Γεμιστό κοτόπουλο Χριστουγέννων

Γεμιστό και… ελαφρύ!

ΥΛΙΚΑ

Μαρινάδα

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. πάπρικα

1 κ.γλ. πιπέρι

1 κ.γλ. σουμάκι

30 γρ. χυμό πορτοκάλι

30 γρ. ελαιόλαδο

10 γρ. μέλι

1500 - 2000 γρ. κοτόπουλο, ολόκληρο

 Γέμιση

100 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση

1 σκελίδα σκόρδο

30 γρ. ελαιόλαδο

70 γρ. κάστανα, ψημένα το συκωτάκι από το κοτόπουλο

50 γρ. πινόλια

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο

 30 γρ. σταφιδάκια

1 κ.γλ. αλάτι

1 /2 κ.γλ. πιπέρι

2 πρέζες μοσχοκάρυδο (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

1 /2 κ.γλ. κανέλα (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

50 γρ. χυμό ντομάτας

1 κ.σ. σπιτικό ζωμό

400 γρ. νερό

Σάλτσα

50 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στη μέση

 50 γρ. καρότο, σε κομμάτια

500 γρ. νερό

1 κ.σ. σπιτικό ζωμό λαχανικών

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. κορν φλάουαρ, διαλυμένο σε 50 γρ. νερό

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Μπολ

πιατέλα σερβιρίσματος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάδα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 10 γρ. αλάτι, 1 κουταλάκι πάπρικα, 1 κουταλάκι πιπέρι, 1 κουταλάκι σουμάκι, 30 γρ. χυμό πορτοκάλι, 30 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. μέλι και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Πλύνετε καλά το κοτόπουλο, αφαιρέστε τις άκρες των φτερούγων από την άρθρωση και καθαρίστε το πίσω μέρος της ουράς. Αλείψτε όλο το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και κρατήστε όση περισσέψει.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 1 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Προσθέστε 70 γρ. κάστανα, το συκώτι από το κοτόπουλο, 50 γρ. πινόλια και σοτάρετε 7 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Προσθέστε 200 γρ. κίτιρνο ρύζι, 30 γρ. σταφιδάκια, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 /2 κουταλάκι πιπέρι, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 1 /2 κουταλάκι κανέλα, 50 γρ. χυμό ντομάτας, 1 κουταλιά σπιτικό ζωμό, 400 γρ νερό και μαγειρέψτε με λειτουργία BΡΑΣΤΗΡΑΣ ΡΥΖΙΟΥ. Μεταφέρετε τη γέμισησε ένα μπολ και γεμίστε το κοτόπουλο.

Βήμα 4

Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο Varoma και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Σάλτσα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 50 γρ. καρότο σε κομμάτια, 500 γρ. νερό, 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών, 1 κουταλάκι αλάτι και την υπόλοιπη μαρινάδα που έχετε αφήσει στην άκρη. Τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και μαγειρέψτε 1 ώρα και 10 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Εν τω μεταξύ πολτοποιήστε τη σάλτσα 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Προσθέστε 1 κουταλιά κορν φλάουαρ διαλυμένο σε 50 γρ. νερό και μαγειρέψτε 2 λεπτά/100°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 4

Σερβίρετε το κοτόπουλο, τη γέμιση και τη σάλτσα ξεχωριστά. Συμβουλές Οι ποσότητες των μπαχαρικών για την μαρινάδα και τη γέμιση προσαρμόζονται σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.

Η λειτουργία "βραστήρας ρυζιού" είναι διαθέσιμη μόνο στο Thermomix TM6. Αν δεν έχετε το TM6 μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή της Χριστουγεννιάτικης Γέμισης από την Κοινότητα Συνταγών:

https://cyprus.thermomix.com/recipe-community/thmrecipes/ γέμιση-γαλοπούλας

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι