Μπιφτέκια με ρύζι και λευκή σάλτσα

Λευκά…μπιφτέκια!

ΥΛΙΚΑ

  • 40 γρ. ψωμί, φρέσκο ή μπαγιάτικο, σε κομμάτια
  • 80 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 80 γρ. πιπεριά, σε κομμάτια
  • 5 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 1 /4 κ.γλ. αλάτι
  • 2 πρέζες πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 600-700 γρ. κιμά
  • 1500 γρ. νερό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. ρύζι

Σάλτσα

  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, σε κομμάτια
  • 25 γρ. τυρί παρμεζάνα, σε κομμάτια
  • 200 γρ. γάλα
  • 50 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. αλεύρι
  • 1 /2 κ.γλ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πιατέλα σερβιρίσματος
  • μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Λαδώστε τους δύο δίσκους Varoma και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 40 γρ. ψωμί σε κομμάτια, 80 γρ. κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 80 γρ. πιπεριά σε κομμάτια, τα φύλλα από 5 κλωνάρια μαϊντανό, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κουταλιά ξίδι και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.

Βήμα 3

Προσθέστε 600-700 γρ. κιμά και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 2.5 με τη βοήθεια της σπάτουλας. Πλάστε σε στρογγυλά μπιφτέκια, τοποθετήστε στους δίσκους Varoma και αφήστε στην άκρη. Ξεπλύνετε τον κάδο.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 1 κουταλάκι αλάτι, 20 γρ. ελαιόλαδο, τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και ζυγίστε μέσα 350 γρ. ρύζι. Τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και μαγειρέψτε στον ατμό 25 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 4.

Βήμα 5

Αφαιρέστε το Varoma και το καλαθάκι με τη βοήθεια της σπάτουλας. Αφήστε στην άκρη. Αδειάστε τα υγρά του κάδου. Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Σάλτσα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. κεφαλοτύρι σε κομμάτια, 25 γρ. παρμεζάνα σε κομμάτια και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8.

Βήμα 2

Προσθέστε 200 γρ. γάλα, 50 γρ. λευκό ξηρό κρασί, 30 γρ. βούτυρο, την υπόλοιπη 1 σκελίδα σκόρδο, 20 γρ. αλεύρι, 1 /2 κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο 1 /4 κουταλάκι αλάτι, την υπόλοιπη 1 πρέζα πιπέρι και βράστε 7 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3 ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τα μπιφτέκια και το ρύζι σε πιατέλα σερβιρίσματος, περιχύστε με λίγη σάλτσα και σερβίρετε την υπόλοιπη σε ένα μπολ στο πλάι.

Παραλλαγές

Αντικαταστήστε το κεφαλοτύρι με μπλε τυρί για μια ιδιαίτερη γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, αλέστε μόνο το τυρί παρμεζάνα στο βήμα 5 και προσθέστε το μπλε τυρί στο βήμα 6 με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι