Σάμαλι χωρίς λάδι

Σάμαλι χωρίς λάδι. Συνταγή του chef Σάββα Μάππουρα

ΥΛΙΚΑ

Σάμαλι χωρίς λάδι

  • 40 γρ. ταχίνι αχτύπητο
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 3 κόκκους μαστίχα
  • 790 γρ. σιμιγδάλι
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 750 γρ. σόδα, αναψυκτικό

Σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξυλάκια κανέλα
  • 30 γρ. ανθόνερο

Γαρνίρισμα

  • 75 γρ. ταχίνι αχτύπητο
  • 20 αμύγδαλα ασπρισμένα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

πυρίμαχο μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάμαλι χωρίς λάδι

Βήμα 1

Απλώστε 40 γρ. ταχίνι στον πάτο ενός γυάλινου πυρίμαχου σκεύους (33 x 22 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 280 γρ. ζάχαρη, 3 κόκκους μαστίχα και αλέστε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Προσθέστε 790 γρ. σιμιγδάλι, 3 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ, ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα, 750 γρ. σόδα αναψυκτικό και ανακατέψτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5 με την βοήθεια της σπάτουλας. Αδειάστε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος πάνω στην ταχίνι. Αφήστε στην άκρη για 2 ώρες. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.

Γαρνίρισμα & Ψήσιμο

Βήμα 1

Σε ένα μικρό μπολ ζυγίστε 75 γρ. ταχίνι, 75 γρ. σιρόπι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Περιεχύστε πάνω από το σάμαλι και γαρνίρετε με 20 αμύγδαλα.

Bήμα 2

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο (175°C) 40-45 λεπτά. Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά αφού βγάλετε από τον φούρνο. Χαράξτε τις μερίδες και αφήστε να κρυώσει. Ραντίστε το σάμαλι με το ζεστό σιρόπι και αφήστε να τραβήξει.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι