο και την υπόλοιπη ποσότητα αλεσμένων τυριών. Διπλώστε από πάνω τα φύλλα κρούστας που εξέχουν του σκεύους "φακελώνοντας" το περιεχόμενο από όλες τις πλευρές. Βουτυρώστε ελαφρά και τοποθετήστε ένα τελευταίο φύλλο κρούστας, από πάνω διπλωμένο στη μέση. Βουτυρώστε ελαφρά και συγυρίστε τις άκρες προς τα κάτω.

Βήμα 3

Με ένα αιχμηρό μαχαίρι, χαράξτε σε 12 κομμάτια και ψήστε για 40 λεπτά (150°C).

Βήμα 4

Αφήστε στο ταψί να κρυώσουν για 15-20 λεπτά και κόψτε καλά τα χαραγμένα κομμάτια, προτού σερβίρετε

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι