Αυστριακή τάρτα Λιντς (Linzertorte)

Μια τάρτα με προσωπικότητα!

 

ΥΛΙΚΑ

  • 110 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λίγο
  • ακόμα για το βουτύρωμα
  • 75 γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • λεπτές φέτες φλούδας από 1 λεμόνι
  • 175 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμα για το αλεύρωμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο ή γαρίφαλο
  • 2 κρόκοι αυγό
  • 350 γρ. μαρμελάδα σμέουρων ή κράνμπερι
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το ράντισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

στρογγυλή φόρμα τάρτας με αποσπώμενη

  • βάση (διαμέτρου 23-24 εκ.)
  • ταψί φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πλάστης
  • πλαστική μεμβράνη
  • κουπ-πατ σε σχήμα αστεράκι (μικρό και μέτριο)
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε μια φόρμα τάρτας (διαμέτρου 23-24 εκ.) με αποσπώμενη βάση και αφήστε στην άκρη. Καλύψτε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 75 γρ. φουντούκια, 50 γρ. ζάχαρη, 50 γρ. μαύρη ζάχαρη, λεπτές φέτες φλούδας από 1 λεμόνι και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Προσθέστε 175 γρ. αλεύρι, 1 πρέζα αλάτι, 1 /2 κουταλάκι κανέλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 110 γρ. βούτυρο, 2 κρόκους αυγού και αναμείξτε 25 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Πλάστε σε μπαστούνι και κόψτε σε 3 ίσα μέρη. Βάλτε το ένα κομμάτι στο ψυγείο, σε πλαστική μεμβράνη και ενώστε τα υπόλοιπα 2 κομμάτια σε ένα.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, απλώστε τη ζύμη στη φόρμα για τάρτα που έχετε ετοιμάσει, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα. Καλύψτε και τα τοιχώματα της φόρμας. Απλώστε από πάνω ομοιόμορφα 350 γρ. μαρμελάδα σμέουρων.

Βήμα 5

Με τη βοήθεια ενός πλάστη, που έχετε αλευρώσει ελαφρά και πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί, ανοίξτε το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης, που έχετε βάλει στο ψυγείο, σε φύλλο διαμέτρου 21-22 εκ. και πάχους 5 χιλιοστών. Χρησιμοποιήστε 2 διαφορετικά μεγέθη κουπ-πατ σε σχήμα αστεριού ή νιφάδας χιονιού για να διακοσμήσετε το πάνω μέρος της τάρτας. Τοποθετήστε τα αστεράκια που έχετε αφαιρέσει με το κουπ-πατ στο ταψί που έχετε ετοιμάσει και αφήστε στην άκρη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού, πάνω στο οποίο έχετε ανοίξει τη ζύμη σε φύλλο, για να μεταφέρετε το φύλλο πάνω από τη μαρμελάδα. Ενώστε τις άκρες της βάσης της ζύμης στα τοιχώματα της φόρμας με το φύλλο ζύμης πιέζοντας ελαφρά και ψήστε για 20-25 λεπτά (180°C).

Βήμα 6

Αφαιρέστε την τάρτα από το φούρνο και προσθέστε το ταψί με τα μπισκότα αστεράκια και ψήστε για 10 λεπτά (180°C). Βάλτε την τάρτα σε σχάρα να κρυώσει προτού ξεφορμάρετε.

Βήμα 7

Ραντίστε την τάρτα και τα μπισκότα με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε ζεστή ή κρύα. Συμβουλές - Μια πολύ γνωστή τάρτα από την πόλη Λιντς της Αυστρίας που σερβίρεται πολύ τα Χριστούγεννα. - Αν δεν έχετε φόρμα για τάρτα με αποσπώμενη βάση, χρησιμοποιήστε μια πυρίμαχη πιατέλα για τάρτες και μην την ξεφορμάρετε.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι