Νουγκατίνα

Φοβερή γεύση!

ΥΛΙΚΑ

Καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. νερό
  • 180 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα

Παντεσπάνι αμυγδάλου

  • 300 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 430 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. κορν φλάουερ
  • 485 γρ. ασπράδι αυγού (12-14 αυγά περίπου)
  • 1 κ.γλ. εσάνς αμυγδάλου

Κρέμα πατισερί

  • 1000 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 110 γρ. κορν φλάουερ
  • 50 γρ. ανάλατο βούτυρο, κρύο

Σιρόπι

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου

Σαντιγί

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 30% λιπαρά κατευθείαν από το ψυγείο

Συναρμολόγηση

50 γρ. κρέμα γάλακτος, με τουλάχιστον 30% λιπαρά κατευθείαν από το ψυγείο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καραμελωμένα αμύγδαλα

Βήμα 1

Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 150 γρ. ζάχαρη άχνη, 50 γρ. νερό και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη περίπου 3-4 λεπτά για να γίνει σιρόπι. Προσθέστε 180 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατέψτε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Μεταφέρετε πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί και βάλτε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Εν τω μεταξύ προχωρήστε με το παντεσπάνι.

Παντεσπάνι

Βήμα 1

Καλύψτε 3 ταψιά φούρνου (30 x 40 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Προθερμάνετε το φούρνο στους (180°C)

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 430 γρ. ζάχαρη, 300 γρ. αμύγδαλα, 70 γρ. αλεύρι, 50 γρ. κορν φλάουερ και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα βαθουλό μπολ και αφήστε στην άκρη. Καθαρίστε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 3

Τοποθετήστε το χτυπητήρι, προσθέστε 485 γρ. ασπράδι αυγού, 1 κουταλάκι εσάνς αμυγδάλου και αναμείξτε 7 λεπτά/37°C/ ταχύτητα 3.5. μέχρι να γίνει μαρέγκα.

Βήμα 4

Αφαιρέστε το χτυπητήρι, μεταφέρετε στο μπολ με τα αλεσμένα αμύγδαλα και αναδιπλώστε προσεκτικά.

Βήμα 5

Τοποθετήστε το στεφάνι της κουμπωτής φόρμας 26 εκ. στο ένα ταψί και καλύψτε τη βάση με το 1/3 του μείγματος μαρέγκα αμυγδάλου. Σηκώστε το στεφάνι και επαναλάβετε τη διαδικασία στα υπόλοιπα δυο ταψιά.

Βήμα 6

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον 30 λεπτά, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και μεταφέρετε στο ψυγείο για 2 ώρες (βλ.συμβουλή). Εν τω μεταξύ συνεχίστε με την κρέμα πατισερί.

Κρέμα πατισερί

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο το 1000 γρ. γάλα, 1 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας, 3 αυγά, 180 γρ. ζάχαρη, 110 γρ. κορν φλάουερ και ζεστάνετε 15 λεπτά/90°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 3,5.

Βήμα 2

Προσθέστε 50 γρ. βούτυρο και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται της κρέμας και μεταφέρετε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Σιρόπι

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. ζάχαρη, 75 γρ. νερό, 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι, 2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου και ζεστάνετε 10 λεπτά/115°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στη άκρη να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Χοντροκόψτε με το χέρι τα καραμελωμένα αμύγδαλα, βάλτε τα στον κάδο και αλέστε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο την κρέμα πατισερί, προσθέστε 50 γρ. κρέμα γάλακτος και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Τοποθετήστε το στεφάνι της φόρμας πάνω από κάθε κομμάτι παντεσπάνι και καθαρίστε περιμετρικά τις άκριες για να χωρέσει στο στεφάνι την ώρα της συναρμολόγησης.

Βήμα 4

Τοποθετήστε το στεφάνι της κουμπωτής φόρμας διαμέτρου 26 εκ. σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Τοποθετήστε μέσα ένα παντεσπάνι, αλείψτε με λίγο σιρόπι (περίπου 6 κουταλιές) και καλύψτε με τη μισή ποσότητα κρέμας πατισερί. Αν θέλετε, ραντίστε με λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα (περίπου 30 γρ). Καλύψτε με ακόμα ένα κομμάτι παντεσπάνι αμυγδάλου, αλείψτε με λίγο σιρόπι (περίπου 6 κουταλιές) και καλύψτε με την υπόλοιπη κρέμα πατισερί. Αν θέλετε, ραντίστε με λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα (περίπου 30γρ). Καλύψτε με ακόμα ένα κομμάτι παντεσπάνι αμυγδάλου και αλείψτε με λίγο σιρόπι (περίπου 6 κουταλιές). Μεταφέρετε την πιατέλα με το στεφάνι στο ψυγείο για 3 ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα.

Βήμα 5

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.

Βήμα 6

Τοποθετήστε το χτυπητήρι. Βάλτε στον κάδο 300 γρ. κρέμα γάλακτος και χτυπήστε στην ταχύτητα 3, χωρίς να ρυθμίσετε χρόνο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, προσέχοντας ώστε να αποφύγετε το υπερβολικό χτύπημα. Αφήστε στην άκρη.

Βήμα 7

Αφαιρέστε το στεφάνι από τη νουγκατίνα και καλύψτε όλη την επιφάνεια με τη σαντιγί. Γαρνίρετε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Συμβουλές

- Το παντεσπάνι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μπορείτε να φτιάξετε τη νουγκατίνα από την προηγούμενη μέρα.

- Αν έχετε το ΤΜ6 για τα καραμελωμένα αμύγδαλα μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή Νουγκατίν με φιστίκια από την πλατφόρμα Cookidoo, αντικαθιστώντας τα φιστίκια με αμύγδαλα.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι